logo digischool logo logo digischool

Het laatste nieuws      Handigheidjes      Meningen      Extra's      Boeken      Contact

Grieks: Homerus, Odysseus vertelt zijn verhaal: de ongelofelijke avonturen van een held op weg naar huis

Latijn: Livius, Vrijheid of onderdrukking? Livius over Romeinse inmenging in Griekse aangelegenheden

Welkom op het examenprikbord bedoeld voor leerlingen Latijn en/of Grieks die in het schooljaar 2002/2003 examen doen. Voor en door examenkandidaten.

Graag willen we van jullie weten wat jullie van het examen verwachten, en wat jullie vinden van de examenonderwerpen van dit jaar. Krijg je er nu al nachtmerries van? Waarom dan? En welke onderwerpen had je dan liever gehad? Of valt het allemaal wel mee, en heb je tips voor medekandidaten…

Reacties zijn altijd welkom!! Klik hier om jouw reactie in het gastenboek te zetten.

Het laatste nieuws

Alle 6 gymnasium leerlingen zijn nu waarschijnlijk al een heel eind met het vertalen van de examenteksten! Ook wordt er volop geoefend met proefvertalingen. Iedereen heeft nu vast wel een mening gevormd over de examenonderwerpen. Mail ze gerust dan zetten we ze op de site!

Het CE:
Grieks donderdag 15 mei van 9.00 tot 12.00
Latijn woensdag 21 mei van 9.00 tot 12.00

Handigheidjes

Meningen

Extra's

Enkele weken geleden kreeg ik van de webmaster van deze onvolprezen website een exemplaar aangeboden van de CD-rom “Didasko 2003”. Dit ronde schijfje bevat een programma met hierop de letterlijke examenteksten vanaf 1999 tot en met 2003, en daarnaast ook nog eens teksten van andere auteurs, die niet tot de examenschrijvers behoren. Gezien ik alleen Latijn heb, zal ik mij dan ook beperken tot het geven van een recensie van het CD-rom gedeelte met betrekking tot de doodste taal ter wereld; het Latijn.
Je kunt via het menu iedere tekst oproepen die op de CD staat; dit kan zowel via auteur als examenjaar. De teksten staan overzichtelijk en in een duidelijk lettertype op je scherm. Het mooie is, dat wanneer je met je cursor op een woord klikt, in een balk aan de rechterzijde van het beeldscherm van het woord wordt gezegd in welke naamval het staat, welke persoon, welke tijd, en welke betekenis het heeft.
Zo kun je dus de tekst vertalen zonder steeds zeeën van tijd kwijt te zijn aan het opzoeken in een daarvoor bestemd woordenboek. Prisma kan wel inpakken!
Een waarschuwende opmerking is hier echter wel gewenst; Gebruik dit programma met beleid; Pak de vertaling van een zin nog altijd systematisch aan! Dus zoek eerst de persoonsvorm, dan het onderwerp, etc. etc. Het woord voor woord vertalen heeft geen zin, aangezien er dan allerlei foutieve ‘worstzinnen’ uitkomen; je gooit een aantal direct uit het Latijn vertaalde Nederlandse woorden in de blender, houdt de knop gedurende een halve minuut ingedrukt, waarna de woorden tot een grijze, op smurrie-gelijkende substantie zijn verworden!
Desalniettemin is Didasko, mits in goede handen, een zéér bruikbaar en handig programma, dat iedere eindexamenkandidaat in huis zou moeten hebben!
Michèl

Ook ik heb de CD-rom met daarop “Didasko” uitgeprobeerd en het is me zeer goed bevallen. Deze Cd-rom is zeer handig en makkelijk in gebruik. Je hoeft absoluut niet veel kennis van computers te hebben om met dit programma aan de slag te gaan! Het gedeelte grieks werkt precies hetzelfde als het gedeelte van latijn, en daar heeft Michèl het al over gehad. Wel wil ik nog vermelden dat er ook een heel duidelijk grammatica overzicht op de CD-rom staat. Ik kan dit programma aan iedereen aanraden.
Liselotte

Boeken

Hieronder volgt een aantal boeken die met de onderwerpen van dit jaar te maken hebben. Heb je zelf ook nog boeken die echt niet op deze site mogen missen, mail ons dan! Contact

Sinds kort heeft het examenprikbord een Gastenboek We zouden het leuk vinden als je er een berichtje in zet!

Heb je verder nog vragen, suggesties, opmerkingen, wil je van gedachten wisselen met medekandidaten, heb je klachten of wil je gewoon wat kwijt; stuur gerust een mail naar de webmasters: examenprikbord@hotmail.com.

Terug naar de inhoudsopgave