histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Graag wil ik alle lezers van deze nieuwsbrief een gezond en historisch 2011 wensen. Laten laten we hopen dat ons mooie en belangrijke vak niet ondergesneeuwd raakt nu alle aandacht naar de zogenaamde kernvakken (alsof geschiedenis dat niet is) dreigt te gaan.

American Rhetoric
De beroemdste Amerikaanse redes op film of uitgeschreven met uiteraard de unaugurele rede van Kennedy, maar ook de rede van Truman op 12 maart 1947 enz..

History for the relaxed historian
Emerson Kent, History for the relaxed historian is een aardige website met veel informatie over personen, tijdbalken, woordenboek en bronnen.

Tweets
Zoals langzamerhand gebruikelijk ook in deze nieuwsbrief een selectie uit recente tweets van Histoforum.

Napoleon in Nederland 1811-2011
In 2011 is het 200 jaar geleden dat keizer Napoleon in de maand oktober een rondreis maakte door ons land. In 1810 was Lodewijk Napoleon afgezet als koning van Holland en werd ons land ingelijfd bij Frankrijk. De reis die de keizer maakte door Holland, van Zeeland tot Texel en van Katwijk tot Apeldoorn en Zwolle, was vooral gericht op de versterking van de Hollandse kustlijn om aartsvijand Engeland op afstand te houden.

In 2011 geeft Stichting ThemaTijdschriften zes tijdschriften uit die zijn gewijd aan dit bezoek van Napoleon aan Holland: Napoleon in Nederland 1811-2011. De nummers zijn regionaal ingedeeld. Het tijdschrift is een combinatie van een historisch tijdschrift, waarbij de reis van Napoleon in een ruimere context wordt gezet, en een reisgids.
Meer informatie

Varia
Aan het begin van het nieuwe jaar wijs ik graag nog een keer op een aantal artikelen op Histoforum Didactiek


Jaargang 10, nummer 147, januari 2011
 
Laatste editie in vorige jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Holocaust Memorial Day op het NIOD
Onder het motto Meer dan verhalen organiseert het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, op vrijdag 21 januari 2011 een Holocaust Memorial Day voor docenten en docentenopleiders geschiedenis, maatschappijleer, alle vreemde talen, levensbeschouwelijke vakken en CKV. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur zijn er meerdere lezingen, film en ontmoetingen verzorgd door oa. Johannes Houwink ten Cate, Wichert ten Have, Hinke Piersma, Renť Kok, Denise Citroen en Maria van Haperen.
Voor dit evenement kan, mits vooraf aangegeven, een bijscholingscertificaat worden verstrekt. Deelname is gratis, voor koffie, thee, lunch en afsluitend drankje wordt gezorgd. In verband met een beperkt aantal plaatsen verzoeken we u om zich uiterlijk voor 14 januari aan te melden bij m.van.haperen@niod.knaw.nl. U ontvangt een persoonlijke bevestiging van deelname.
Voor meer inlichtingen kunt u mailen naar bovenstaand adres. Inhoudelijke informatie is te vinden op www.holocaust-memorial-day.nl

Tweede Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) publieksdag op 22 januari 2011
Het thema is 'Emoties in de vroegmoderne tijd' en tijdens de publieksdag zullen vooraanstaande wetenschappers hun ideeŽn over de rol van emoties in de vroegmoderne tijd presenteren. Iedereen met interesse in geschiedenis, en in het bijzonder de geschiedenis van de vroegmoderne tijd, is van harte welkom. De toegang is gratis, wel graag even aanmelden via gw_renaissance@uu.nl.
Meer informatie
Programma

Afbeeldingen
Op zoek naar gratis afbeeldingen van plaatsten 'all over the world', kijk dan eens op Ookaboo. Dichter bij huis, op de website Gelderland in beeld vind je zeer veel (historische) afbeeldingen en kaarten van plaatsen in Gelderland.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor eind december sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl