histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Nieuwe toetsen
Aan de rubriek tijdvaktoetsen zijn weer enige toetsen toegevoegd. We (makers en redactie) zijn benieuwd hoe u deze toetsen gebruikt. Neemt u integraal opdrachten over, maakt u gebruik van de opdrachten, maar past u deze aan  of gebruikt u bijvoorbeeld alleen de bronnen? U kunt u reacties sturen naar kaap@home.nl. Uiteraard blijven ook nieuwe toetsen zeer welkom.

Nogmaals tv-uitzending Vietnam
Collega Wouter Stroop doet een genereus aanbod. Zijn school beschikt over de serie over Vietnam op dvd. Geinteresseerde scholen mogen twee dvd-tjes opsturen naar onderstaand adres, met een extra voldoende gefrankeerde envelop voor de retourzending (retouradres ook alvast vermelden). Hij wil dan met alle liefde en plezier kopietjes maken. Traktaties mogen ook worden afgegeven op het onderstaande adres:
Thorbecke Voortgezet Onderwijs-lokatie Prinsenlaan
t.n.v. Wouter Stroop
Prinsenlaan 82
3066 KA Rotterdam

Bezoek aan Rome

Voor wie een bezoek wil brengen aan Rome, al dan niet met leerlingen, is de Guide to the city of Rome een erg handige website, met relevante informatie over monumenten, musea, kerken, catacomben enz.
De website bevat ook een overzicht van de geschiedenis van Rome.

Symposium “Vele geschiedenissen, één verleden”; Multiperspectiviteit in het geschiedenisonderwijs
Plaats: Faculteit Educatie van Hogeschool Utrecht
Padualaan 97, 3584 CH Utrecht
Datum: 30 maart 2010
Tijd: 15.00-20.00 uur
Historisch redeneren bevorderen, invulling geven aan (mondiaal) burgerschap, vergroten van de betrokkenheid van uw leerlingen met een niet-westerse achtergrond…allemaal doelen die we ons gesteld hebben met de organisatie van dit symposium. In workshops, lezingen en het symposiumboek willen we u inzichten verschaffen en handreikingen geven om binnen uw geschiedenisles op eenvoudige wijze ruimte te bieden aan een meer mondiale benadering van het verleden zonder uw complete lesprogramma om te hoeven gooien.
Meer informatie

Gemeenteraadsverkiezingen
Uitgeverij Malmberg heeft met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen een onderwijskrant uitgegeven, die u voor 43 euro (35 examenplaren) online kunt bestellen.
Natuurlijk is er ook voor deze verkiezingen weer een stemwijzer en een kieskompas gemaakt.

Het Nationaal Historisch Museum zoekt het vooral in cyberspace
Bas Broekhuizen schrijft in het Historisch Nieuwsblad een aardig artikel, online te lezen, over virtuele musea.

'Bier is motor van beschaving'
De productie van bier leidde ertoe dat onze voorouders zich voor het eerst vestigden. Dat beweert de Amerikaanse archeoloog Patrick McGovern, volgens BBC History Magazine, die in het Chinese Jiahu zevenduizend jaar oud aardewerk heeft gevonden dat sporen van alcohol bevat.
Volgens McGovern ontdekten mensen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika duizenden jaar geleden al, hoe ze bier moesten maken. De brouwmethode was nog primitief: men kauwde bijvoorbeeld op witte rijst, waarbij het zetmeel door het speeksel veranderde in moutsuiker. Dat voegde men vervolgens bij een mengsel van honing, wilde druiven en meidoorn.
‘Toen de mens eenmaal wist hoe hij alcohol kon produceren, wilde hij dichterbij de vindplaats van de ingrediënten zijn’, aldus McGovern. Daarom gaf hij zijn nomadische bestaan op en begon hij zich te vestigen.’ Volgens McGovern was bier ‘de motor van de beschaving’ en niet brood, omdat dat laatste moeilijker te produceren was: er was landbouw voor nodig. De ingrediënten voor alcohol daarentegen waren te vinden in de vrije natuur.
McGovern werkt als archeoloog voor het museum van de Universiteit van Pennsylvania. Hij ontvouwt zijn theorie in zijn boek Uncorking The Past: The Quest for Wine, Beer and Other Alcoholic Beverages.
Bericht overgeomen van: Historisch Nieuwsblad.


Jaargang 9, nummer 128, februari 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Geschiedenis Online Prijs
De website Het Scholtenhuis heeft de Geschiedenis Online Prijs 2009 gewonnen voor de beste Nederlandse website over geschiedenis. Woensdag 27 januari ontvingen de makers van de site in het Stadsarchief Amsterdam de prijs uit handen van Hans Goedkoop (Andere Tijden). De prijs bestaat uit een bronzen beeld van Gonneke van Echten. De aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.500 euro ging naar de Heemkundige Vereniging Terneuzen.

Oudste film over Nederland
Volgens /Geschiedenis is de film 'Koninkrijk der Nederlanden'uit 1921 de oudste film die over Nederland is gemaakt. U kunt de film hier bekijken.

Boerenoorlog op film
Op de geschiedenis website van de VPRO vindt u unieke filmbeeld van de Boerenoorlog in 1900.

Ancient Rome
Niet minder dan 4 miljoen Britten keken in 2006 wekelijks naar "Ancient Rome", het historische docudrama over het Romeinse Rijk. De alom geprezen serie is vanaf zaterdag 6 februari elke week om 21.00u. te zien op Geschiedenis24. Op de website kunt u ook uw populairste Romeinse keizer kiezen: Augustus, Nero, Titus of toch Constantijn?

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 28 februari sturen aan kaap@home.nl

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl