histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Histoforum Didactiek
Histoforum Didactiek is een nieuw onderdeel van Histoforum, een e-zine gewijd aan de didactiek van geschiedenis. Gestart wordt met een artikel van Jos Martens  over het gebruik van historische romans in het voortgezet onderwijs, een artikel over een multimediale lessenserie over Brugge en een artikel over historisch belang als historische vaardigheid.

Een online tijdschrift biedt een aantal voordelen. Zo kan het op elk gewenst moment verschijnen. Als een nieuw artikel wordt aangeboden zal het binnen enkele dagen worden geplaatst. Attendering van nieuwe artikelen zal plaatsvinden via de community website en via de nieuwsbrief.
Een ander voordeel is dat artikelen altijd kunnen worden aangepast als de auteur tot nieuwe  of aanvullende inzichten komt. Ook opmerkingen van lezers kunnen leiden tot aanpassingen van artikelen. 
Bijdragen van collega's zijn welkom op albert@vanderkaap.org 

Oproep schoolexamentoets
Een collega vindt het niet eenvoudig een goede schoolexamentoets te maken over het examenonderwerp Dynamiek en stagnatie. Misschien wil een collega zijn of haar toets beschikbaar stellen? Reacties graag naar albert@digischool.org of kaap@home.nl.  
Toetsen voor de toetsenbank blijven ook zeer welkom.

Hitler's buitenlandse politiek
Collega René van Maanen vertaalde een Engels powerpoint over de buitenlandse politiek van Hitler. U vindt deze presentatie op de pagina met andere powerpoints.

Galileo Galilei
Britse en Italiaanse wetenschappers willen Galileo Galilei opgraven om DNA-testen op zijn overblijfselen te doen. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze meer willen weten over de conditie van zijn ogen toen hij naar de hemel keek.
Lees verder

Tijd om in te schrijven voor de wedstrijd profielmeesterstuk!
Op de meeste scholen zijn de profielwerkstukken klaar of zullen ze binnenkort worden ingeleverd en beoordeeld: tijd om de wedstrijd profielmeesterstuk (nogmaals) onder uw aandacht te brengen. SLO organiseert deze wedstrijd op 21 april 2009.
Leerlingen uit álle profielen van zowel havo als vwo kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Zij worden uitgedaagd om het profielwerkstuk op te waarderen naar een meesterstuk. Een profielmeesterstuk is gemaakt in opdracht van een echte opdrachtgever of heeft een directe relatie met een vervolgopleiding.
In het profielmeesterstuk tonen leerlingen niet alleen aan inhoudelijk deskundig te zijn, maar ook over de competenties te beschikken die essentieel zijn voor een succesvol vervolg van hun opleiding in het hbo of op de universiteit.
Scholen kunnen leerlingen voor deelname aan de wedstrijd nomineren. Hoe dat in zijn werk gaat kunt u lezen op www.profielmeesterstuk.slo.nl
Ook kunnen leerlingen zelf proberen een wildcard voor deelname aan de wedstrijd te bemachtigen.
Op www.profielmeesterstuk.slo.nl staat beschreven hoe ze dat kunnen doen.
Met de wedstrijd zijn mooie prijzen te winnen: reischeques van 500, 250 en 100 euro als eerste, tweede en derde prijs.
Wilt u als school deelnemen of wilt u leerlingen stimuleren zich voor de wedstrijd op te geven, dan kunt posters en flyers aanvragen bij profielmeesterstuk@slo.nl 

Jaargang 8, nummer 106, februari 2009 extra

Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Valkyrie
Jos Martens is positief over de film Valkyrie in zijn bespreking op Histoforum. Zie ook zijn bespreking van het docudrama Von Stauffenberg.

Plaatjesmaker
Digischool heeft een leuke tool waarmee je eenvoudig afbeeldingen voor je website kunt maken en aanpassen. Je kunt een afbeelding kiezen vanaf je eigen machine en daar een eigen vorm en masker aangeven. Uiteindelijk krijg je een versie met een witte achtergrond en een versie met een transparante achtergrond. Heel goed te gebruiken voor beginners die niet met een fotobewerkingsprogramma aan de slag willen. Kijk en probeer op http://plaatjesmaker.digischool.nl

Wereld in Oorlog 
In de nieuwste editie van het tijdschrift Wereld in Oorlog o.a. aandacht voor:
* Majoor Karl Plagge - De Oskar Schindler van de Wehrmacht
* Interview met  Yvonne Heslinga oprichter van het Forum over de Eerste Wereldoorlog.
* het tweede deel van Tomas Ross’ Oorlogsmysteries: De Argentijnse connectie.
Wereld in Oorlog is verkrijgbaar in de meeste Bruna filialen. Meer informatie op www.wereldinoorlog.nl 

Holocaustontkenning en historische kritiek
 De Tweede Wereldoorlog leent zich goed voor een les over historische kritiek en manipulatie of indoctrinatie. De holocuast ontkenning werd plotseling weer brandend actueel en leidde internationaal tot een rel toen (de Duitse) paus Benedictus XVI begin 2009 de excommunicatie ophief van vier traditionalistische bisschoppen onder wie de Holocaustontkenner Williamson.
Lees verder