Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Paleis van Augustus

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Paleis van Augustus vanaf 10 maart voor publiek geopend!

Dacht uw redactie nog even dat zij iets unieks had meegemaakt toen zij op 22 februari een rondleiding kreeg door het Paleis van keizer Augustus op de Palatijn - wordt het enkele dagen later, op 10 maart, opengesteld voor iedereen!
Dus ga je binnenkort naar Rome, sla dan deze heel bijzondere ervaring vooral niet over.
In groepen van 5 tot 10 personen kun je er een rondleiding krijgen. Voor meer dan 10 mensen zijn de ruimten echt te klein: dan kun je er niet goed bij om iets te zien.

Keizer Augustus was de eerste van een lange reeks Romeinse machthebbers die hun paleis niet langer op of naast het Forum Romanum bouwden, maar bovenop de aangrenzende heuvel, de Palatijn. Ons woord paleis is direct van die naam afgeleid.
 

Qua ligging een logische keuze, want vanaf de heuveltop heb je een riant uitzicht over de plaatsen die de ontstaansgeschiedenis van Rome hebben bepaald.

Aan de voet van de Palatijn spoelde in de achtste eeuw voor Christus volgens de legende op de oever van de Tiber het mandje met de tweeling Romulus en Remus aan. Ook op de Palatijn schouwden de broers Remus en Romulus de vogelvlucht, waarna de stad Rome haar naam kreeg.
Aan de voet van de heuvel, over de Tiber, kwam al eerder, in de 13e eeuw voor Christus, Aeneas
aan land en hier werd hij door koning Euander rondgeleid.
Hier ligt nog steeds zichtbaar een lange trap, die wel als de Trap van
Cacus wordt aangeduid. Als je een beetje Grieks kent, herken in je in de naam Cacus het Griekse woord 'kakos' slecht: de vuurspuwende reus die mensen at en de schedels van zijn slachtoffers boven de toegang tot zijn hol op de Palatijn nagelde, werd na een heftige strijd door Herakles gedood.
De trap verbond destijds de oudste nederzetting op de Palatijn met de Tiber, die eronder langs stroomde.

 Op de Palatijn zijn de sporen gevonden van de oudste Romeinse nederzetting: gaten in de grond duiden de plaats aan waar de houten palen waarmee de hutten waren opgebouwd, in de grond stonden.

De Palatijn is dus wel dé plek die je moet bezoeken als je de wieg wilt zien van het later zo machtige Romeinse Rijk, maar tot voor kort kon je maar een heel klein deel van de heuvel bezoeken. Daar is nu, met het huis van Augustus, een flink stuk bij gekomen.

Je ziet van het paleis helaas gaan prachtige zalen meer, maar wat nog wel heel goed bewaard gebleven is, zijn enkele muurschilderingen in verbazend heldere kleuren.

Het complex, dat dateert van ongeveer 30 voor Christus, is blootgelegd rond 1970 en sindsdien is er, afgesloten voor publiek, voor miljoenen euro's restauratiewerk verricht.

Dat laatste was nodig ook, want het paleis is aan het einde van de eerste eeuw na Christus door een van Augustus' opvolgers, keizer
Domitianus, volledig volgestort met puin en aarde om er een stevig fundament van te maken voor Domitianus' eigen enorme paleis. Dat kwam er midden bovenop te liggen en niemand dacht meer aan de opgevulde ruimten waar een eeuw eerder de eerste keizer van Rome had gewoond.

En zo zie je dat de op zich barbaarse daad van Domitianus, die het huis van zijn voorganger zomaar met puin liet volstorten, toch een goed gevolg heeft: het is de redding geweest van de fresco's op de muren, die we anders echt niet meer hadden kunnen zien. Daglicht en vocht laten de fresco's snel vergaan, maar afgesloten van deze invloeden door een berg puin bleven ze schitterend voor ons bewaard.

Een bijzonder detail op de muurschilderingen is de guirlande met takken van de voor Rome typerende pijnbomen. De componist Respighi maakte voor deze bomen in 1924 speciaal een compositie met de titel "Pini di Roma'.

Augustus heeft het blijkbaar leuk gevonden in een van zijn vertrekken de bomen die zijn uitzicht bepaalden, te laten afbeelden.

 

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl