Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief, maart extra 2006
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 
Digitale Didactiek

Bestaat er zoiets als een digitale vakdidactiek? Er bestaat toch ook geen aparte didactiek voor het gebruik van schoolbord en krijt of het gebruik van video?

Ik denk dat er, zeker voorlopig, wel degelijk reden is apart aandacht te besteden aan het gebruik van ict in het onderwijs in geschiedenis en staatsinrichting. Niet alleen omdat het gebruik van ict en vooral internet zeer veel nieuwe mogelijkheden biedt, maar vooral ook omdat er nogal wat valkuilen zijn.

Op Histoforum ben ik daarom onlangs de rubriek Digitale Didactiek gestart. Tot op heden staan daar alleen artikelen van mijn hand. Ik hoop echter dat veel collega's in den lande een bijdrage aan deze rubriek willen leveren.

Om die reden zijn de artikelen vanaf vandaag ook beschikbaar in de vorm van een wiki. Alle community leden kunnen de artikelen in deze wiki niet alleen aanvullen en verbeteren, maar er ook nieuwe aan toevoegen. 

Op deze wiki staat een korte handleiding.

Sophie Scholl, die letzten Tage

De 2-disc edition dvd van Sophie Scholl is nu, voor twintig euro, te koop bij Bol.com! Op de dvd's  staan naast uiteraard de film onder meer de Making of, Interviews met tijdgenoten van Sophie Scholl, Audiocommentaar en twee televisie items die over de film zijn verschenen.

Speciaal voor middelbare scholen is een filmwerkboek (klik op educatie) ontwikkeld.

Oorlog40-45.nl

Oorlog40-45.nl is een verhalenbundel voor de jeugd over de Tweede Wereldoorlog in de Nederlanden. Het is een aangrijpend en informatief boek dat een nieuwe generatie lezers inzicht geeft in de gebeurtenissen en achtergronden van de oorlog.

De verhalen zijn speciaal voor dit boek geschreven door 23 bekende Nederlandse (jeugdboeken)auteurs, waarvan een groot aantal de oorlog zelf van nabij heeft meegemaakt. Ze tonen het verdriet, de angst en de boosheid, maar ook de kracht die in mensen naar boven komt onder uitzonderlijke omstandigheden.
Oorlog40-45.nl is samengesteld en geredigeerd door Gerard Sonnemans, in nauwe samenwerking met het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Sjaloom en verkrijgbaar in de boekhandel voor 12,95 euro.

Bij deze bundel is een lespakket voor vmbo en havo.vwo ontwikkeld. Dit lesmateriaal kunt u downloaden op de site.

Eindexamenquiz

Met de Eindexamenquiz kunnen leerlingen zich spelenderwijs voorbereiden op het eindexamen in 10 verschillende vakken.

Proef met tussentijdse examens

In januari 2007 kunnen 14 scholen voor voortgezet onderwijs voor het eerst tussentijds examens afnemen. Het gaat om een proef tot en met het schooljaar 2009-2010. Dat meldt minister Maria van der Hoeven van OCW in een brief aan de Tweede Kamer. Met de tussentijdse examens krijgen leerlingen de mogelijkheid om een of meer vakken af te sluiten als zij daar aan toe zijn. Bovendien hoeven leerlingen die zakken niet een heel jaar te wachten totdat ze alle vakken kunnen overdoen.