Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Zwartboek

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

Zwartboek als geschiedenisles

Den Haag, 4 mei 2007 - Stichting Zwartboek lanceert op 4 mei het ‘Zwartboek onderwijsproject’ gerelateerd aan Paul Verhoeven’s laatste film. Het project heeft als doel jongeren te informeren over de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in relatie tot actuele thema’s. Met dit doel voor ogen heeft Paul Verhoeven de film Zwartboek ook gefilmd: “Ik wil met de film Zwartboek een bijdrage leveren aan het behoud van kennis over de feiten van de Tweede Wereldoorlog”. Aan de hand van twee lespakketten behandelen leerlingen uit het voortgezet onderwijs thema’s als racisme, haat, verraad en dilemma’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog voorkwamen, maar die ook in ons dagelijks leven nog plaatsvinden. De onderbouw van het voortgezet onderwijs verdiept zich in de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bovenbouw richt zich op de filmwijze van Paul Verhoeven.

Het unieke aan deze manier van lesgeven, is dat de methode gebruik maakt van fragmenten uit de film zelf, bestaande archiefbeelden van de Tweede Wereldoorlog en de website van de film. Deze aanpak sluit nauw aan op onderzoeksresultaten uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2006, gehouden in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daaruit blijkt dat vooral het kennisniveau over de Tweede Wereldoorlog van de jongeren beneden de 25 jaar zorgelijk kan worden genoemd. Het comité geeft in haar onderzoek dan ook aan dat er meer aandacht moet worden besteed aan het onderwijzen van Tweede Wereldoorlog kennis, wil het kennisniveau van de hele Nederlandse bevolking in de toekomst adequaat blijven.

De nieuwe lesmethode sluit goed aan bij het gegeven dat docenten het gebruik van film en ander beeldmateriaal het beste middel vinden om kennis over de Tweede Wereldoorlog over te brengen op leerlingen.

Deze vernieuwende lesmethode wordt financieel ondersteund door subsidies van fondsen en overheidsinstanties.

Op de internetsite www.zwartboekdefilm.nl is meer te vinden over deze unieke lesmethode.

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl