histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Trainingen IVLOS Utrecht
1 daagse training activerende didactiek voor geschiedenisdocenten
“Heel praktisch, meteen toe te passen in de klas”
“Ik heb weer zin in lesgeven gekregen”
“Deskundige cursusleiding”
“Een verrijking voor mijzelf en voor mijn leerlingen”
Leerlingen actief en gemotiveerd met geschiedenis bezig laten zijn is het uiteindelijke doel van deze nascholingscursus. We oefenen activerende werkvormen aan de hand van de tien tijdvakken van de Rooij. We besteden aandacht aan de praktische invulling van de nieuwe programma’s voor basisvorming, vmbo en tweede fase. Aangezien dit een korte variant van de training ‘activerende didactiek en oriëntatiekennis’ betreft, raden wij bovenbouwdocenten aan om aansluitend de onderstaande workshop ‘Oriëntatiekennis voor geschiedenisdocenten in de bovenbouw havo/vwo’ te volgen.
Plaats en tijd: Deze training zal aangeboden worden op donderdag 26 november in de Uithof te Utrecht van 10.00 tot 16.00 uur.
Kosten: 237,50 euro (incl. drinken, twee lunches, nascholingscertificaat en reader met achtergrondliteratuur en werkmateriaal)

Workshop Oriëntatiekennis voor geschiedenisdocenten in de bovenbouw havo/vwo
Oriëntatiekennis… dat is het doel dat docenten in hun lessen met de leerlingen volgens de nieuwe programma’s voor geschiedenis zouden moeten bereiken (in ieder geval in de basisvorming en bovenbouw havo/vwo). Maar uit enquêtes en onderzoeken blijkt dat dit erg moeilijk is. De methodes bieden allemaal heel veel inhoud en niet veel opdrachten die oriëntatiekennis ontwikkelen. Het is hard werken om alle inhoud te behandelen en er blijft weinig tijd over voor activerende opdrachten en andere zaken. Daarom gaan we in deze workshop bespreken wat oriëntatiekennis is en hoe dat er in de praktijk uit kan zien. We zullen dat aan de hand van voorbeelden en werkvormen doen. Daarnaast zal getoond worden hoe je in de inhoud van de methode verantwoord kunt schrappen en tijd overhoudt voor extra verdiepende opdrachten of excursies en toch de eindtermen van het examenprogramma kunt halen.
Plaats en tijd:  Deze workshop zal aangeboden worden op woensdag 27 januari 2009 in de Uithof te Utrecht van 14.00 tot 17.00 uur.
Kosten: 95 euro (incl. drinken en certificaat)
Voor meer informatie en opgave: Iris Bleeker, i.bleeker@uu.nl of 030-2533224 of Hanneke Tuithof, h.tuithof@uu.nl of 030-2533220 zie ook www2.ivlos.uu.nl/geschiedenis.
Meer informatie

Tachtig jaar VARA-geschiedenis nu online
Op 7 november 1925 was de arbeidersomroep VARA voor het eerst in de ether, met een anderhalf uur durende redevoering van de Amsterdamse wethouder Wibaut. De meer dan tachtig jaar aan radio- en televisieprogramma’s, presentatoren en spraakmakende gebeurtenissen die volgden zijn terug te vinden op de website biografie.vara.nl. De website hoort bij het boek VARA. Biografie van een omroep door mediahistoricus Huub Wijfjes, dat onlangs is verschenen. Van Willem Ruis in de Sterrenshow tot Marcel van Dam als ombudsman, De Film van Ome Willem met Edwin Rutten en Paul Witteman in zijn jonge jaren: je vindt het allemaal terug op de website, die vol staat met verhalen en fragmenten uit de VARA-geschiedenis.

Een tijdlijn met beeldbankclips
Een leuke manier om gebeurtenissen inzichtelijk te maken is een tijdlijn. Helemaal leuk is het om in die tijdlijn foto’s en filmpjes te gebruiken. In de online tijdlijnapplicatie Timerime kunt u nu ook beeldbankclips embedden. Bijvoorbeeld over de Nederlandse democratie.

Eerste Lerarenwissel online!
"Een verrijking in mijn ervaring, een bevestiging van wat ik dacht en hoopte en een heerlijke dag waarvan ik genoten heb." Dit zegt Marion Jimmink, leraar Zorg&Welzijn op het Vaderrijn College in Utrecht naar aanleiding van haar Lerarenwissel met Douwe Kerkstra, leraar SPW en SAW aan het Drenthe College in Assen. Marion en Douwe ruilden voor een dag van plek en kregen op die manier een vernieuwde kijk op hun eigen onderwijs.
Ook Douwe is enthousiast: "Een geweldige dag. Heel veel indrukken, prachtige ervaring, wereld van verschil met mijn normale werk en dat was ook de bedoeling om dat een keer mee te maken."
Het filmpje van deze eerste Lerarenwissel met Douwe en Marion is nu te zien op Leraar24.
Wilt u net als Douwe en Marion ook eens een dag in de schoenen van een andere leraar staan? Dat kan! Meldt u aan door uw gegevens, uw onderwijservaring en de gegevens van uw school te mailen naar Leraar24 (roos@jvtv.nl) of bel naar 030-24 00 880. Lees meer over de Lerarenwissel

Digibordlessen
Rian Visser maakte een tweetal digibordlessen (die ook zonder digibord, maar wel met computer, internet en beamer goed bruikbaar zijn) voor het basisonderwijs. De ene gaat over Hunebedden, de andere over de Limes.

Geschiedenis van Duitsland
Op de Duitse televisie worden al jaren documentaires uitgezonden over personen uit de Duitse geschiedenis. Sommige daarvan zijn ook bruikbaar in Nederland, zeker als uitzending plaats vindt in samenwerking met het vak Duits. Er zijn afleveringen over Luther, zijn vrouw Katharina van Bora, Barbarossa, Bismarck, Bormann, Heydrich, Ulbricht enz.Alle afleveringen (2003-2008) zijn los op DVD verkrijgbaar.

Euroclio conferentie 2010
De grote Euroclio conferentie vindt voor het  eerst plaats in Nederland en wel van 22-28 maart 2010 in Nijmegen.  De kosten bedragen 85 euro per dag, maar de eerste tien aanmeldingen per dag zijn gratis. Registreren kan op 
http://ac2010.euroclio.eu. Links in het menu staat “Dutch Registrations”. De registratie begint op woendag 16 november om 10.00 uur 's morgens. Het programma vindt u hier.
EUROCLIO Secretariat
Laan van Meerdervoort 70
2517 AN The Hague
The Netherlands
+31 (0)70 3817836 (phone)
+31 (0)70 3853669 (fax)
maria@euroclio.nl
www.euroclio.eu


Jaargang 8, nummer 122, november 2009
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009

Nieuwe samenvattingen Memo
Collega Jo Swaen heeft aan zijn, toch al uitgebreide collectie, nieuwe samenvattingen toegevoegd van de periode katernen van Memo.

Regiocanons
Sinds kort is er een speciale website, waarop de verschillende regionale canons een plaats krijgen onder het motto: wat iedereen zou moeten weten over geschiedenis en erfgoed in zijn buurt. Hier vindt u het verhaal van uw provincie, regio of woonplaats als 'vensters' in woord en beeld: de belangrijkste momenten, personen en plekken uit het verleden op een rijtje. Regiocanons.nl is gekoppeld aan entoen.nu, de canon van Nederland.

Tester wikiwijs
Bent u werkzaam in het onderwijs en wilt u meedenken over Wikiwijs? Voelt u zich betrokken bij onderwijsvernieuwingen? Maakt u gebruik van digitaal leermateriaal? Of bent u juist nog helemaal niet bezig met ict-toepassingen in het onderwijs?
Dan is hier uw kans om mee te doen aan het testen van Wikiwijs.
Lees meer op http://openserviceblog.wordpress.com/2009/10/27/wie-wil-wikiwijs-uittesten/

Digibord en didactiek
Het digibord wint steeds meer terrein in het onderwijs. Maar wat kun je er allemaal mee? Bij De Rode Planeet verscheen recent het handboek DigiBord en Didactiek. Een recenise van het boekt vindt u hier.

Scholierenprogramma in de OBA: DDR-tentoonstelling 'Achter de Muur'
Op dinsdag 8 en woensdag 9 december organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam in de Openbare Bibliotheek Amsterdam van 14.00 tot 17.00 uur een bijzondere middag voor leerlingen geschiedenis uit het voortgezet onderwijs.
Johannes Arens, een boeiende gids van het Haus der Geschichte in Bonn, zal de scholieren door de DDR-tentoonstelling 'Achter de Muur' rondleiden die op 9 november jl. feestelijk is geopend.
Deze tentoonstelling geeft een beeld van het dagelijks leven en de politiek in de Oost-Duitse dictatuur. Foto's, voorwerpen en documenten uit het DDR-museum in Monnickendam vertellen het verhaal van de Duitse arbeiders- en boerenstaat.
Op de rondleiding volgt een nagesprek met Johannes Arens.
De middag wordt afgerond met een documentaire over het leven van Oost-Duitsers tijdens en na het DDR-regime.
Voor de reis- en verblijfskosten van de rondleider vragen wij van elke school een eigen bijdrage van 100 euro.
Op dinsdag 8 december is er nog plek voor een groep van 25 leerlingen.
Mocht u belangstelling hebben, neemt u dan graag contact op met Stefanie Lührs, Duitsland Instituut Amsterdam, luhrs@dia.uva.nl.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 november sturen aan kaap@home.nl

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl