histoforum      website community      vaklokaal      archief nieuwsbrieven      agenda    

Beroemde films
Sommige klassiekers zijn op internet gratis te bekijken, bijvoorbeeld Eisenstein's Potemkin. of Farewell to arms en andere.

Websites van collega's
Verschillende collega's hebben een website gemaakt met vaak (aanvullend) lesmateriaal voor hun eigen leerlingen. Lesmteriaal dat in de meeste gevallen echter ook goed bruikbaar is voor andere  leerlingen. Een overzicht van deze websites vindt u op Histoforum. Als u uw website aan de lijst wilt toevoegen volstaat een mailtje naar kaap@kpnmail.nl.

Historische atlas
De De Boeck atlas is een bijzonder fraaie en veelzijdige, Belgische, historische online atlas met tijdbalk, een absolute aanrader. Met dank aan Huub Bartman voor de tip.

Yad Vashem Seminar
Van 15-18 december organiseert Euroclio een seminar in Jeruzalem. Alle informatie hierover vindt u in de folder en het programmma en op deze website.

Flipping the classroom
Net als Jelmer Evers heeft ook collega Joost van Oort heeft een aantal filmpjes online gezet waarin hij uitleg geeft bij een aantal kenmerkende aspecten en historische vaardigheden. Reacties van leerlingen en collega's zijn zeer positief. Als er meer collega's zijn die zich bezig houden met flipping the classroom dan hoor ik dat graag.
Zie ook dit artikel.

Kennisbasis PA-BO
Dankzij de (website van de) VGN is de kennisbasis geschiedenis voor de PA-BO nog steeds beschikbaar voor belangstellenden.

Wat moet ik weten
Wat moet ik weten is een handige site voor leerlingen van vmbo, havo en vwo die examen doen. De website bevat niet alleen de examenstof voor alle vakken, maar ook oefenvragen.

De jaren dertig
Een serie korte Engelstalige filmpjes over de crisis in de jaren dertig: It happened in the 30's. Discussion with people who lived through the Great Depression. Authentic film with narration.

Oefenen met examenvragen staatsinrichting vmbo
Op Histoforum staan sinds kort diagnostische toetsen met examenvragen staatsinrichting uit de vmbo-examens van de laatste jaren. Leerlingen krijgen na het beantwoorden van een vraag meteen te zien of het antwoord juist of onjuist is. Omdat zij elke vraag net zo vaak kunnen beantwoorden tot zij het juiste antwoord hebben gevonden, hoeven zij niet in onzekerheid te blijven over het goede antwoord.

Oefenen met examenvragen historisch overzicht van de 20e eeuw vmbo

Op Histoforum staan sinds kort diagnostische toetsen met examenvragen historisch overzicht van de twintigste eeuw. Leerlingen krijgen na het beantwoorden van een vraag meteen te zien of het antwoord juist of onjuist is. Omdat zij elke vraag net zo vaak kunnen beantwoorden tot zij het juiste antwoord hebben gevonden, hoeven zij niet in onzekerheid te blijven over het goede antwoord.

Rechtsstaat in de geschiedenisles
Vooraankondiging studiemiddag voor VMBO-docenten
De rechtsstaat is een belangrijk onderdeel van het domein Staatsinrichting van Nederland. Hoe kun je een abstract begrip als rechtsstaat handen en voeten geven in de les? Op donderdag 12 januari 2012 organiseert ProDemos in samenwerking met de lerarenopleidingen geschiedenis en maatschappijleer van de Universiteit Utrecht (COLUU) een studiemiddag over de rechtsstaat, speciaal voor VMBO-docenten. Tijdens een didactiekworkshop maakt u kennis met meerdere activerende werkvormen die direct te gebruiken zijn in de les. Daarnaast is er een inhoudelijke lezing over de rechtsstaat en de grondrechten. Deelname aan de studiemiddag kost 45 euro. De middag vindt plaats in Utrecht en duurt van 16.00 tot 19.00 uur.
Als u belangstelling heeft voor deze studiemiddag kunt u dat laten weten in een mail aan Suzanne van de Ven: s.vandeven@prodemos.nl. U krijgt dan op korte termijn meer informatie, zodat u kunt beslissen of u zich definitief voor de studiemiddag wilt aanmelden. Deze informatie vindt u dan ook op www.prodemos.nl.

Strengere exameneisen vmbo, havo en vwo
Met ingang van het schooljaar 2011-2012 zijn de exameneisen aangescherpt. U vindt de details op vmbo en havo/vwo. Ruim 18.000 extra leerlingen in het voortgezet onderwijs zouden in 2011 gezakt zijn als de strengere exameneisen al van kracht waren geweest. Dit blijkt uit een herberekening die de VO-raad vandaag bekend maakt op zijn 1e lustrum bijeenkomst op het Panta Rhei College in Amstelveen. Op bijna alle niveaus is sprake van een verdubbeling van het aantal gezakten.

Romeinse villa
Virtuele rondgang door een Romeinse villa. 

Koninkrijksdag
Op 15 december aanstaande is het Koninkrijksdag. Jongeren van het Koninkrijk willen met hulp van docenten op deze dag aandacht vragen voor wat dit koninkrijk eigenlijk inhoudt. Jongeren van het Koninkrijk is een recent opgerichte stichting die zich inzet voor een grotere bewustwording onder jongeren over wat het inhoudt om een burger van het Koninkrijk der Nederlanden te zijn.
Meer informatie

Primaire bronnen
European History Primary Sources is een website waarop Europese bronnenverzamelingen worden verzameld. Je kunt zoeken op land, periode, onderwerp enz.. Handig voor het maken van toetsen en lesmateriaal. 

Jaargang 10, nummer 164, november 2011  
Vorige afleveringen in deze jaargang

Copyright:  Albert van der Kaap, 2011

Mogelijkheid tot aanmelden extra pilotscholen geschiedenis havo/vwo (CE 2014)
In de aanloop naar de invoering van de nieuwe centrale examens geschiedenis havo en vwo in 2015 stellen OCW en CvE maximaal twintig scholen (naast de al bestaande pilotscholen) in staat om mee te doen aan de pilotexamens in 2014. Dat betekent: zonder de tijdelijke afwijking en met de nieuwe syllabus (oriëntatiekennis) starten in 4 vwo in schooljaar 2011-2012 en in 4 havo in het schooljaar 2012-2013.
Meer informatie

Examensite zoekt jou! Schrijf mee aan de examensite www.watmoetikweten.nl
Zit jij goed in het eindexamen? Ken je het eindexamenprogramma van binnen en van buiten? Dan zoeken we jou! Schrijf mee aan de examensite en help zo dagelijks duizenden leerlingen die zich online voorbereiden op het eindexamen.
Sterkste punt watmoetikweten.nl is de uitleg van het examenprogramma. Zo bieden we hulp aan leerlingen die moeite hebben met bepaalde examenstof. Dit willen we uitbreiden, en daar hebben we jou hulp bij nodig!
Graag benadrukken we dat er geen tijdsdruk op staat, alle hulp is welkom.
De website is een doorgeslagen hobby en wordt niet gedragen door een uitgeverij. Er wordt geen winst gemaakt. (Wel een bescheiden verlies...)
Geďnteresseerd? Neem contact op met sander.bons@watmoetikweten.nl. Ook het ‘gewoon’ aandragen van materiaal of nuttige links wordt zeer op prijs gesteld.
Kort wat info over de eindexamensite:
Op www.watmoetikweten.nl staat alles voor het eindexamen. Oefenexamens van voorgaande jaren en de actuele examenstof. Handig is, dat oefenvragen zijn gekoppeld aan het examenprogramma. Zo kan een leerling, na het maken van een examen, meteen zien welke onderwerpen al goed gaan, en waar nog voor geleerd moet worden. Omgekeerd is het mogelijk om heel specifiek te oefenen op een bepaald onderwerp.

Bosatlas van de geschiedenis van Nederland
Tijdens mijn verblijf down under is mij de verschijning ontgaan van de nieuwe Bostatlas van de geschiedenis van Nederland. Aan wie het ook voorbijgegaan is, hier een link naar een website met informatie over de inhoud.
Een recensie

Tweets
Een kleine selectie uit recente tweets op Histoforum:

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor  eind 25 november sturen naar kaap@kpnmail.nl 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.

Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl