histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Verandering e-mail adres
Leden van de community veranderen soms van e-mail adres en willen de nieuwsbrief vervolgens graag op hun nieuwe e-mail adres ontvangen. Geen probleem. Op http://mijn.digischool.nl/gebruikers/homepage kunt u uw gegevens na inloggen veranderen. U ontvangt de nieuwsbrief vervolgens automatisch op het nieuwe adres.

Alfasteunpuntprijs: prijs voor beste profielwerkstuk C&M
Heeft u dit schooljaar een zeer goed of verrassend profielwerkstuk begeleid? Geef deze leerlingen dan de kans op een extra beloning en nomineer ze voor de Alfasteunpuntprijs van de Rijksuniversiteit Groningen voor C&M leerlingen.
Tijdens een feestelijke uitreiking op donderdag 1 april 2010 worden de geldprijzen uitgereikt aan de makers van de beste werkstukken. Alle genomineerde leerlingen ontvangen bovendien een uitgebreid juryrapport en maken kans op de extra publieksprijs. Inzenden kan nog tot 1 maart 2010. Als u wilt zien welke profielwerkstukken vorig jaar in de prijzen zijn gevallen, dan kunt u hier terecht.
Meer informatie

Webquests
Bij de AOb is een vijftal cd-roms verschenen met webquests voor de leergebieden Mens en Maatschappij, Kunst en Cultuur, Mens en Natuur, alsmede voor de thema’s Duurzaamheid en Geloof in Europa. Webquests om levensbeschouwelijke thema’s te verbinden met diverse vakinhouden. De cd-roms zijn te bestellen bij de AOb, zowel voor leden als voor niet-leden. De producten zijn tot stand gekomen in een samenwerking van AOb, NKSR en SLO.

TV archive project to supply Europeana
EUscreen is a new project that will supply TV archive footage to Europeana. Its project website, www.euscreen.eu went live on the 20th of january 2010. The website contains a blog, information about the project and the partners, publications and events. EUscreen is a three-year project funded by the eContentplus programme of the European Commission. During that time over 30,000 items that capture Europe’s television heritage (videos, photographs, articles) will be channelled into Europeana. EUscreen will also develop its own multilingual portal that will specialise in information about TV archives and television research.
The portal will be launched in 2011 and will be directly connected to Europeana. The EUscreen consortium is coordinated by the University of Utrecht and consists of 27 partners (audiovisual archives, research institutions, technology providers and Europeana) from 19 European countries.

Op een onbekende plaats begraven: onderzoek naar oorlogsvermissing en de April-meistakingen in 1943
De uit Noordhorn afkomstige Truus de Witte, die op dit onderwerp gepromoveerd is, beschrijft in dit boek, dat verschenen is bij uitgeverij Elikser, de gebeurtenissen die plaatsvonden in Nederland na de April-Meistakingen in 1943. Een aantal mensen werd toen ter dood veroordeeld door een haastig ingesteld standrecht en op geheime plaatsen gefusilleerd en begraven. Na de bevrijding werden sommige slachtoffers gevonden in massagraven maar velen bleven vermist. Verwanten bleven lang onwetend van hun lot en graflocatie, terwijl instanties hiervan al in 1946 op de hoogte bleken te zijn.

De laatste paddenstoel
Onlangs verscheen bij Uitgeverij Gopher te Amsterdam de roman 'De laatste paddenstoel' van George W. Knottnerus over macht en spionage in de Koude Oorlog. Het boek schetst op realistische wijze de achtergronden en de machtsverhoudingen tussen de SU en de VS tijdens de Koude Oorlog, aldus de uitgever.

Maand van het vinden
Vorig jaar oktober was er in Amerika de Information Literacy maand. Dat bracht mij op het idee om ook in Nederland zo iets te organiseren, maar dan onder de naam Maand van het Vinden.
Helaas wordt er tegenwoordig teveel de nadruk gelegd op de onbetrouwbare informatie op het internet. Terwijl er heel veel instellingen en organisaties zijn die wel betrouwbare informatie hebben. In de Maand van het Vinden komen deze in de schijnwerpers te staan, zoals bibliotheken en musea.
Maar ook wil ik aandacht vragen voor het Vinden op scholen. Daartoe wil ik een tweetal wedstrijden organiseren, waarbij ik uw hulp nodig heb.
Ik ben op zoek naar scholen die meewillen doen in de Estafette Informatievaardigheden. In die estafette gaan leerlingen op zoek naar betrouwbare informatie en maken daar een project van a la Farewell van Pieter van Huystee. Thema van zo'n zoektocht kan zijn een dag, bijv 8 april 1953. Leerlingen gaan dan op zoek naar alles wat er op die dag gebeurd is en maken daar een project van. De Koninklijke Bibliotheek, Beeld en Geluid en Muziekweb hebben hun toezegging gedaan in aan dit project deel te nemen. Ik wil in februari een vergadering beleggen in de Koninklijke Bibliotheek om e.e.a. op elkaar af te stemmen.
Aan de eind van de maand worden in Beeld en Geluid de restultaten gepresenteerd en krijgen de winnaars een prijs. Ik ga Pieter van Huystee vragen of hij in de jury zitting wil nemen.
Een andere wedstrijd is Game 2 Knowlegd - live. In die wedstrijd krijgen deelnemers op hun sms of twitter elke dag een vraag, waar zij het antwoord op moeten vinden. De vragen hoop ik via musea e.d. instellingen te krijgen, maar ik hoop ook dat jullie mij suggesties voor thema's en vragen willen toesturen. Jullie begrijpen dat het vragen moeten zijn die niet met één klik op internet te vinden zijn.
Op de site www.maandvanhetvinden.nl staat nog meer informatie,
Peter den Hollander

Jaargang 9, nummer 127, februari 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Leermiddelendatabase
Niet alleen op Histoforum ook in de leermiddelendatabase van Digischool vindt u lesmateriaal. Ook u kunt hieraan een bijdrage leveren, door uw eigen lessen in de database te plaatsen. Uw collega's zullen u dankbaar zijn.

IPON

Op 10 en 11 maart wordt in de Jaarbeurs Utrecht de derde editie van IPON gehouden: de Onderwijs & Ict-beurs met een daaraan gekoppeld congres.
Ook Digischool zal daar aanwezig zijn. Op onze stand nemen we ruim de tijd om uw vragen te beantwoorden. Wij nodigen u graag uit om kosteloos de IPON 2010 te bezoeken. Via deze link kunt u zich gratis registreren.

Waanders lezing Elsbeth Etty
Op zondagmiddag 7 februari 2010 om 14.00 uur geeft Elsbeth Etty in Zwolle een lezing over de biografie als genre.

Historic Wall Charts
On this website all the historical wall charts will be shown from the collections of the Danish School Museum in Copenhagen (Denmark), the Forschungsstelle: Schulwandbild, department of the University of Würzburg (Germany) and the National Museum of Education in Rotterdam (The Netherlands).

Digitale Democratie Scheurkalender
Hans Pieterson
ontwierp en maakt een digitale democratie scheurkalender. Voor de docent die in zijn lokaal, zoals het zou moeten, permanent over een computer met internetverbinding en een beamer beschikt misschien een aardig idee om de dag/les mee te beginnen.

DVD's
Elk jaar verschijnt het NOS jaaroverzicht met de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar. Voor het eerst zijn deze jaaroverzichten, vanaf de jaren vijftig, gebundeld in een chronologische reeks van 28 dvd’s voor 80 euro.

TV-serie Vietnam
Onlangs attendeerde ik u op de serie Oorlog in Vietnam voor geschiedenis in de tweede fase havo/wvo. Helaas heeft men in verband met auteursrechtelijke probelemen moeten besluiten deze herhaling van uitzendingen uit 2004 stop te zetten.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 13 februari sturen aan kaap@home.nl

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl