histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Informatie op Histoforum
Ik probeer de informatie op Histoforum over het schoolvak geschiedenis en over het examen zo volledig mogelijk te laten zijn. Mist u iets, laat het mij weten, en ik zal proberen de ontbrekende informatie alsnog toe te voegen.

Anne Frank Tijdlijn
Nieuw online: historische gebeurtenissen Anne Frank in visuele tijdlijn.
Browse door 100 jaar wereldgeschiedenis met bijzondere av-fragmenten
De Anne Frank Stichting presenteerde op 9 november, de dag van de herdenking van Kristalnacht, de Anne Frank Tijdlijn: een visuele tijdlijn waarin de geschiedenis van Anne Frank in de context van belangrijke historische gebeurtenissen wordt geplaatst. De Anne Frank Tijdlijn begint in 1914 met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de dienstplicht van Otto Frank in het Duitse leger, en loopt door tot het heden met onder andere aandacht voor de betekenis van het dagboek en het Anne Frank Huis.

Histoforum Tweets
Een kleine selectie uit recente Histoforum Tweets:

Beelden van toen voor de jeugd van nu.Inzet van historisch filmmateriaal in het onderwijs
Utrecht, donderdag 25 november. Aanvang 20.00u
Historische films en radiofragmenten kunnen inspirerend lesmateriaal zijn in het lager en middelbaar onderwijs. In welke vorm kan audiovisueel materiaal optimaal worden aangeboden aan de gebruikers? Deskundigen van NTR Schooltv, het Nationaal Historisch Museum en het Instituut voor Beeld en Geluid gunnen een blik in hun keuken. Zij lichten hun films en producten toe, zoals: de Schooltv programma’s VROEGER & ZO en HISTOCLIPS, het educatieve online platform ED*IT, en filmmateriaal uit de ‘Canon van Nederland’. Sprekers: Dalida van Dessel, specialist onderwijs Instituut voor Beeld en Geluid, Hubert Slings, hoofd educatie Nationaal Historisch Museum en directeur Stichting entoen.nu,  Brenda Wit en Erik Appelman, regisseuse en eindredacteur VROEGER & ZO en HISTOCLIPS NTR Schooltv.
Zaal open: 19.30. Programma 20.00 – 22.00. Borrel na afloop. Entree: gratis.
Locatie: Universiteitstheater Studio T | Kromme Nieuwegracht 20, Utrecht.

Radicaal in Beeld
Het lespakket Radicaal in Beeld, dat op 22 januari 2011 van statt gaat, is vakoverstijgend en richt zich op de thema’s radicalisme en beeldvorming. Het begrip radicalisme wordt onderzocht vanuit historische en maatschappelijke invalshoeken. Vervolgens proberen leerlingen zich in te leven in de radicaal. Ze onderzoeken de kracht van beelden en leren deze in de context te plaatsten van drie perspectieven (kunstenaars, media, jongeren). Vervolgens maken ze een creatieve media-uiting rondom radicalisme. Een vakdocent voor film/fotografie wordt aangeraden maar docenten kunnen ook zelf aan de slag. Wanneer ervoor gekozen wordt de eindproducten naar de website www.a-n-g-r-y.nl te uploaden, dingen deze mee naar een plek in de tentoonstelling.
Meer informatie 

Verbonden met Vietnam
Verbonden met Vietnam is een boek van Dennis Ratering, werkzaam als docent geschiedenis en aardrijkskunde in het Nederlandse middelbaar onderwijs. Door vanuit Ontwikkelingsstudies (RUN) veldonderzoek te verrichten in de Vietnamese stad Can Tho en als bestuurslid actief te zijn bij Education for Development, bevond hij zich op een kruispunt van culturen. Wat gebeurt er met je wanneer je als Nederlander moet inburgeren in Vietnam? Of als Vietnamees in Nederland? En waarom is goed onderwijs in beide landen zo belangrijk?

Promotiebeurs voor leraren
Het Ministerie van OCW biedt docenten vanaf 2011 de mogelijkheid om met behoud van salaris in deeltijd onderzoek te verrichten dat leidt tot een proefschrift.
Lees verder


Jaargang 9, nummer 143, november 2010
 
Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010

Historicus van het jaar
Wie wordt de historicus van het jaar in Nederland? U kunt het hier meebepalen. Kent België ook een dergelijke verkiezingen?

Muziekinstrumenten van Jeroen Bosch
De muziekinstrumenten van Jeroen Bosch op zijn schilderij De tuin der lusten moeten vreselijk geklonken hebben.

Russische Cartoons
Een groot aantal Russische cartoons vindt u op deze website.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor eind november sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl