histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Bouncing en spam
De afgelopen dagen kreeg ik van een aantal leden een mailtje waarin men melding maakte van bouncing en spam. Het vermoeden was dat er aan de kant van de verzender, in dit geval de mailinglist van de community, iets mis ging. Navraag leerde dat dat niet het geval is. Sommige providers 'doen moeilijk' , naar het schijnt, over berichten die in grote getale worden verstuurd. (de nieuwsbrief gaat naar meer dan 3100 leden). Ook de spambeveiliging lijkt steeds stringenter te worden waardoor berichten van een mailinglist als spam worden aangemerkt.
Erg vervelend allemaal, maar de Digischool kan hier helaas niets aan doen. Misschien kan een bericht richting de provider helpen.

De meest recente versie van de nieuwsbrief kunt u altijd vinden via de homepage van de geschiedeniscommunity.

Oproep
Eva Schoots werkt op een zogenaamde Rebound school. Zij begeleidt daar een leerling die in 3 havo een proefwerk geschiedenis moet maken over hoofdstuk 4 'De Koude Oorlog' van de methode Indigo. Wie kan haar aan zo'n toets helpen? Reacties graag naar Eva Schoots

Syllabi 2010
Via onderstaande links vindt u de geschiedenis syllabi voor het jaar 2010. Het examenprogramma voor het vmbo is, in vergelijking met het programma voor 2009, op enkele punten gewijzigd. De veranderingen zijn aangegeven in geel.

Examenkrant
Op deze pagina vindt u een digitale versie van de Examenkrant.

De bezetting
Op dinsdag 21 april a.s. vertelt NPS-redacteur Ad van Liempt in het Verzetsmuseum in Amsterdam over 'De bezetting op televisie'.
Vanaf oktober 2009 zendt de NPS een 9-delige documentaireserie uit over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is dan twintig jaar geleden dat Loe de Jongs De Bezetting op de Nederlandse televisie te zien was. In het nieuwe project zullen de resultaten van recent onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis worden verwerkt. De serie is gebaseerd op minder bekende archiefbeelden en dagboeken uit de jaren 1940-45. Eindredacteur Ad van Liempt, twintig jaar geleden ook betrokken bij De Bezetting, vertelt over de opzet en inhoud van de serie, en de dilemma's waarmee de makers te maken krijgen.
Tijd: 21 april, 15.30 uur
Plaats: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
Toegang: 7,50 euro

Grote Geschiedenis Quiz 2009
Op deze pagina vindt u alle vragen en antwoorden van de grote geschiedenis quiz die deze week werd uitgezonden.

Jaargang 8, nummer 111, april 2009 extra
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Problemen met bereikbaarheid Histoforum
Helaas is de community website via http://histoforum.digischool.nl op dit moment onbereikbaar. Ik hoop dat dit probleem snel wordt opgelost. Alle pagina's zijn echter wel bereikbaar als u u histoforum.digischool.nl vervangt door http;//www.digischool.nl/gs/community/histoforum/  gevolgd door het gezochte bestand. Bijvoorbeeld http://www.digischool.nl/gs/community/histoforum/luit i.p.v. http://histoforum.digischool.nl/luit/

Die Welle
De Duitse speelfim Die Welle is nu in Nederland verkijgbaar op DVD. Op Histoforum vindt u opdrachten b bij deze film.

Blik op de wereld
De geschiedenis website van collega Jo Swaen Blik op de wereld heeft recent een grote gedaantewisseling ondergaan. Dat betekent dat de url's van alle bestanden, en dat zijn er zeer veel, zijn gewijzigd. De verwijzingen op Histoforum naar de samenvattingen van Jo Swaen (o.a. van de examenonderwerpen) zijn onlangs allemaal aangepast. 

Enquête
Peter den Hollander wil graag weten in hoeverre, en op welke wijze, docenten gebruik maken van lesmateriaal dat op internet wordt aangeboden en in welke mater docenten eigen lesmateriaal gebruiken.
Doel van zijn onderzoek is na te gaan welke consequenties dit zou kunnen/moeten hebben.
De enquête bestaat uit  veertien vragen en het kost je tussen de 5 en 10 minuten. Uiteraard zal hij zijn conclusies met ons delen.

Quiz Che Part 1 en Part 2
Op de website Geschiedenis.nl staat een wedstrijd n.a.v. van een film over het leven van Che Guevarra. 

Graf van Cleopatra
Is het graf van Cleopatra daadwerkelijk gevonden, zoals deze week in de media werd vermeld? Maarten raven, archeoloog in Leiden heeft grote twijfels.