Community Geschiedenis                                                                Histoforum

De Vlaschaard

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

DE VLASCHAARD 1943

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in bezet België opnamen gemaakt voor een Duitse film, gebaseerd op Stijn Streuvels’ De Vlaschaard. Op 31 maart 2007 lanceert het project De Vlaschaard 1943 naar aanleiding van deze verfilming een tentoonstelling, een boek en een DVD.

De Vlaschaard 1943 is een organisatie van de Erfgoedcel Kortrijk en vele partners, waaronder het Koninklijk Belgisch Filmarchief. Het project steunt deels op onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de Werkgroep Film- en Televisiestudies in het kader van het FWO postdoctoraal onderzoeksproject Beeldmedia, Propaganda en Politiek van dr. Roel Vande Winkel.

In 1942 begon de Duitse filmmaatschappij Terra met de opnamen van een film die uiteindelijk verscheen als Wenn die Sonne wieder scheint (1943). De film was gebaseerd op de bekende Vlaamse roman De Vlaschaard van Stijn Streuvels. Een aantal van de filmopnamen werden tijdens de bezetting gemaakt in en rond de Vlaamse stad Kortrijk. Streuvels en tientallen streekgenoten figureerden in de film. In de hoofdrollen trof men naast de Duitse filmlegende Paul Wegener ook de jonge Paul Klinger aan, die naast Kristina Söderbaum meespeelde in Veit Harlans Die goldene Stadt (1942). De rol van Schellebelle was weggelegd voor actrice Bruni Löbel.

De Duitse propagandaminister Joseph Goebbels, verantwoordelijk voor het ‘begeleiden’ van de Duitse filmproductie, bekeek de film persoonlijk. Hij noteerde in zijn dagboek dat Der Flachsacker, zoals de werktitel van de film toen nog luidde, ‘een boerenfilm van zeer hoog niveau’ was geworden en bovendien ook ‘de eerste film die toonde dat men het boerenmilieu op een artistiek hoogstaande manier kon weergeven’.

In 1943-1944 was De Vlaschaard, zoals de in het Nederlands nasynchroniseerde versie heette, zeer succesvol in Vlaanderen. Honderdduizenden Vlamingen gingen de prent bekijken. De film deed het ook behoorlijk in Nederland en Duitsland. In het jaar waarin Streuvels’ roman De Vlaschaard (1907) zijn eeuwfeest viert, reconstrueert het project De Vlaschaard 1943 de geschiedenis van Wenn die Sonne wieder scheint. Het verhaal achter de film wordt niet geïsoleerd voorgesteld, maar in zijn literatuur- en filmhistorische context geplaatst.

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl