histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Nationaal Historisch Museum lanceert plaatsen van herinnering: xwashier
Geschiedenis is overal. Maar het voltrekt zich altijd op een plek. Het Nationaal Historisch Museum ontsluit daarom met xwashier ieder jaar vijftig nieuwe belangrijke plaatsen en gebeurtenissen onder een thema. Fysiek en digitaal, op de plek zelf en via het internet. Zo ontstaat er een netwerk van plaatsen van herinnering door heel Nederland, en daarbuiten.
Meer informatie

De Tweede Wereldoorlog in Nederland
Colleges van zes historici zijn op CD gezet en zijn in een box te koop. In zo'n zeven uur wkomen diversie aspecten van de oorlog aan bod.
Meer informatie

De Grote Geschiedenis Quiz
De Grote Geschiedenis Quiz is traditiegetrouw ook in 2011 gewonnen door de lezers. Wilt u de vragen en antwoorden nog eens nalezen of in de klas gebruiken, kijk dan op de website van het Historisch Nieuwsblad.

Cartoons
Cartoons of Nebelspalter 1932-1948 is een website met Zwitserse spotprenten over Hitler en Stalin.

Interactieve lesactiviteiten
Op deze website kun je verschillende soorten interactieve oefeningen maken. Wel even registreren.

Leermiddelendagen
Twee dagen (17 en 18 november 2011) over de kwaliteit van leermiddelen. Voor ieder die zich bezighoudt met het maken van leermiddelen en/of leermiddelenbeleid. Centrale thema's tijdens deze twee dagen zijn adaptief ontwerpen, digitale leermiddelen, leermiddelen maken en de kwaliteit van leermiddelen. Een greep uit de workshops:
• Een effectieve inzet van een ELO
• Kwaliteitsaspecten van content (leerstof)
• Digitale didactiek
• Leren jongens anders dan meisjes?
• Leer- en instructieteksten voor het scherm
Key-note speakers zullen u uitdagen na te denken over leermiddelenontwikkeling in uw eigen praktijk.
Prof. dr. Jan Vermunt (Universiteit Utrecht) verzorgt de eerste key-note over leerstijlkenmerken. De tweede key-note zal gaan over relevante inzichten uit de instructiepsychologie.
Daarnaast zijn we blij u te kunnen melden dat verschillende organisaties die van belang zijn als het om digitale leermiddelen gaat, hun bijdrage leveren. Zo zijn Wikiwijs, de SLO, Kennisnet en VO-Content vertegenwoordigd.
Locatie: het Academiegebouw in het centrum van Utrecht.
Kosten voor deelname (inclusief lunch):
Beide dagen: € 695 (excl.btw)
Donderdag 17 november: € 495 (excl.btw)
Vrijdag 18 november: € 425 (excl.btw)
Kijk naar het programma, maak uw keuze uit het aanbod en schrijf u snel in.

Andere Achterhuizen
De afgelopen twee jaar heeft Marcel Prins gewerkt aan een project getiteld 'Andere Achterhuizen'. Het is een zogenaamd cross-media project bestaande uit een website, een boek uitgegeven bij Athenaeum-Polak & van Gennep en een educatief project in het Joods Historisch Museum. Uitgangspunt van het project zijn de verhalen van Joodse onderduikers in WO2. Het project doet het met name goed kinderen van groep 7-8 en brugklassers. Van uitgeverij Querido kwam de vraag of we een kinderversie van ons boek wilde maken. Dit boek 'Ondergedoken als Anne Frank' is 24 maart j.l verschenen. Bij de presentatie waren twee groepen 8 aanwezig van de Willem Alexanderschool in Amstelveen. De kinderen hadden van tevoren de website bestudeert en allemaal hadden ze een verhaal uit het boek gelezen. Tijdens de presentatie stelden ze vragen aan de voormalige onderduikers. Het aardige van dit hele project is dat het lezen, luisteren en kijken op een geheel nieuwe manier combineert. En dat het direct op het digiboard te bekijken en te bedienen is. Het educatieve project is vanaf 1 april officieel onderdeel van het educatief curriculum van de Hollandsche Schouwburg

Programma Centraal Examen geschiedenis 2012
Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert vanaf 1 september 2011, speciaal voor het nieuwe examenonderwerp 'De Republiek in een tijd van vorsten' een interactieve rondleiding onder leiding van een museumdocent..
Voor wie: Eindexamenleerlingen geschiedenis, HAVO en VWO
Voorbereiding: Examenkatern De Republiek in een tijd van vorsten
Tijd: 1 uur in het museum
Prijs: € 50 per 12 leerlingen en 3 begeleiders, maximaal 3 groepen tegelijk

Wat is er toen gebeurd zoekt auteurs!
Wij zoeken collega’s die een artikel kunnen en willen schrijven. Kracht van het artikel: kort, bondig, helder. Dus: maximaal 400/500 woorden, weinig ingewikkeld taalgebruik en een verhaal met een kop en een staart waarin oorzaken, verloop en (enkele) gevolgen.
De doelgroep voor deze verhalen is kinderen tussen de 10 en 14 jaar, dus vanaf groep 6 tot ongeveer de 2e klas van het voortgezet onderwijs.
Deze verhalen worden allemaal verzameld op de website.
Als het je leuk lijkt, stuur ons een mail en dan maken we wat vervolgafspraken.

Nuttige websites
Geef op Lingro het adres (url) van bijvoorbeeld een Engelstalige website en je kunt met een klik op een woord een vertaling van dat woord opvragen.
Online en realtime met elkaar overleggen kan op TodaysMeet


Jaargang 10, nummer 158, juni 2011  
Vorige afleveringen in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Telebik
Teleblikt zoekt een of meer docenten die deze maand willen meedenken over een poster die zij voor het vak Geschiedenis onderbouw willen ontwikkelen over het thema Romeinen. Interesse? Stuur dan even een mailtje met je naam en e-mail adres aan kaap@kpnmail.nl

Historvius
Historvius helps you discover the world’s historic sites, from the most famous national treasures to the oft-forgotten hidden gems. You’ll get information on each historic site, directions, entry and contact details and comments from other users – everything you need for your perfect historic holiday.

Tweets
Een kleine selectie uit recente tweets op Histoforum:

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor eind juni sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl