Nieuwsbrief van de geschiedeniscommunity

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 167, januari 2012.

Laatste aflevering vorige jaargang:

Nieuwsbrief 166 december 2011

Vorige nieuwsbrieven 2012

Historisch nieuws

Vlaamse primitieven

Een nieuwe, prachtige website over Vlaamse primitieven.

Holocaust Memorial Day 2012 op het NIOD

Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies organiseert op 20 januari van 11.00 tot 16.15 uur De Holocaust Memorial Day. Met als centrale thema Spreek, laat je horen, een afwisselend programma over de juridische afrekening van genocides. Met medewerking van onder andere Prof. Dr. Johannes Houwink ten Cate en Drs. Rene Kok. Speciaal voor docenten in het voortgezet- en hogeronderwijs, een dag over de laatste stand van de wetenschap over genocides. Een afwisselend programma over de noodzaak van juridische afrekening van genocides en met origineel bronnenmateriaal, met name beeld en afbeeldingen over de Holocaust. Aanmelding verloopt via de mail. Mailt u naar m.van.haperen@niod.knaw.nl Deelname is geheel kosteloos, voor lunch en versnaperingen word gezorgd. U ontvangt altijd een bevestiging van uw aanmelding! Op aanvraag kan een certificaat van bijscholing worden verstrekt. Drs. Maria van Haperen | NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies | Educatiespecialist | Herengracht 380, 1016 CJ Amsterdam | Telefoon +31 (0)20-523 38 00 | Mobiel +31 (0)6-52 02 76 05 | E-mail m.van.haperen@niod.knaw.nl | www.niod.nl Het NIOD is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Onderwijserfgoed

Wanneer ging de bewaarschool over in het kleuteronderwijs en waarom? Wat regelde de Mammoetwet precies? Hoe zat het ook alweer met de tweefasenstructuur in het wetenschappelijk onderwijs? Wat doet het volwassenenonderwijs in de ROC’s? Het antwoord op deze en vele andere vragen is vanaf vandaag te vinden op de site. www.onderwijserfgoed.nl.
Het Nederlandse onderwijs kent een lange, rijke en interessante geschiedenis, met vele, vaak onvermoede kanten. Een geschiedenis die wordt gekoesterd en bewaard en die het verdient om op een betekenisvolle manier voor een groter publiek te worden ontsloten.
De Onderwijsraad, Inspectie van het onderwijs en het Nationaal Onderwijsmuseum hebben de handen ineengeslagen om via de nieuwe website Onderwijserfgoed.nl drie eeuwen onderwijsgeschiedenis digitaal te ontsluiten. Ruim 200 jaar onderwijs- en inspectieverslagen van de Inspectie, ruim 3000 adviezen van de Onderwijsraad en tal van objecten, documenten en foto’s uit de collectie van het Onderwijsmuseum zijn op de website bijeengebracht.

Sixtijnse kapel

Een virtuele en interactive  rondgang door de Sixtijnsel kapel in Rome, waarbij je haarscherp kunt inzoomen op alle schilderingen.

Website van collega

Collega Peter Kamminga van het Willem de Zwijger College in Bussum heeft een website gemaakt met powerpoints, lesvormen en opdrachten bij de tien tijdvakken.

Oproep

In het kader van mijn afstudeerproject, onderzoek ik in opdracht van de VPRO hoe mensen omgaan met websites waarbij de gebruiker voor een gedeelte zelf de content kan toevoegen. Daarnaast vraag ik u over uw interesse voor geschiedenis en uw mening over de website van Geschiedenis 24. De enquête bestaat uit 25 vragen en duurt ongeveer 10 minuten om in te vullen. Ik wil u vriendelijk vragen, om bij elke vraag steeds één antwoord in te vullen, tenzij anders aangegeven. Onder de ingevulde enquêtes wordt een aantal dvd's verloot. Wanneer u hiervoor in aanmerking wenst te komen, kunt u aan het eind van de enquête uw e-mailadres invullen. Wanneer u de winnaar bent van één van de dvd's zal ik contact met u opnemen. Ik ga zorgvuldig om met uw gegevens en uw e-mailadres zal nergens anders voor worden gebruikt. Bij voorbaat hartelijk dank voor het geven van uw mening! Joost Koopman.

Multatulitocht, wedstrijd en eindmanifestatie

Ter gelegenheid van de Dag van de Haagse Geschiedenis wordt op donderdag 12 april 2012 de Multatulidag georganiseerd. Met de klas wordt eerst gelopen langs de plekken die Multatuli in Den Haag bezocht. Deze route is te downloaden op www.kinderboekenstad.nl/zwerftochten. Eduard, Anna en de anderen of in print te koop.Voor tijdens de wandeling krijgen de leerlingen de opdracht om met hun mobieltje een foto te maken van iets dat ze associëren met armoede. Multatuli liet zich immers inspireren door het onrecht dat hij dagelijks om zich heen zag. Na de wandeling printen de leerlingen hun foto zelf uit in Theater Culturalis tussen 15 en 17 uur. Terwijl ze iets drinken en standjes kunnen bekijken kiest de fotograaf van nrc next de beste foto’s uit. De winnaar mag een middag met hem meedraaien en krijgt een digitaal fototoestel. De tweede prijs bedraagt € 50,- en de derde prijs € 25,- . De prijzen voor het meest pakkende onderschriften zijn € 75,- , € 50,- en € 25,- . Stem voor deze prijzen mee! Grijp deze kans aan om uw leerlingen wat te leren over Multatuli, armoede en ze tegelijkertijd creatief bezig te laten zijn met de camera! Deelname per persoon € 1,-. Verdere informatie op www.kinderboekenstad.nl

Museum van overbodige voorwerpen

Korte filmpjes over voorwerpen die ooit technische hoogstandjes waren, maar nu overbodig.

Hagia Sophia

Mooie panorama foto's van het Sophia Museum.

Gebruik van tips

Onze Belgische collega Jos Martens schrijft geregeld besprekingen van historische romans en films voor Histoforum. Altijd gaan die ook gepaard met didactische tips. Jos zou graag willen weten wie hier wel eens gebruik maakt van of wie van plan is dat in de nabije toekomst te gaan doen. U kunt uw reacties zenden naar martens_jos@pandora.be.

Gratis online cursussen

Op deze website vindt u 400 gratis online cursussen, o.a. op het gebied van geschiedenis van top universitetien in de wereld.

Spinning the web

Op Spinning the webvindt u 20,000 items uit bibliotheken, musea en archieven in Noord-West Engeland die het verhaal vertellen van de katoenindustrie in Lancashire.

Tijdlijn protesten in het Midden-Oosten

The Guardian biedt op haar website een interactieve tijdbalk van de recente protesten in het Midden-Oosten.

Holocaust

Op de website van Yad Vashem staat een beknopte, Nederlandstalige, encyclopedie van de Holocaust.

Posters

Deze poster website is gelieerd aan het IISG en bevat nationale en internationale historische posters. Mooi materiaal ter illustratie van een les of als bron in een toets. Mocht u ze willen kopen, goedkoop zijn ze niet. Met dank aan collega Joke Schuurman voor de tip.

Lesmateriaal

Tijdbalkspel en moderne protesten is lesmateriaal ontwikkeld door ProDemos dat een plaats heeft gekregen op Histoforum.
U kunt u abonneren u op de gratis Onderwijskrant Actueel van ProDemos bij b.jager@prodemos.nl. U ontvangt dan regelmatig werkvormen en lestips over nieuwsitems. De eerste onderwijskrant actueel ging over "Occupy".       

Reading like a Historian

Reading like a Historian is een website met prachtig lesmateriaal, gemaakt door Avishag Reisman van Stanford University.

Google Earth

Mooie toepassing van Google Earth.

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 20 januari 2012 naar kaap@kpnmail.nl 
De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum

Afmelden voor deze mailinglist? Stuur vanuit het emailadres waarop u deze mail ontvangt een leeg emailbericht naar: list-geschiedenis-unsubscribe@digischool.nl