histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Nieuw e-mail adres
Graag wijs ik er nog even op dat mijn e-mail adres is gewijzigd in: kaap@kpnmail.nl 

Histoforum twittert
Als de halve wereld twittert kan Histoforum natuurlijk niet achterblijven. Maar voegt Twitter werkelijk iets toe aan Histoforum? Ik vraag het me af, maar er is maar één manier om daarachter te komen. Daarom twittert Histoforum de komende tijd op http://www.twitter.com/histoforum, ook te volgen op http://histoforum.digischool.nl. Ik ben benieuwd. 

4e Editie Nascholing Geschiedenis: Het nieuwe eindexamenprogramma
Nieuw
De nascholing is inmiddels aan een tweede cyclus door de tijdvakken heen begonnen. De tijdvakken worden door andere experts, door nieuwe interessante sprekers, belicht aan de hand van een thema dat nog niet eerder aan bod is geweest. Naast een inhoudelijk gedeelte in de ochtend zijn er in de middag weer op de praktijk gerichte workshops.

Waarom
Het eindexamenprogramma geschiedenis voor havo en vwo wordt ingrijpend vernieuwd. In plaats van nauwkeurig omschreven examenthema’s komt een globaal beschreven overzicht van de ‘gehele’ geschiedenis in de vorm van ‘oriëntatiekennis’ van tien tijdvakken. De keuze van thema’s voor het schoolexamen wordt geheel aan de school overgelaten, met één uitzondering: het verplichte thema ‘geschiedenis van de rechtstaat en van de parlementaire democratie’.

Wie en wanneer
7 oktober 2010: Tijdvak 2: De klassieke Oudheid
Spreker: dr. Anton van Hooff, voormalig universitair hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen.
Middagprogramma A: Burgerschap en staatsinrichting, o.l.v. drs. Arie Wilschut, HvA
Middagprogramma B: Historisch redeneren, o.l.v. drs. Dick van Straaten, HvA

28 januari 2011: Tijdvak 6, De zeventiende eeuw
Spreker: prof. dr. Jeroen Duindam, hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Middagprogramma A: Samen met leerlingen historisch redeneren, o.l.v. dr. Jannet van Drie, UvA en drs. Albert Logtenberg, UvA
Middagprogramma B: Denken in tijd, o.l.v. drs. Arie Wilschut, HvA

8 april 2011: Tijdvak 8, De negentiende eeuw
Spreker: dr. Remco Raben, docent geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht
Middagprogramma A: Leerlingen stellen vragen, o.l.v. dr. Carla van Boxtel en drs. Albert Logtenberg
Middagprogramma B: Nederlandse geschiedenis als spiegel van de tijd, o.l.v. drs. Marc Kropman, UvA

Informatie en aanmelden
Meer informatie kunt u vinden op www.centrumvoornascholing.nl. Of u kunt zich direct aanmelden via het digitale aanmeldingsformulier.

Agenda
U kunt uw berichten voor de historische activiteiten agenda sturen naar kaap@kpnmail.nl

Veelgestelde vragen
Antwoorden op veelgestelde vragen over het geschiedenisonderwijs (o.a. over canon en nieuwe examenprogramma) vindt u in de rubriek FAQ.

Tijdvaktoetsen
Er is weer een drietal toetsen toegevoegd in de rubriek tijdvaktoetsen van de hand van Johan Steenbergen. Toetsen van collega's blijven welkom.

Examens nieuwe stijl (pilot)
Alle examens van 2006-2010, havo en vwo, eerste en tweede tijdvak, inclusief normeringen vindt u op Histoforum, geordend op periode.

De jongen in de gestreepte pyjama
In 2008 is er een film gemaakt van het gelijknamige boek van John Boyne, over de confrontatie van het zoontje van een kampcommandant met een joods jongetje in het kamp. 'The Holocaust is simply too grim a subject for Grimm fairytales', zegt Rabbijn Benjamin Blech van dit boek en  This well-meaning book ends up distorting the Holocaust'' (zie ook Wikipedia).

Bronnen
DocsTeach is een aardige website met bronnen over de Amerikaanse geschiedenis. Zie ook ARC. Presidential Libraries Podcasts is en website met toespraken van Amerikanse presidenten.

EuroDocs: Online sources for European history
Een verzameling Engelstalige bronnen over de  geschiedenis van een groot aantal Europese landen.

Een krant maken
Op de website Krantenmaken kunnen leerlingen in een vast sjabloon een professioneel ogende krant maken.

Animatie maken
Op deze website kunnen leerlingen eenvoudig zelf een animatie maken, bijvoorbeeld als presentatie van een onderzoeksopdracht.

Opdrachten
Op de website van de Onderwijsvernieuwingscooperatie staat een viertal geschiedenis opdrachten.

Maps of war
Diverse animated maps.

Koude Oorlog
CNN zond ooit 24 afleveringen van zo'n 50 minuten over de Koude Oorlog uit. Te zien op internet.

Jaargang 9, nummer 137, augustus 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Verslaggevers voor de Olympische Spelen gezocht
Volgende week (22-28 augustus)  is er een groot internationaal historisch congres in Amsterdam ( “de Olympische Spelen voor historici”, aldus Hans Blom). Geschiedenis.nl wil van elke dag een verslag plaatsen. Heb je tijd en zin om een dag bij te wonen en daarvan kort verslag te doen. Bel of mail naar Reinard Maarleveld (reinard@geschiedenis.nl, 06 255 14 259). Deeelname aan het congres is €380,-, maar geschiedenis.nl staat op de perslijst, dus je kunt gratis naar binnen.
Kijk voor het dagprogramma op: www.ichs2010.org

Didactiek conferentie VGN
Op 5 en 6 november zal wederom een tweedaagse didactiekconferentie plaatsvinden. Dit jaar hebben we meer verrassingen in ons programma dan ooit! De workshops worden weer gegeven door gedreven workshophouders die de deelnemers kennis laten maken met nieuwe aspecten en lessuggesties. Uitgangspunt is dat de workshops praktisch, doeltreffend en activerend zijn. Na de workshop zijn de opgedane ideeën zo toe te passen in uw eigen lessen. Wegens groot succes komt Jan de Vries dit jaar met twee workshops terug op de conferentie. Ook Wilbert Landman en Tessa de Leur zijn namen die eerder op de conferentie zijn verschenen en ook dit jaar ons nieuwe inzichten zullen geven.
De leermiddelenmarkt is dit jaar op de schop gegaan. Er zijn niet alleen maar uitgevers aanwezig maar diverse instanties die klaarstaan met aanvullende lesideeën. De avond wordt gevuld door lezingen van Ernst Verduin (voor de starters) en Fik Meijer (voor de gevorderden). De tweede dag is nog een verrassing. Het enige wat we hierbij onthullen is dat de starterende en gevorderde docenten naar een ander locatie gebracht worden om daar de conferentie voort te zetten. Is uw interesse al gewekt? Neem de programma's  eens door om uzelf te overtuigen dat dit een conferentie is die veel aan bijscholing bijdraagt en meld u aan!

Datum: 5&6 november
Plaats: Landgoed Huize Bergen te Vught?
Aanmelding: Via de aanmeldingsformulieren op www.vgnklei.nl . Stuur deze (ingevuld) op naar vgndidactiek@gmail.com
Kosten: In de kosten zijn eten, drinken, overnachtig, certificaat inbegrepen. De conferentie is bedoeld als bijscholing. Voor bijscholing worden de scholen door de overheid gefinancieerd. U kunt als docent op uw school aanspraak maken op deze financiering.
Kosten starters: lid 195 EURO, niet-lid 245 EURO
Kosten gevorderden: lid 295 EUR, niet-lid 345 EURO

Was Rusland schuldig aan W.O.I?
In zijn boek over de Eerste Wereldoorlog geeft de Ier William Mullign niet Duitsland, maar Rusland de schuld van de oorlog.
Lees verder

Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2010
Op de website van het Historisch Nieuwsblad vindt u de longlist van deze geschiedenisprijs.

Post mortem fotografie
Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, post mortem fotografie. Op deze website ziet u 19e eeuwse voorbeelden.

Eigenwijzer
Eigenwijzer heeft een aantal interessante geschiedenisdossiers, zoals Slavernij (www.eigenwijzer.nl/slavernij), Europese oorlogen (www.eigenwijzer.nl/tenoorlog) en de canon van Nederland (www.eigenwijzer.nl/canon). Dossiers bestaan uit infoblokken, videofragmenten (afleveringen en SchoolTV-beeldbankclips) en interessante quizzjes of applicaties. Alle content van Eigenwijzer met betrekking tot het vak geschiedenis vindt u op: http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157332/geschiedenis/

Enquête nieuwe CE Geschiedenis (Havo en VWO)
DeU kunt nog steeds de enquête van de  VGN en het Landelijk Expertisecentrum voor Mens- en Maatschappijvakken (LEMM) invullen. Achtergrond informatie en toegang tot de enquête is te vinden op www.vgnkleio.nl 

Recensies
Jos Martens recenseerde een biografie over Adenauer en zorgde voor twee besprekingen van prehistorische romans voor kinderen, De Leeuwendochter en De kinderen van de Leeuwendochter.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 28 augustus sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl