Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief extra, september 2005
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 
Historische tijdbalken

In de vorige nieuwsbrief maakte ik melding van hyperhistory, een historische tijdbalk die de geschiedenis van 100 voor Christus tot nu bestrijkt. Hans Scholtes attendeerde mij op een vergelijkbare tijdbalk.

Sophie Scholl en Die Weisse Rose

Op 15 september gaat in Nederland de film Sophie Scholl, die letzten tage in roulatie. Een indrukwekkende film over het verhoor van Sophie Scholl, die als lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose, door de Gestapo werd opgepakt vanwege het verspreiden van pamfletten.
De film won op het Internationale Film Festival van Berlijn vele prijzen, waaronder een zilveren beer voor beste regisseur, de algemene jury prijs voor regissseur Marc Rothemund en een zilveren beer voor Julia Jentsch.

Sophie Scholl, die letzten Tage, is in Duitsland vanaf 23 september te koop op DVD.

Lesmateriaal:

Links:

ICT Café

Het ICT Café, de ict site voor het onderwijs, heeft vanwege de grote belangstelling een nieuwe provider en daarmee een nieuw adres.

Geschiedenis toch verplicht in profiel E&M

Zoals in de vakantie al gemeld wordt geschiedenis  toch een verplicht vak in het profiel E&M. Kijk hier voor meer informatie, o.a. ook met een overzicht van de diverse profielen.

 

Berlijn op DVD

In de geschiedenis van Berlijn weerspiegelen zich bij uitstek de hoogte-en dieptepunten die Duitsland sinds het ontstaan van het Keizerrijk kenmerkten. De afgelopen jaren heeft de firma Chronos Media een reeks documentaires uitgebracht die de geschiedenis van de stad van ca. 1900 tot 1989 in allerlei facetten belichten. Deze documentaires zijn verzameld en onder de titel Die Berlin Chronik opnieuw uitgegeven op zes DVD's.

De Berlin Chronik DVD's bestaan elk uit een documentaire en een
bonusdocumentaire. De zes onderwerpen zijn: Berlin zur Kaiserzeit, Weltbühne Berlin (het Berlijn van de jaren '20), Berlin unterm Hakenkreuz, Bomben auf Berlin, Berlin unter den Alliierten en Berlin im Kalten Krieg. De elk 90 minuten durende documentaires bieden alle ruimte om het beeldmateriaal meer te laten zijn dan een korte illustratie bij een haastig gesproken commentaar, zoals we dat soms uit kortere documentaires kennen. Een goede aanvulling op de overweldigende
hoeveelheid archiefmateriaal zijn zowel het genuanceerde gesproken commentaar als de vele citaten van ooggetuigen van toen, die door verschillende sprekers gelezen worden en daardoor afwisseling en verdieping bieden. Het bonusmateriaal is van een vergelijkbare kwaliteit en zeker geen goedkoop lokkertje. De reeks Berlin Chronik is met 540 minuten en nog eens 130 minuten bonusmateriaal een ongelofelijke
hoeveelheid kwalitatief uitstekende informatie. Helaas, zeker voor gebruik in het onderwijs, bieden de DVD's geen ondertitels.

Op de community Duits vindt u een uitgebreide recensie van de Berlin Chronik DVD's.

Video's

Chronos Classic, uitgever van o.a. de DVD serie over Berlijn geeft ook documentaires uit op video. Een selectie:

Nieuw op het Duitslandweb

Nieuw op het Duitslandweb: de StemWijzer en de WebQuest over de verkiezingen! (voor leerlingen 5 havo en 6 vwo)

"Welke partij moet het toekomstige beleid van Duitsland bepalen? Beantwoord de dertig stellingen en kom uit bij de Duitse partij die het dichtst bij jou staat!"