Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Martkt voor Vrede 4.0

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Markt voor vrede 4.0

Gooi educatief gamen in een maatschappelijk sausje, mix daar een verhipte aandelenmarkt en wat wederopbouw perikelen doorheen en je krijgt: Markt voor Vrede 4.0. Dit online beursspel laat jongeren op een creatieve manier kennis maken met de werking van een aandelenmarkt en nadenken over het vredesproces in Sudan.

Markt voor Vrede is een educatief spel waarin een fictieve online aandelenmarkt gekoppeld wordt aan een maatschappelijk debat over conflictgebieden en wederopbouw. Op deze manier krijgen middelbare scholieren spelenderwijs inzicht in de complexe processen van wederopbouw en de werking van de effectenbeurs.

In november 2009 en maart 2010 zullen middelbare scholieren uit heel Nederland voor de vierde keer gaan handelen op Markt voor Vrede. Aan de hand van nieuwsberichten kunnen de spelers een inschatting maken over hoe het staat met de mediavibe ten opzichte van het vredesproces in Sudan. Wie het nieuws in de gaten houdt, kan slim handelen en credits verdienen, waarmee echte prijzen te winnen zijn.

Meer informatie over Markt voor Vrede is te vinden op www.marktvoorvrede.nl. Scholen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor deelname in de periode november tot december 2009 en voor de periode maart tot april 2010. Het project is geheel verzorgd met een docentenhandleiding, introductieles van een gastdocent en online begeleiding voor leerlingen. De kosten bedragen 50 euro per school.

Het spel is ontwikkeld door stichting Euro's voor Vrede, die als doel heeft om op een leuke manier mensen bewust te maken van de invloed die zij uit kunnen oefenen in vredesprocessen. Geďnteresseerd in het plaatsen van een artikel hierover, een interview met de initiatiefnemers of om een school aan de melden? Neem dan contact op met Willemijn van Kol via, willemijn@eurosvoorvrede.nl.

Markt voor Vrede 4.0 wordt mede mogelijk gemaakt door Cordaid.

Markt voor Vrede is dé serious game over conflictgebieden en wederopbouw. Dit keer over het slepende conflict in Sudan.

Je handelt in verwachtingen over de veiligheid en ontwikkelingen in deze regio. In het spel draait alles om slim handelen. Aan de hand van de peilingen en nieuwsberichten moet je een inschatting maken hoe het staat met het vredesproces.

Wie het nieuws in de gaten houden, kan slim handelen en credits verdienen. Door elke dag even je aandelenpakket te checken en aan te passen kan je credits verdienen en uiteindelijk ook andere mooie prijzen.

Waarom zou je meedoen?
1. Omdat het een leuk spel is
2. Omdat het je weinig tijd kost (elke dag na je mail ook even www.marktvoorvrede.nl checken)
3. Omdat de situatie in Sudan aandacht verdient
4. Omdat wij erg benieuwd zijn hoe goed je kunt handelen
5. Omdat je leuke prijzen kunt winnen

In november-december 2009 en maart-april 2010 zullen middelbare scholieren uit heel Nederland voor de vierde keer gaan handelen in de mediavibe ten opzichte van de ontwikkelingen in Sudan naar aanloop van de verkiezingen begin 2010.

Sudan, hoe en wat dan?
Sudan wordt, sinds haar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië en Egypte in 1956, geteisterd door conflicten. De gemarginaliseerde burgerbevolking streed tegen de Sudanese machthebbers voor verbetering van hun leefomstandigheden. Met een onderbreking tussen 1972 en 1983 verkeerden het islamitische noorden en het overwegend animistische en christelijke zuiden van het land in staat van oorlog met elkaar. Aan hun strijd kwam in 2005 formeel een einde met de ondertekening van de Comprehensive Peace Agreement (CPA). Er zijn echter nog steeds onopgeloste kwesties die voor de nodige onderlinge spanningen en onrust zorgen, zoals de precieze bepaling van de grens tussen Noord- en Zuid-Sudan en de verdeling van de olieopbrengsten. Verder ontbreekt het de zuidelijke regio van het land aan allerlei basisvoorzieningen, zoals schoon drinkwater, wegen, scholen en huizen voor de terugkerende vluchtelingen.

De afgelopen tijd hebben conflicten tussen zwaarbewapende etnische groeperingen in het zuiden van Sudan voor veel burgerslachtoffers gezorgd. Naar schatting zijn er hierdoor dit jaar alleen al 2000 doden gevallen. De redenen van deze conflicten zijn naast de schaarse toegang tot water en grasland voor vee en de ontbrekende basisvoorzieningen ook spanningen rondom de aankomende verkiezingen van februari 2010. Specialisten vrezen voor de uitbraak van een nieuwe oorlog.

Hoe gaat het spel?
Tijdens het spel gaat het voornamelijk om slim handelen. Dat doe je door de peilingen op de voet te volgen en de nieuwsberichten over Sudan in de gaten te houden. Het is de bedoeling dat scholieren door middel van het volgen van het nieuws inzicht krijgen in de mediavibe rondom de vredesopbouw en de conflicten in Sudan. Wie de juiste aandelen van de tussenpeiling en slotpeiling in handen heeft, krijgt de credits. Het goed beantwoorden van de dagelijkse quizvraag en creatief aan de slag gaan met de photoshop wedstrijd levert extra credits op. Verder biedt de website mogelijkheden voor scholieren om te zien wat ze zelf kunnen doen, verdieping te zoeken over ontwikkelingssamenwerking of via de chat van de week in contact te komen met specialisten op het gebied van de effectenbeurs of het conflict. Vier weken lang speculeren de scholieren tijdens het beursspel en strijden ze voor de prijzen voor de beste deelnemers en de beste school.

Meedoen?
Markt voor Vrede 4.0 is een initiatief van Euro’s voor Vrede en wordt ondersteund door Cordaid. Meer informatie is te vinden op www.marktvoorvrede.nl. Scholen kunnen zich aanmelden voor deelname in de periode november tot december 2009 en voor de periode maart tot april 2010. Geďnteresseerd? Neem dan contact op met Cristijn Hesselink, via cristijn@eurosvoorvrede.nl.

Hoe sluit het aan op het lesprogramma?
Markt voor Vrede 4.0 kan door docenten economie en maatschappijleer gebruikt worden als lesstof of vakoverstijgend project en sluit goed aan bij praktijk onderwijs en zelfstandig leren. De markt wordt aangevuld met een kant-en-klare praktische opdracht, een infokrant en enkele serious games. Ook koppelt Euro’s voor Vrede een scholentour aan het project met bekende gastsprekers. Zo waren in voorgaande edities bijvoorbeeld oud minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking of minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen te gast op school. De scholentour wordt visueel ondersteund door materiaal van “Movies that Matter”, een initiatief van Amnesty International.

Bewezen succes!
Markt voor Vrede heeft zich als concept bewezen. De markt heeft inmiddels drie maal succesvol gedraaid. In januari 2007 is de eerste versie van start gegaan; ruim 800 scholieren handelden 6 weken lang over Uruzgan en deden gemiddeld per dag 3000 transacties. In februari 2008 ging een vervolg van start, met als onderwerp de situatie in Darfur. Ruim 1300 jongeren van 26 middelbare scholen hebben in vier weken tijd gemiddeld 5000 transacties per dag gegenereerd. Hierna is eind 2008 en begin 2009 het slapende conflict in Burundi en Democratic Republic of Congo aan bod gekomen. Zowel studenten als docenten geven aan dat Markt voor Vrede zowel op economisch als maatschappelijk vlak een zinvolle bijdrage heeft geleverd.

Wat vonden de scholieren ervan?
Het spel Markt voor Vrede werd over het algemeen zeer gewaardeerd door de deelnemers. Maar liefst 49 procent vond het zo leuk dat ze het nog een keer zouden willen spelen, waarbij voornamelijk het handelen wordt genoemd als leukste onderdeel. Ook de competitie en het spanningselement speelt een rol in de waardering. Een deelnemer zegt: “Ik vond het leukst de spanning op maandag om vijf uur, als de credits uitgedeeld werden, en hoe we het er met vrienden over hadden buiten schooltijd”. Uit de evaluatie onder deelnemers aan markt voor vrede 3.0 komt naar voren dat 83 procent van de actieve deelnemers het gevoel heeft gekregen dat het conflict in DR Congo minder een ver-van-mijn bed show is dan voorafgaand aan het project. Markt voor Vrede zorgt vooral voor meer meningsvorming; scholieren hebben na afloop van het project een mening over ontwikkelingssamenwerking, vredesmissies en over vrede en veiligheid. Een deelnemer reageerde bijvoorbeeld: “Eerder had in nog nooit gehoord van Burundi en wist ik al helemaal niet dat er oorlog was in Congo. Dankzij het spel was ik er toch op een goede manier mee bezig”. Beide scholierenmarkten worden afgesloten met een actieve schoolprijs. Deze bestond eerder uit een simulatie van de verkiezingscampagne en de verkiezingen in Burundi in 2010. Deelnemers hadden het gevoel iets geleerd te hebben door iets leuks gedaan te hebben. En dat is nou net onze opzet!
 
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl