histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Enquête tweede fase
De resultaten van de SLO enquête onder docenten, werkzaam in de tweede fase,  zijn beschreven in een brochure die u kunt downloaden op de website van SLO.  Reacties op de uitkomsten van deze enquête zijn zeer welkom en zullen worden verwerkt in het vakdossier geschiedenis dat later dit kalenderjaar zal verschijnen. Reactie graag naar a.vanderkaap@slo.nl.

Wikiwijs
Geef uw mening over de Wikiwijs, het plan van minister Plasterk rond open leermiddelen. Kijk op www.wikiwijsinhetonderwijs.nl en reageer!

Gezocht: docenten bovenbouw havo en/of vwo
Ik doe bij de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht een onderzoek naar de invoering van het nieuwe programma in de bovenbouw havo/vwo (o.a. de tien tijdvakken) en hoe docenten daar mee omgaan. Indien u mee wilt doen kunt u hieronder de link aanklikken en dan komt u vanzelf in de digitale vragenlijst.
Als u liever de vragenlijst op papier ontvangt kunt u mij een email of briefje met uw postadres sturen. Het gaat om een korte vragenlijst (max. 15 minuten) waarin gevraagd wordt hoe u aankijkt tegen het nieuwe programma en u daaraan vorm geeft in uw lessen. In ruil voor uw medewerking kunt u desgewenst een klein bundeltje met werkvormen voor geschiedenis ontvangen. Dit kunt u aangeven aan het einde van de vragenlijst,
Link naar vragenlijst:
Met vriendelijke groet en bij voorbaat heel veel dank,
Hanneke Tuithof

Hanneke Tuithof
vakdidacticus geschiedenis
h.tuithof@uu.nl 
IVLOS
Postbus 80127
3508 TC Utrecht
030-2533220 / 2531714
http://www2.ivlos.uu.nl/geschiedenis 

Korte vragenlijst didactiek commissie VGN
Uitgevers van diverse lesmethodes zijn vaak op conferenties te vinden. Met deze kleine enquête willen wij graag weten hoe uitgevers het beste kunnen aansluiten bij jullie wensen.  Ook zijn wij benieuwd of uw voorkeur uitgaat naar een eendaagse of een meerdaagse conferentie. 
We zouden het erg op prijs stellen als u deze enquête zou invullen. Het neemt niet meer dan 5 minuten in beslag. De ingevulde enquête kunt u opsturen naar fatma_afiyon@hotmail.com
 
Namens de Didactiekcommissie
Fatma Afiyon

Atlantische Commissie
De Atlantische Commissie heeft interessant nieuws, een studiereis naar New York, lesmateriaal in het kader van het Hudson-jaar en een aardige vacature.
Lees verder

Canon klankbordgroep
Graag nodigen we u namens stichting Entoen.nu uit voor een klankbordgroep bijeenkomst. We willen graag met u brainstormen over de nieuwe structuur van de website van de canon van Nederland. (www.entoen.nu) 
Bij deelname ontvangt u € 75. (Reiskosten worden niet apart vergoed.) Komt u graag samen of heeft u geïnteresseerde collega's stuur deze mail dan door.
We zijn op zoek naar docenten VO onderbouw: geschiedenis, aardrijkskunde, levensbeschouwing, economie, maatschappijleer, kunst & cultuur.
Zowel VMBO als HAVO en VWO.
Klankbordgroep bijeenkomst
Datum: dinsdag 23 juni
Tijd 16.00 - 19.00 uur (incl. pizza)
Locatie: Podium Bureau voor educatieve communicatie Domstraat 6
3512 JB Utrecht
Aanmelden kan via devriesrobbe@podium.nl of 030-2393298.
Bij aanmelding graag vermelden welk(e) vak(ken) u geeft en op welk niveau.
Wij hopen u 23 juni te ontmoeten op de Domstraat in Utrecht!
Vriendelijke groeten,
Frederiek de Vries Robbé

Canon inspiratiebron
In het Staatsblad van 28 mei 2009 heeft het kabinet de besluittekst gepubliceerd waarmee de canon in de kerndoelen zal worden opgenomen.
Aan de bestaande kerndoelen 52 basisonderwijs en 37 voortgezet onderwijs, waarin de tien tijdvakken staan opgesomd, zal de volgende volzin worden toegevoegd: 'De vensters van de canon van Nederland dienen als inspiratiebron voor de behandeling van de tijdvakken'. De Eerste en Tweede Kamer hebben vier weken de tijd om op dit besluit te reageren, voordat het als Algemene Maatregel van Bestuur rechtsgeldig wordt.

Jaargang 8, nummer 115, juni 2009 extra
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Examen vmbo
Het kan blijkbaar geen kwaad nog eens te wijzen op de syllabus voor het vmbo voor het jaar 2010. Hierin staan enkele wijzigingen ten opzichte van 2009 in geel gemarkeerd.

Anno Vakantieboek, geschiedenis tijdens de vakantie
Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, presenteert deze zomer voor de vijfde keer het Anno Vakantieboek. Het vakantieboek voor kinderen van 8 tot 12 jaar brengt hen op speelse en spannende wijze in contact met de Nederlandse geschiedenis. Het Vakantieboek is vanaf vrijdag 12 juni, in een oplage van 55.000 exemplaren, gratis verkrijgbaar bij alle ANWB winkels. Wees er snel bij, want op is op! Het Anno vakantieboek bestaat uit 56 kleurrijke pagina's boordevol verhalen, weetjes, spelletjes en knutselideeën rond vijf thema's uit de Canon van Nederland: Romeinse Limes (de oude Romeinse grens), Floris V, de VOC, Kinderarbeid en Veelkleurig Nederland.

Enthousiaste docenten vmbo (Kader/Gemengd/TL) gezocht

In het schooljaar 2009/2010 gaat een studie van de Vrije Universiteit van start naar het leren van vmbo-leerlingen tijdens groepswerk. Hoewel zo’n 60% van de leerlingen in Nederland naar het vmbo gaat, wordt er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan binnen het vmbo. Vooral binnen de Mens en Maatschappij vakken is het onderzoek schaars. 
Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar enthousiaste docenten. De deelnemende docenten zullen een lessenserie (4 lessen) over de Europese Unie geven. De leerlingen werken tijdens deze lessen in groepjes aan verschillende opdrachten. 
Lees verder

Henry Hudson
D
e Atlantische Commissie brengt lesmateriaal uit ter gelegenheid van het Hudson jaar. Geert Mak schreeft samen met  Russell Shorto 1609 The fogotten history of Henry Hudson, Amsterdam and New York dat u gratis kunt downloaden. Hendry Hudson 400 biedt o.a. een interactieve kaart. Een zeer gedetailleerde beschrijving van Hudson's tocht in 1609 en zijn andere tochten vindt u hier. Tenslotte een overzicht van aardige links naar websites over Hudson

Prins Mauritsschool uit Dirksland ontvangt bokaal Les van het Jaar 2009!
Wat zijn Tableaux Vivants en wat hebben die te maken met 17e eeuwse schilders? Groep 7b van de Prins Mauritsschool uit Dirksland heeft zich gestort op dit onderwerp en wint er de Les van het Jaar verkiezing 2009 mee! De klas nam deel aan de wedstrijd voor de beste geschiedenisles die Anno organiseerde samen met Schooltv en Stichting Entoen.nu. De winnaar werd vanochtend live bekendgemaakt in de uitzending van het Schooltv-Weekjournaal. Nummer twee is groep 8a van PCOB De Zevensprong uit Dronten en nummer drie is groep 7 van De Kinderbrug uit Sassenheim. Het doel van deze wedstrijd is leerlingen enthousiast te maken voor het vak geschiedenis.
Naast een vakjury zijn er ruim 3000 stemmen uitgebracht op de tien genomineerde lessen via de website www.lesvanhetjaar.nl. Op deze website zijn filmpjes van deze lessen te zien. Met hun geschiedenisles heeft de klas een tweedaags schoolreisje naar themapark Archeon gewonnen, waarbij de leerlingen mogen overnachten in een Romeins woonhuis.

Wereld in Oorlog
In nummer twaalf van Wereld in Oorlog o.a. De stadhoudersbrief bestaat! In de na-oorlogse jaren kwam dezee zogenaamde stadhoudersbrief geregeld ter sprake. Bernhard zelf heeft tot aan zijn dood het bestaan van de stadhoudersbrief ontkend.  In het artikel De stadhoudersbrief: Het geheim van het Vaticaan, voert onderzoeksjournalist Ton Biesemaat (1957) het overtuigende bewijsmateriaal aan dat het bestaan van de stadhoudersbrief onderbouwt. Vier geheim agenten speelden een belangrijke rol in het mysterie. Eén van hen onthult dat hij de stadhoudersbrief in handen heeft gehad en waar de brief zich nu bevindt…

Wikiwijs
Geef uw mening over de Wikiwijs, het plan van minister Plasterk rond open leermiddelen. Kijk op www.wikiwijsinhetonderwijs.nl en reageer!