histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Auteurs gezocht 
Dedact Educatieve Uitgevers is een jonge educatieve uitgeverij in Amsterdam die zich richt op het ontwikkelen van methodes voor het voortgezet onderwijs. In onze visie geeft digitalisering naast het gebruik van traditionele lesboeken de mogelijkheid om meer en beter te differentiëren tussen leerlingen en de leermethode beter te laten aansluiten bij de wensen van de docent.
 
In het afgelopen jaar zijn we gestart met de ontwikkeling van innovatieve methodes voor de vakken economie en geschiedenis voor de onderbouw. Hierbij werken we op dit moment samen met opleiders en (oud)studenten van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Voor het verder ontwikkelen van de methode geschiedenis werven we op dit moment auteurs om ons team uit te breiden. We zouden daarom graag in contact komen met docenten geschiedenis. Bijgevoegd vindt u meer informatie.
 
Ook indien u interesse heeft in de methode of uw visie op didactiek en ontwikkelingen voor het vak geschiedenis wilt delen komen wij graag met u in contact. U kunt contact opnemen met Eelke Huizing eelko@dedact.nl of 06 22 569 182 
Meer informatie

Proost Emo reist door Europa 
Emo van Friesland (ca. 1175-1237), het zal weinig mensen in Nederland iets zeggen. Maar de Universiteit van Oxford schept met hem op. Op hun website staat: ‘Eeuwen voordat de grote hedendaagse universiteiten bestonden, verwelkomden wij in 1190 al onze eerste internationale student, Emo van Friesland!’ In Nederland intussen zijn wij bezig Emo’s school op te heffen, vermoedelijk de oudst bekende school van ons land!
Op 9 november 1211 vertrok Emo van Huizinge voor een voetreis naar Rome om zijn gelijk te halen bij de Paus. Emo’s reis, 800 jaar geleden is een schitterende leidraad door de culturele, politieke en religieuze ontwikkelingen van Europa aan het begin van de 13de eeuw.
 
Emo was een eigenzinnig en reislustig type in een dynamische tijd. Twee ingrediënten die het bijzonder interessant maken om hem te volgen als een gids door de tijd, als een reisleider door een periode van de Europese geschiedenis, die wordt gekenmerkt door vernieuwingen in kunst en wetenschap en door politieke conflicten die de we kunnen beschouwen als de geboortekrampen van de nationale staat.
 
Op woensdagavond 18 mei organiseert Historizon een lezing over deze bijzondere man en de dynamische periode waarin hij leefde. De lezing zal gehouden worden door prof. Dick E.H. de Boer en zal plaatsvinden in een prachtige middeleeuwse locatie: de Sint Janskerk te Gouda.
 
Toegang is gratis, aanmelden kan via info@historizon.nl.

Columns op Histoforum
Ik noem het maar columns, maar soms zijn het meer verhaaltjes die u desgewenst in uw lessen kunt gebruiken, zoals Het gereformeerde meisje en Die Goldene Stadt of Sunlight zeep. Hoe moeilijk het soms is om de bron van informatie te achterhalen is het onderwerp van Het eindeloze verlangen naar de zee. Buitenhuizen en plaggenhutten nodigt uit tot discussie over de inhoud van de canon. 

NCRV Dokument Zwarte Soldaten - Nederlanders in de Waffen-SS op DVD
Ze werden bij uitstek gezien als ‘fout': Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Ondanks hun omvangrijke aantal zijn zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid getreden. Documentairemaker Joost Seelen slaagde erin zes van deze SS’ers voor de camera te krijgen. Op onverbloemde en confronterende wijze vertellen deze Nederlanders in NCRV Dokument Zwarte Soldaten over hun keuze voor de SS, over hun ervaringen aan het Oostfront en over de aantrekkingskracht van het soldatendom en het nationaalsocialisme van Hitlers Duitsland.
Zwarte Soldaten toont de geschiedenis van 23.000 landgenoten die zich vrijwillig hebben gemeld bij de Waffen-SS. De interviews met de ex-SS’ers worden aangevuld met archiefbeelden van Gerard Nijssen (beeldresearcher Andere Tijden, In Europa). Zo ontstaat een ontluisterend en onthullend psychologisch en historisch portret van een groep mannen die vertelt alsof de gebeurtenissen van meer dan 65 jaar geleden hen nog steeds op de hielen zitten.
De documentaire is te zien op Uitzending gemist en ook op DVD te bestellen via info@zuidenwind.nl . De prijs is €15,- (incl BTW, excl €2,- verzendkosten).

32 Postkarten
On this website you will be able to read 32 authentic postcards sent from Hamburg during 1940 and 1941. The first of these was published on March 29th 2010, seventy years to the day since it was written. The following 31 postcards will be published in ‘simulated real time’ – on the date they were written, but 70 years later.

Kaarten
Aan de pagina met (interactieve) kaarten, goed te gebruiken met een smartboard, zijn nieuwe kaarten toegevoegd.

Westerbork-film
Op deze website kunt u de volledige Westerbork-film van Rudolf Breslauer uit 1944 bekijken.

Eva Braun was medeplichtige van Hitler
Eva Braun speelde een prominente rol in de kring rond Adolf Hitler. Dat onthulde de Duitse historica Heike Görtemaker, schrijver van de biografie Eva Braun. Leven met Hitler, tijdens de presentatie van de Nederlandse vertaling op 19 april jongstleden in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

Jaargang 10, nummer 156, mei 2011  
Vorige afleveringen in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Voor de liefhebber
Een groot aantal colleges van Yale University over de Amerikaanse Revolutie, de bouw van het colosseum, Romeinse architecture en nog veel meer.

Middeleeuwen
In de reeks Geschiedenis in een Notendop van Prometheus/Bert Bakker, waarin eerder bijdragen verschenen van o.a. Herman Beliën, Fik Meijer en Jan van Oudheusden is onlangs verschenen De Middeleeuwen in een Notendop van de hand van Frank Tang.

Antwoorden op veel gestelde vragen
In een Word-document geeft het College voor Examens (CvE) antwoord op vragen over het examen. 

AQA
The AQA (Assessment and Qualifications Alliance) is the largest A-level and GCSE awarding body in the UK, awarding 45% of full course GCSEs and 44% of A-levels nationally.
This summer about 1.5 million candidates sat our A-level and GCSE exams.  We processed around 10.5 million marks in total, from about 3.5 million pieces of coursework and around 6.5 million completed exam papers.
Klik hier voor een voorbeeld opgave.

Tweets
Een kleine selectie uit recente tweets op Histoforum:

  1. Prachtige rotstekeningen, maar hoe oud zijn ze?

  2. Mooi blog van Jelmer Evers over leerlingen die elkaars toetsen zeer kritisch nakijken.

  3. Zwarte soldaten gezien? Kijk dan ook eens op: http://www.geschiedenis24.nl/dossiers/WO-II-collaboratie.html

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor eind mei sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl