histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda

Het leven van Anne Frank - De grafische biografie, schooleditie VO

Eind september verschijnt de educatieve uitgave van Het leven van Anne Frank - De grafische biografie met begeleidend lesmateriaal voor de derde en vierde klas van het voortgezet onderwijs. Begin juli verscheen de handelseditie van het beeldverhaal in Nederland. De biografie geeft het hele leven van Anne Frank in woord en beeld weer en maakt het verband met de historische gebeurtenissen duidelijk. Een geanimeerde trailer, een video-interview met de auteurs en een proefles in de klas zijn te zien op www.annefrank.org en het Anne Frank-kanaal op YouTube.

De Anne Frank Stichting wil het levensverhaal van Anne Frank voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk maken. Een beeldverhaal is een aansprekende vorm om jongeren, en ook volwassenen, te bereiken. Na goede ervaringen met twee eerdere educatieve beeldverhalen, ‘De Ontdekking’ en ‘De Zoektocht’ – met tekeningen van Eric Heuvel, heeft de Anne Frank Stichting besloten om ook over het leven van Anne Frank een beeldverhaal te laten maken.

Verhaal Anne Frank & WO2
De biografie begint met het leven van de ouders van Anne Frank – Otto en Edith – en met de eerste jaren van de zusjes Anne en Margot in Frankfurt. De biografie eindigt met de terugkeer van Otto Frank – die als enige van de acht onderduikers in het achterhuis de Jodenvervolging overleefde – en met de publicatie van Annes dagboekteksten en de openstelling van het Anne Frank Huis. Het levensverhaal van Anne Frank loopt parallel aan belangrijke historische gebeurtenissen van de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.

Internationale samenwerking
De stijlkeuze viel op de zogenaamde graphic non-fiction, een beeldverhaal in standaard boekformaat dat in de Verenigde Staten een lange traditie kent en als genre ook in Europa in opkomst is. Samen met uitgever Hill & Wang heeft de Anne Frank Stichting auteursduo Sid Jacobson (schrijver) en Ernest Colón (tekenaar) benaderd, befaamd door onder andere The 9/11 Report – the graphic adaption. Met veel toewijding hebben zij aan de biografie over Anne Frank gewerkt, daarbij ondersteund door experts van de Anne Frank Stichting. “Een kroon op onze carriére”, aldus de auteurs.

Educatieve uitgave
De Anne Frank Stichting verspreidt de biografie, in samenwerking met jongerenuitgeverij Young Crowds, in het voortgezet onderwijs. De biografie, die in totaal 160 pagina’s telt, is daartoe aangevuld met een uitgebreid lespakket voor gebruik vanaf de derde klas VMBO-T/HAVO en VWO. Het lespakket bestaat uit 31 biografieën, een tijdlijn van 1929-1945, vijf verschillende groepsopdrachten rond kernthema's uit het boek, drie vragen bij elk hoofdstuk, een docentenhandleiding en een bewaarmap. Scholen kunnen de educatieve editie voor dit schooljaar online bestellen.

Handelseditie
Uitgeverij L, een imprint van Uitgeverij Luitingh, geeft de boekhandelseditie van de biografie in Nederland uit. Het beeldverhaal richt zich op een groot publiek vanaf 14 jaar, heeft het formaat van een gebonden boek en is verkrijgbaar in alle boekhandels, stripspeciaalzaken en de museumwinkel van het Anne Frank Huis voor 14,95 euro. De biografie verschijnt ook in andere landen, waaronder dit najaar in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.

Anne Frank aan haar bureau op het Merwedepelin