histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Nieuwsbrief gemist?
Mocht u vanwege de vakantie de eerste nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar gemist hebben, dan kunt u deze nog lezen op http://www.digischool.nl/gs/community/nieuwsbrieven2011/160.html.

Studiereis Yad Vashem, Jeruzalem: 'Lesgeven over WOII en de Holocaust'
Binnenkort is het weer mogelijk deel te nemen aan de Engelstalige studiereis ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’. Deze studiereis wordt georganiseerd door het CIDI en het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies voor docenten middelbaar onderwijs en anderen die lesgeven over dit onderwerp. Gegadigden kunnen zich nu opgeven voor de winterreis, van 28 december 2011 tot 8 januari 2012. De reis wordt voorbereid tijdens een seminar in Vught, dat is gepland voor het weekend van 26 en 27 november, en afgerond met een terugkomseminar.

Aan deze reis kunnen circa 25 docenten deelnemen. Het streven is een gemengde groep samen te stellen, met docenten met meer en minder ervaring, werkzaam op verschillende schooltypes en andere educatieve instellingen, en met verschillende achtergronden.
Meer informatie
Aanmeldingsformulier

Bronnen Duitse geschiedenis
Op deze website vindt u een collectie primaire bronnen betreffende de Duitse geschiedenis. De bronnen zijn deels Engelstalig en deels Duitstalig.

Anne Frank
Fraai vormgegeven interactieve tijdbalk (Engelstalig) over het leven van Anne Frank.

Historici.nl
Historici.nl is een nieuwe geschiedenis website van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), bedoeld voor professionele histori.

Slavernij
De Slavernij is een website, gemaakt naar aanleiding van een nieuwe televisie serie over de slavernij, die start op 18 september a.s. .

Rondleiding archeologische opgravingen
Omdat een archeologische opgraving maar een beperkte tijd duurt, is rondleiden op het terrein altijd passen en meten. Maar we doen het ontzettend graag. En het is gratis.
De komende maanden staan de volgende data voor scholen op het programma van opgarvingen in Bijsterhuizen (tussen Nijmegen en Wichen):
• 2 september,
• 16 september,
• 14 oktober en
• 4 november
De beschikbare tijdstippen zijn op elk van deze dagen: 9.30 uur, 10.30 uur, 11.30 uur en 13.00 uur. De rondleidingen zijn gratis, maar reserveren via onze website www.archeologiebijsterhuizen of via een mail naar mij (monique@bureaucommunique.nl) is verplicht.
Als docenten zich willen aanmelden, willen wij graag de volgende gegevens van u ontvangen via de mail: Naam en adres van de school, welke groep/klas komt er, hoeveel leerlingen en hoeveel begeleiders, en een mailadres + telefoonnummer om speciale dingen af te kunnen stemmen.
Leerlingen kunnen tijdens een bezoek met eigen ogen zien dat de geschiedenis niet alleen in boeken en archieven wordt bewaard, maar ook uit de grond komt (en dat er zowaar iets is als 'verse geschiedenis'!). Omdat de archeologen bezig zijn terwijl ze langskomen, komt ook de moderne manier van werken aan bod en zal geen bezoek hetzelfde zijn. En dat een opgraving altijd spannend is en blijft, moge blijken uit de vondsten die tot nu toe worden gedaan (zie de website en de tweets).
Bij de rondleidingen voor schoolgroepen sluit ik zoveel mogelijk aan bij het lesmateriaal dat voor geschiedenislessen wordt gebruikt en zorg voor verwijzingen naar de tijdvakken en de onderwerpen uit de Canon. Zo sluit een bezoek ook aan op de reguliere lessen.
Met hartelijke groet, Monique Deege rondleider opgraving Bijsterhuizen

Dilemma
Op de dag dat het brengen van de Hitler groet verplicht werd komt een jong Duits meisje verontwaardigd thuis van school. Ze stormt haar huis binnen en kondigt aan dat ze absoluut weigert om "Heil Hitler!" te zeggen Alleen God, vertelt ze aan haar zeer vrome ouders, heeft recht op een dergelijke eerbied (Het was in met name Zuid-Duitsland gebruikelijk "Grüß Gott" te zeggen in plaats van 'goede morgen' of 'goedendag').
Lees verder

GHDI
GHDI (German History in Documents and Images)  is, de naam zegt het al, een Duitstalige en Engesltalige website met documenten en afbeeldingen over de geschiedenis van Duitsland.

Resultaten enquete "Digischool en Nascholing"
In het najaar van 2010 heeft Digischool een aantal vragen gesteld m.b.t. nascholingswensen.
Hierbij (eindelijk) de voorlopige resultaten (de enquete staat nog open: je kunt hem nu nog aanvullen op http://alturl.com/wnrci)
Op het einde van dit kalenderjaar krijgt u een overzicht met de trainingen die Digischool in ieder geval kan verzorgen. Samenvatting van de. Er zijn tot nu toe 216 reacties, waarvan 151 uit het VO en 65 uit het PO. De resultaten zijn opgesplitst per sector en daarna op het niveau dat mensen zichzelf gaven: beginner, gemiddeld, gevorderde.
- Van de mensen in het PO vindt slechts 10% zichzelf een beginner, terwijl van de mensen in het VO zich 20% beginner acht.
- Op elk van de 3 niveau's is: ”didactiek van het smartboard (Digibord) “ en Digitaal lesmateriaal” favoriet als nascholingsonderwerp.
- Docenten in het PO willen graag een trainer van een nascholingsorganisatie als KPC, APS of Kennisnet, terwijl de collega's in het VO juist graag ervaren collega’s als trainer zien.
- Digischool wordt wel door alle respondenten (PO en VO) gezien als een goede of gelijkwaardige partner voor de invulling van studiedagen.
Alle resultaten (tot nu toe) kun je hier vinden: http://wp.digischool.nl/files/2011/08/resultaat.pdf
Zelf collega’s trainen?
Ben je expert op het gebied van bijvoorbeeld digitaal leren, algemene vaardigheden op de computer, mentoraat via de ELO, werken met Wikiwijs en de LMDB, ELO’s in het PO of ken jij de beste manier om leermateriaal te maken? Vind je het leuk om je kennis met meerdere collega's te delen? En heb je daar ook gedurende de week tijd voor?  Neem dan contact op met wouter@digischool.nl om te overleggen over jouw mogelijkheden om voor Digischool te trainen op andere scholen.
Op 8 oktober is er een bijeenkomst gepland om kennis te maken en af te spreken. 


Jaargang 10, nummer 161, september 2011  
Vorige afleveringen in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Soviet Propaganda Posters W.O.II
Een website met, mij tot nu toe onbekende, Russische propaganda posters. Helaas ontbreekt de vertaling van de Russische bijschriften.

Nascholingsconferentie
Op 14 oktober 2011 wordt er vanuit de opleiding geschiedenis van de Erasmus universiteit de nascholingsconferentie voor geschiedenisdocenten georganiseerd. Dit zal traditiegetrouw plaatsvinden in het Onderwijs Museum te Rotterdam. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website: http://www.eshcc.eur.nl/nascholing.

Tweets
Een kleine selectie uit recente tweets op Histoforum:

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor half september sturen aan kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl