histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Oorlogsliefdekind
Zondag 16 mei lanceren de VPRO en NPS in de live uitzending van OVT Radio het crossmediale project Oorlogsliefdekind. Een project over onze verzwegen koloniale erfenis waarin verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1949 achtergelaten kinderen uit voormalig Nederlands-Indië zijn vastgelegd.

In de uitzending vertellen betrokkenen en deskundigen over het fenomeen oorlogsliefdekinderen en hoe militairen omgaan met liefde, sex, troost en ontlading bij oorlog en bezetting. Na afloop van de OVT uitzending worden sneak preview beelden uit de Andere Tijden Special ‘Tuan Papa’ (uitzending 1 juli, ca. 21.00 uur, Ned. 2) vertoond en heeft u de gelegenheid te spreken met de initiatiefnemers van Oorlogsliefdekind: historica Stef Scagliola, producent Jean Hellwig en regisseur van ‘Tuan Papa’ Annegriet Wietsma.  
Het crossmediale project Oorlogsliefdekind is een initiatief van de afdeling Geschiedenis van de VPRO en NPS in samenwerking met www.oorlogsliefdekind.nl

Oorlogsliefdekinderen
In de periode 1946-1949 zijn 130.000 Nederlandse militairen in Indonesië gelegerd geweest om het gebied deels als Nederlandse kolonie te behouden. Ondanks de oorlogshandelingen was er ook tijd voor ontspanning en liefde. Militairen knoopten relaties aan met Indonesische vrouwen, bij wie zij –vaak onbedoeld- kinderen kregen. Na de soevereiniteitsoverdracht in december 1949 keerden de troepen terug naar huis. Een onbekend aantal Nederlands-Indonesische kinderen bleef achter met hun moeders in het nieuwe Indonesië.  

Oorlogsliefdekind is een uniek project in de Nederlandse koloniale oorlogsgeschiedschrijving waarin de verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1949 achtergelaten kinderen en moeders worden achterhaald. Het afgelopen jaar zijn de doodgezwegen ervaringen van Nederlandse ‘soldatenvaders’ en hun Indonesische ‘soldatenkinderen’ op de website www.oorlogsliefdekind.nl verzameld. Van een aantal is vernomen dat ze als ‘bezetterskind’ door het leven moesten. In Nederland houden de vaders hun liefdesavontuur vaak geheim. Meestal gaat deze mee het graf in, maar soms brengt een brief op zolder of een verspreking van een familielid de zaak aan het licht. Op de website zijn inmiddels diverse getuigenissen geregistreerd en zoektochten opgestart. Dat zoiets vanzelfsprekends zo lang over het hoofd is gezien, zegt veel over de kracht van taboes in onze koloniale erfenis. 

Crossmediaal project
In de komende 8 weken, van 16 mei tot en met 7 juli 2010, leveren de NPS en de VPRO ieder op hun eigen media-specifieke manier een bijdrage aan wat door de initiatiefnemers op oorlogsliefdekind.nl al in gang is gezet: het doorbreken van het taboe op het bestaan van de Nederlands-Indonesische oorlogsliefdekinderen en hun lot.
 
Het crossmediale project start met de uitzending van OVT op zondag 16 mei waarin betrokkenen en deskundigen over het fenomeen oorlogsliefdekinderen vertellen. In de uitzending: 

De website http://geschiedenis.vpro.nl/ biedt de komende 8 weken aanvullende informatie waarmee de aanwezigheid van de Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië in een bredere context wordt geplaatst met oud en nieuw beeldmateriaal.

Eerdere edities in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010