Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Sophie Scholl

laatste wijziging: 09-09-2005

 

Op 15 september gaat de Duitse speelfilm SOPHIE SCHOLL in de Nederlandse filmtheaters draaien. De film is geregisseerd door Marc Rothemund en gebaseerd op echte feiten, namelijk gespreksopnamen van verhoren en getuigenissen van ooggetuigen. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Sophie Scholl verteld.
 
Sophie Scholl is het ontroerende portret van n van de weinige helden uit de Duitse geschiedenis. De film beschrijft de laatste zes dagen (17-22 februari 1943) van het leven van Sophie Scholl vanuit haar eigen perspectief: dat van een moedige en levendige jonge vrouw die bereid is te sterven voor haar geloof in de idealen van Die Weisse Rose. Vanwege hun verzet tegen het Nazi regime zijn Sophie Scholl en de overige leden van de verzetsgroep Die Weisse Rose synoniem geworden voor burgerlijke moed en een vreedzaam gevecht tegen de overheersing van geweld en onderdrukking.

De film won op het Internationale Film Festival van Berlijn vele prijzen, waaronder een zilveren beer voor beste regisseur, de algemene jury prijs voor regissseur Marc Rothemund en een zilveren beer voor Julia Jentsch.
 
Er is een educatiemap aangelegd over deze film. De map kan aangevraagd worden via de site van Cinemien of via de site over Sophie Scholl. Tevens kunt u op deze sites aanvullende informatie over de film vinden.
 
In samenwerking met CJP is ook een scholierenactie opgezet, waarbij prachtige prijzen gewonnen kunnen worden. Het is een schrijfwedstrijd, waarbij een column van maximaal 400 woorden geschreven moet worden met als thema vrijheid van meningsuiting. De eerste prijs bestaat onder andere uit plaatsing van deze column in CJP XS en een filmvoorstelling naar keuze voor de hele klas in een Path-bioscoop. Deze actie start begin oktober en sluit eind december. 

Sophie Scholl, die letzten Tage, is in Duitsland vanaf 23 september te koop op DVD.

Lesmateriaal:

Links:

 

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl

     
 

Albert van der Kaap, Enschede
1998-2005.

kaap@home.nl