histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Een nieuw jaar
Graag wens ik alle leden van de geschiedeniscommunity een goed, gezond en historisch 2009 Ook in 2009 blijven bijdragen aan de nieuwsbrief en aan de community website meer dan welkom.

De Berlijnse Muur

In de opdracht over de Berlijnse Muur beantwoorden de leerlingen, uiteraard met argumenten onderbouwd, de vraag of de Berlijnse Muur een belangrijk historisch monument is. Deze opdracht kan door leerlingen in één lesuur gemaakt worden, maar kan ook gebruikt worden voor een lessenserie, waarin de muur centraal staat in een onderzoek naar de Koude Oorlog.

Milestones of the 20th century
Op de wibsite van het Kruidvat vond ik een tiendelige DVD box over de twintigste eeuw, voor niet meer dan 20 euro.

Bij het Kruidvat zijn ook te koop:
- de film Bobby over de moord op Robert Kennedy te koop. (zie ook de bespreking van Jos Martens op Histoforum)
- een vijdelige documentaire over de Joodse geschiedenis (7 euro)
- the rise and fall of Rome (4 DVD's voor 9 euro)

Koningsmoord
De nieuwe musical, Koningsmoord van Stichting Theaterbeest, gaat in première in de kleine zaal van Theater De Purmaryn in Purmerend. Te zien op  9, 10 en 11 januari 2009.Het stuk speelt zich af in 1848/1849 aan het Nederlandse hof van Koning Willem II. Precies in die periode zette de Koning, tot ieders verbazing en onder druk van de revolutionaire spanningen in Europa, zijn handtekening onder het grondwetsontwerp van de liberaal Thorbecke.

Friezen in het jaar 28
Bij de zeer jonge uitgeverij Elikser in Leeuwarden verscheen Friezen in het jaar 28. In dit boek  beschrijft Louis Dijkstra, voormalig districtshoofd van de natuurbeherende organisatie “It Fryske Gea” de lotgevallen van vier families gedurende vier seizoenen in 28. Het dagelijks leven van de Friezen bestaat uit jagen, de verbouw van groenten en het verzorgen van kinderen. Ook moeten zij zich weren tegen gevaren van buitenaf, van wilde dieren, tot natuurgeweld en oorlog aan toe. Het verhaal geeft, aldus de uitgever, een goed beeld van het leven in Friesland, begin van de jaartelling. Uitgeverij Elikser, ISBN 9789089540713; 18 euro. 

Jaargang 8, nummer 103, januari 2009 

 

Piramide
Jos Martens bespreekt op Histoforum een BBC documentaire op DVD over de grootste Egyptische piramide. 'Dit is de didactisch beste, meest dankbare film om niet alleen de bouw van de Grote Piramide voor een klas te brengen, maar ook een heleboel aspecten van het dagelijks leven.'

Wat is er in hemelsnaam gebeurd?
Wim Niemeijer bespreekt op Histotheek 'Wat is er in hemelsnaam gebeurd?

De Bosatlas van de geschiedeniscanon
Op Histoforum staat een recensie van deze jongste atlas van Noordhoff uitgevers in Groningen. Een atlas waarbij collega Wim Niemeijer opdrachten maakt op zijn website Histotheek.

Voorouders uit Midden-Limburg
Je zou het uit op grond van de titel en de url niet direct vermoeden maar de webiste vorouders uit Midden-Limburg bevat veel informatie (inclusief kaarten) over de geschiedenis van Midden-Limburg

Macht en Mystiek. Egmond in de middeleeuwen
In het Stedelijk Museum Alkmaar loopt tot 9 april 2009 de tentoonstelling Macht en Mystiek. Egmond in de middeleeuwen.

De dood als Machtsmiddel
Collega Jo Swaen deed naar aanleiding van het proces tegen Lucia de B. onderzoek naar het voorkomen van moord en doodslag door verpleegkundigen en onderzocht of er sprake was van een toename. Het verslag van zijn onderzoek is te lezen in het boek De dood als Machtsmiddel’, Moord en doodslag door verpleegkundigen'.
Lees verder