Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Retour NL

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

“Korte Beschryvinge van eenige vergetene en verborgene Antiquiteten”

In 1660 schreef Johan Picardt zijn “Korte Beschryvinge van eenige vergetene en verborgene Antiquiteten”. In april 2008 brengt uitgeverij Sidestone Press een heruitgave van deze bijzondere publicatie op de markt. De provinciaal archeoloog van Drenthe, Wijnand van der Sanden, schreef hiervoor een uitgebreide inleiding. Vanwege de beperkte oplage wordt aangeraden vooraf exemplaren te reserveren op www.sidestone.nl/picardt.

In het boek beschrijft Picardt het verleden en de oorsprong van noordelijk Nederland. Hij behandelt overblijfselen uit de prehistorie zoals hunebedden en grafheuvels, die verklaard worden binnen het 17de eeuwse wetenschappelijk kader. Zo zouden hunebedden gebouwd zijn door mensetende “reusen”, en grafheuvels bewoond worden door “witte wijven”. Behalve de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen behandelt het boek ook ‘recentere’ onderwerpen zoals de 80-jarige oorlog en de Vrede van Münster (1648, slechts 12 jaar vóór het verschijnen van de eerste druk). In de herdruk worden ook uitklapbare etsen opgenomen. Deze afbeeldingen zijn een beroemdheid op zich geworden en tonen onder meer de mens-etende en hunebed-bouwende reuzen.

De lezer wordt, in oud Nederlands en met de bijbehorende gotische letters, op een unieke manier geconfronteerd met het wereldbeeld van deze 17de eeuwse wetenschapper. Daarbij wordt duidelijk dat wetenschap en de bijbel in die periode nog onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Dat Johan Picardt, behalve historicus en medicus, ook predikant te Coevorden was, is hiervoor tekenend. Daarnaast vormt het boek een waardevol document op het gebied van de geschiedenis van de archeologie en geschiedschrijving in Nederland. De inleiding geeft inzicht in de betekenis van het werk en plaatst het boek en de auteur in een historisch kader.

Categorie: Geschiedenis, Archeologie
ISBN: 978-90-8890-005-1
Uitvoering: Hardback, genaaid/gelijmd
Aantal blz: 380
Editie: 4e (sinds 1660)
Verschijnt: April 2008
Prijs: € 34,95 (Incl. BTW, excl. verzendkosten)

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl