Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    NSB

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Hoe 150.000 NSB-aanhangers stelselmatig uitgehongerd en mishandeld werden 

De vervolging van collaboratie en verraad na de Tweede Wereldoorlog 

De periode rond de bevrijding van Nederland blijkt geen zwarte bladzijde te zijn in de vaderlandse geschiedenis, maar een compleet zwartboek! Op 15 december as. verschijnt  bij uitgeverij Just Publishers het boek Fout en niet goed van historicus Koos Groen, een nieuw standaardwerk over de politieke zuiveringen in ons land na de Tweede Wereldoorlog. Dit boek is gebaseerd op nieuw onderzoek in tot nu toe geheime dossiers. Hierbij zijn schokkende feiten aan het daglicht gebracht en in het boek verwerkt.  

Na de bevrijding van Nederland heeft het verzet ca. 150.000 politieke tegenstanders in concentratiekampen opgesloten. Uit tot nu geheim gerechtelijk onderzoek blijkt dat NSB-aanhangers daar werden uitgehongerd en mishandeld. In deze erbarmelijke omstandigheden, waarin de geïnterneerden geen medische verzorging kregen en er een totaal gebrek aan hygiëne was, hebben meer dan duizend mensen deze kampen niet overleefd. Niet alleen volwassenen werden opgesloten, ook baby’s, vrouwen, kinderen en bejaarden. Zij overleden door ondervoeding en ziektes.   

De seksuele intimidatie van vrouwen

Het boek vertelt hoe vrouwen stelselmatig zijn vernederd en seksueel geïntimideerd en mannen zwaar werden mishandeld. Vanwege de honger, prostitueerden vrouwen zichzelf om aan voeding te kunnen komen. Tevens zijn veel politieke delinquenten in deze periode doelbewust omgebracht, zoals de honderd krijgsgevangen Nederlandse SS’ers die onbeschermd de mijnenvelden in Brabant werden ingejaagd. 

Het meest schokkende dat het onderzoek blootlegt, is toch wel het feit dat het merendeel van de 150.000 geïnterneerden geen misdaden had begaan. Het overgrote deel van hen had alleen een andere politieke overtuiging dan de rest van de Nederlanders. Zij waren NSB-aanhangers en moesten hiervoor boeten.  

Mensenrechten werden na WO II opzij gezet

Na de bevrijding zijn de mensenrechten in Nederland bewust opzij gezet om een hoger belang te dienen: de ongestoorde terugkeer van het vorstenhuis.

“De regering heeft weggekeken en niets gedaan om deze misdaden te voorkomen. Zij die zich schuldig hebben gemaakt aan wantoestanden zijn nooit vervolgd. De rechtsstaat gold na de bevrijding niet voor de politieke tegenstanders, maar de rechtsstaat hoort er voor iedereen te zijn en niet alleen voor aardige mensen,” zegt auteur Koos Groen.

Over het boek

Fout en niet goed bevat, naast vele niet eerder gepubliceerde getuigenissen en documenten, ook het volgende:

  • Het bewijs over de zelfmoord van NSB-leider Rost van Tonningen.
  • Een compleet overzicht van de naoorlogse Nederlandse concentratiekampen.
  • De namen van alle na de oorlog ter dood veroordeelde politieke delinquenten.
  • Namen van Duitse oorlogsmisdadigers en alle uiteindelijk daadwerkelijk geëxecuteerden.
  • Het ongelofelijke verhaal van de onvoorstelbare wantoestanden in de Scheveningse strafgevangenis; waar de eerste naoorlogse directeur een NSB’er bleek te zijn.

Over de auteur

Oud-journalist Koos Groen (1942) werkte o.a. voor het dagblad Trouw. Hij publiceerde een aantal spraakmakende boeken over WO2 en de nasleep daarvan. Theo van Gogh was van plan zijn boek Als slachtoffers daders worden. De zaak van de joodse verraadster Ans van Dijk te verfilmen.

Technische gegevens:

Uitgever:                   Just Publishers 

Uitvoering:                gebonden met stofomslag

Illustraties:               2 fotokaternen

Omvang:                   712 pagina’s 

ISBN:                         97890 77895 641

Prijs:                           € 42,95

Verschijnt:                  15 december 2009

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl