histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Recensies
Aan Histoforum is een grote hoeveelheid korte boekbesprekingen (over W.O.II) van Jan van Oudheusden toegevoegd. Recensies van Jef Abbeel en Jos Martens vindt u hier.

New York Times
Complete jaargangen van de New York Daily Times 1851 tot de New York Times 1922.

Lespakket Het leven van Anne Frank – de grafische biografie
Bestel het lespakket en neem kosteloos deel aan de inspirerende training op vrijdag 8 april
 
Het verhaal van Anne Frank komt tot leven in de grafische biografie. Met bijbehorende lesmaterialen kunt u aansprekende lessen geven over de geschiedenis van Anne Frank, de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Het lespakket is flexibel, duurzaam en geschikt voor de derde en vierde klas vmbo-t, havo en vwo.
 
U kunt het lespakket met de grafische biografie online bestellen op www.annefrank.org/docenten. Het complete pakket kost € 125,- (excl. verzendkosten). Alle bestellers zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de training op vrijdag 8 april. Heeft u interesse? Meld u zich dan vóór 25 maart aan bij: docenten@annefrank.nl. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!
 
Het lespakket bestaat uit:
• 31 exemplaren van de grafische biografie
• Leesvragen, oplopend in moeilijkheidsgraad
• Tijdlijn 1929-1945 voor in de klas
• Vijf groepsopdrachten over verschillende thema's
• Animatiefilm (online)
• Docentenhandleiding
• Handige bewaarmap voor de docent
 
Programma studiedag op vrijdag 8 april 2011
· Aanvang 10.00 uur in het Anne Frank Huis
· ‘Oorlogslessen’, lezing door Dr. Dienke Hondius over onderwijs over de oorlog sinds 1945
· Activerende workshop gericht op het gebruik van het lespakket
· Lunch inbegrepen
· Aansluitend een bezoek aan het Anne Frank Huis tot 15.00 uur 

Tweede Wereldoorlog Collegeweekend
Zes tophistorici geven op zaterdag 19 en zondag 20 maart 2011 lang college over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. U kunt deze unieke colleges, gehouden in het sfeervolle conferentiehotel ISVW in de bossen van Leusden, live bijwonen. Kies uit een van de luxe arrangementen, inclusief diner en eventueel overnachting.
Klik hier voor:
- Programma + arrangementen
- Reserveren

1378
1378 is een nieuwe, gratis, Duitse game over de Muur. Klik hier voor een beschrijving. Anlässlich des 20. Jahrestages der Wiedervereinigung bringt ein Student der Staatlichen Hochschule für Gestaltung Karlsruhe einen Ego-Shooter heraus, der an der ehemaligen deutsch-deutschen Grenze spielt.
Lesen Sie mehr über das Spiel in unserer Nachricht: "1378 (km)": Gratis-Ego-Shooter an DDR-Grenze.

Profielwerkstukprijzen
Heeft u dit schooljaar een uitzonderlijk profielwerkstuk begeleid? Tip uw leerlingen dan voor de Alfasteunpuntprijs van de Rijksuniversiteit Groningen.
Meer informatie: www.alfasteunpunt.nl
Instuur deadline: 1 maart 2011; Uitreiking: 1 april 2011. 
Zie ook de wedstrijd Profielmeesterstuk, georganiseerd door SLO.

Spelen met afmetingen uit de oudheid
Er staan twee leuke toepassingen op het internet, speeltjes eigenlijk, maar toch ook wel heel leerrijk. Zou je eens willen weten hoeveel plaats het Colosseum zou innemen wanneer je het monument bijvoorbeeld zou neerzetten op de Grote Markt in Antwerpen of in het centrum van Maastricht? Of wat het bereik was van de beruchte uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 maar dan niet in Pompeii maar bijvoorbeeld in het hartje van Leuven of Amsterdam? Dank zij de website 'Dimensions' van de BBC kan je heel wat verhoudingen uit de oudheid maar ook uit de hedendaagse tijd gemakkelijk vergelijken met plaatsen die je het best kent, zoals je eigen huis en buurt. (met dank aan www.spqr.be en collega Geert Knops)
http://howbigreally.com/dimension/ancient_worlds 
http://howbigreally.com/
http://www.ifitweremyhome.com/

Beeld in Kaart
Op Beeld in Kaart worden Teleblik filmpjes per tijdvak geografisch in beeld gebracht.

What was there
Met What was there kun je historische foto's koppelen aan locaties op een hedendaagse kaart. Je kunt de foto's van anderen bekijken, mara na registratie ook zelf foto's uploaden. Een vergelijkbare website is Historypin

Geschiedenis24
Op het themakanaal geschiedenis24 van de VPRO komende week (vanaf 29 januari) veel aandacht voor prehistorie en klassieke oudheid.


Jaargang 10, nummer 149, februari 2011
 
Laatste editie in vorige jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Historische weblogs
Bits and history is  de weblog van collega Jelmer Evers van Unic in Utrecht. De Luie Leraar is de weblog van collega Jorden Schuddenboom.

Sobibor
Op de website Sobiborinterviews kunt u kijken en luisteren naar dertien inteviews met overlevenden van het kamp Sobibor.

Tweets
Een selectie uit recente tweets op Histoforum:

Maxclass
MaxClass is een gratis communicatieplatform voor leerlingen, ouders en school. Het maakt het eenvoudig voor scholen om contact te houden met de hele klas, het helpt ouders om elkaar beter te leren kennen en biedt hen de mogelijkheid om makkelijker te communiceren met de school en om betrokken te blijven. MaxClass is een privé sociaal netwerk waar iedereen op school en thuis profijt van heeft.
http://www.maxclass.com/  

De mooiste W.O.II websites
De website Geschiedenis beleven belicht in drie afleveringen de mooiste websites over W.O.II.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor half februari sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl