histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Rome Reborn
Rome Reborn is een een zeer ambitieus internationaal project waarin 3D-modellen van het oude Rome worden gemaakt. In samenwerking met Google zijn deze modellen ook te bekijken in Google Earth. Klik hier voor een introductiefilmpje. Download, zonodig, Google Earth en vink in Google Earth in de rubriek Lagen, Galerij aan.

SLO organiseert in 2010 de wedstrijd ‘Profielmeesterstuk'
Op de meeste scholen hebben de eindexamenkandidaten hun profielwerkstuk afgerond of staan ze op het punt dat te doen. Daarom wil SLO u herinneren aan de wedstrijd profielmeesterstuk die op 20 april 2010 plaats zal vinden.
Leerlingen uit álle profielen van zowel havo als vwo kunnen aan de wedstrijd deelnemen.
Een profielmeesterstuk is gemaakt in opdracht van een echte opdrachtgever of heeft een directe relatie met een vervolgopleiding.
In het profielmeesterstuk tonen leerlingen niet alleen aan inhoudelijk deskundig te zijn, maar ook over de kwaliteiten te beschikken die essentieel zijn voor een succesvol vervolg van hun opleiding in het hbo of op de universiteit.
Op de site www.profielmeesterstuk.slo.nl kunt u een goede indruk krijgen van het enthousiasme van de deelnemers aan de wedstrijden van 2008 en 2009.
Voor het beste havo-profielmeesterstuk en het beste vwo-profielmeesterstuk is een reischeque van 500 euro beschikbaar. Voor de nummers 2 en 3 zijn reischeques van resp. 250 en 100 euro beschikbaar.
Op www.profielmeesterstuk.slo.nl kunt u lezen hoe u uw leerlingen voor de wedstrijd kunt aanmelden of hoe zij zichzelf kunnen aanmelden.

Anne en Goebbels, een confrontatie
Anne en Goebbels is een aangrijpende theatervoorstelling. Met lesmateriaal, vanaf klas 4 vmbo-t,havo en vwo. Vanaf februari in de theaters. Multimediaal theater, met Victor Löw en Meral Polat.
De acteur Victor Löw leest voor uit de dagboeken van Joseph Goebbels, antisemiet en propagandaman van de nazi’s. De actrice Meral Polat draagt voor uit het dagboek van Anne Frank. Om beurten voeren ze het woord – dader en slachtoffer van de Holocaust – tegen een decor van authentieke film- en geluidsfragmenten.
Goebbels schreef vanaf 1926, Anne Frank vanaf 1942. Langzaam maar zeker kruisen hun werelden, in een adembenemende confrontatie.
Meer informatie

Scholierenverkiezing gemeenteraden
Op 3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) organiseert vlak voor deze gemeenteraadsverkiezingen Scholierenverkiezingen. Ook uw leerlingen kunnen daaraan meedoen. Ter voorbereiding op deze verkiezingen kunt u gebruik maken van de onderwijskranten van het IPP. Op maandag 1 en dinsdag 2 maart kunnen middelbare scholieren in heel Nederland hun stem uitbrengen. U kunt uw school aanmelden op www.scholierenverkiezingen.nl. Leerlingen kunnen hun stem via internet uitbrengen op de partijen die aan de raadsverkiezingen meedoen in de gemeente waarin uw school staat. Op de website vind je ook een praktische handleiding waarin stap voor stap staat beschreven hoe je de verkiezingen op je eigen school kunt organiseren. 

Onderwijsconferentie Atlantische Commissie
De Atlantische Commissie organiseert op woensdag 17 februari as. een
onderwijsconferentie met als thema: ‘De Middellandse Zee: Op het kruispunt
van continenten en culturen’.
In het ochtendgedeelte belicht een vijftal sprekers het thema ‘Middellandse
Zee’ vanuit verschillende invalshoeken: historisch, geografisch, militair en
politiek. Het middaggedeelte bestaat uit een keuze-programma met een
zestal workshops. Deze zijn meer praktisch van aard en gericht op
(didactische) toepassing in het onderwijs. Op de website van de
Atlantische Commissie staat binnenkort meer informatie over de
workshops.
De deelnamekosten voor de conferentie bedragen € 80,- per persoon
(inclusief lunch en borrel na afloop). Komt u met een collega, dan betaalt u
samen € 150,-. Op vertoon van een geldige collegekaart betalen
studenten slechts € 20,-.
U kunt zich opgeven via de website www.atlantischecommissie.nl

Tuin van Holland
Vanaf eind februari brengt Toneelgroep De Appel 'Tuin van Holland' uit, ook geregisseerd door Aus Greidanus. Tuin van Holland is een ruim vijf uur durend evenement waarmee De Appel de vaderlandse geschiedenis in duikt, op zoek naar de Nederlandse identiteit. Tuin van Holland is een nieuwe theatermarathon na de succesvolle theatermarathons Tantalus (2003) en Odysseus (2007).
Meer informatie.

Kind aan de ketting
Nog tot 21 maart 2010 is de tentoonstelling Kind aan de Ketting - opgroeien in slavernij, te zien in het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) Linneausstraat 35 F in Amsterdam.
Op donderdag 21 januari is er van 16.00 - 17.30 uur op het NiNsee een speciale rondleiding in de tentoonstelling (kosteloos). U kunt zich opgeven via m.karg@ninsee.nl
Via de website www.kindaandeketting.nl kunt u het gratis lesmateriaal voor uw leerlingen van klas 1, 2 en 3 bestellen. De docentenhandleiding is daar te downloaden.

Jaargang 9, nummer 126, januari 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Werk mee aan de Inhoudelijke kwaliteitsborging van de schoolexamens geschiedenis 
In 2010 start SLO een project om de inhoudelijke kwaliteit van het schoolexamen van de vakken Frans, Duits, geschiedenis, natuurkunde en BSM te borgen en waar mogelijk te verbeteren.
SLO wil samen met docenten van deze vakken instrumenten ontwikkelen die helpen bij het evalueren van het schoolexamenprogramma en het verantwoorden van de keuzes die daarbij aan de orde komen. Daarnaast zullen in het project instrumenten ontwikkeld worden die helpen de kwaliteit van toetsing en normering van toetsing te verbeteren. Ook zullen we in dit project samen met docenten werken aan voorbeeldtoetsen per vak.
SLO zoekt voor 2010 docenten geschiedenis om aan dit project deel te nemen.
Neemt u schoolexamens af in de bovenbouw havo en/of vwo, bent u bereid kritisch te kijken naar uw eigen toetsprogramma en toetsen en bent u nieuwsgierig of uw toetsen voldoende niveau hebben, dan nodigen we u graag uit om mee te doen aan ons project.
Wilt u meer informatie? Klik hier. Als u wilt meedoen, kunt u dat laten weten aan: h.devries@slo.nl

Wikiwijs
Op de algemene community website voor docenten in het voortgezet onderwijs is een discussie gestart over de mogelijkheden van wikiwijs. Volg de discussie en, nog liever, doe mee aan de discussie. 

Indigenous people
Op een Australische website kwam ik de volgende zinsnede tegen: Indigenous Australians are advised that the HTAV website may include images or names of people now deceased.''  Met deze zin kun je een aardige, korte, opdracht maken. Maar wat bepaalt nu de moeilijkheidsgraad van zo'n opdracht?
Lees verder 

Oproep
Aangeboden: Project EU/Samenwerkend leren
Gezocht: Enthousiaste vmbo-docenten (AK/GS/EC of M&M, 2e leerjaar)
Voor een promotie-onderzoek op de VU over samenwerkend leren binnen de Mens en Maatschappijvakken ben ik op zoek naar docenten die het leuk vinden om een project over de EU te geven. Alle lesmaterialen worden aangeboden en de deelnemende docenten ontvangen begeleiding en achteraf een rapportage. De lessenserie neemt 5 lessen in beslag en bestaat uit verschillende opdrachten waarbij de leerlingen moeten samenwerken. De planning van dit project is flexibel, maar zal wel nog binnen het huidige schooljaar moeten plaatsvinden.  
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janneke van de Pol
j.vandepol@ond.vu.nl 020-5983798 of06-24864582

Overzicht SchoolTV-uitzendingen

Het complete SchoolTV-uitzendoverzicht voor het voorjaar 2010 is nu beschikbaar via schooltv.nl. Op het overzicht ziet u onder andere de nieuwe en herhaalde uitzendingen voor uw vak geschiedenis. U kunt het overzicht downloaden en/of uitprinten om op te hangen of altijd bij de hand te hebben.

Scholierenpeiling 2009!
Laat je leerlingen kiezen! Wie wordt de Nieuwspersoon en wat was het belangrijkste Nieuwsfeit in 2009? Docenten kunnen met leerlingen deelnemen aan de Scholierenpeiling 2009.  

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 12 januari sturen aan kaap@home.nl

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl