logo digischoollogologo digischool

Deze pagina WAS bedoeld voor examenkandidaten 1999
Latijn: Cicero/Sallustius, Catilina
Grieks: Homerus, De wrok van Achilles.

De pagina werd verzorgd door Margje.

Berichten kun je nu hier kwijt.


[Vragen][Teksten en Vertalingen][Extra's][Boeken][Meningen][Nieuw]


Nieuw:
27 mei: Antwoorden CentraalExamen (Teksten en Vertalingen)
20 mei: Nakletsen over het examen (Meningen)
3 mei: Een dringende vraag van Matthijs (Vragen)
30 april: Belangrijke mededeling voor examenleerlingen Latijn i.v.m. nieuw woordenboek (Extra's)
4 april: Toevoeging bij Dennis' visie op 'Catilina's Riddle' (Meningen)
27 maart: Neem zelf een kijkje op het Forum (Extra's)
24 maart: Teksten bij Athena (Teksten en Vertalingen)
14 maart: Corina over 'Les Catilinaires' van Amelie Nothomb (Meningen)
6 maart: 100 vragen over Homerus bij de Lumina pagina over het CE (Extra's)
1 maart: Beluister nu ook Homerus (Extra's)
27 februari: De Schwartz vertaling als pocket (Boeken)


Vragen Teksten en Vertalingen Extra's Boeken Meningen

Dennis: Ik heb het boek gelezen en ik moet zeggen dat het me heel erg goed bevallen is. Het geeft een heel levendige indruk van de Romeinse cultuur en de relaties van mensen binnen het gezin. Het helpt veel bij het verkrijgen van inzicht in de tijd van Catilina. Dit jaar zijn Cicero's speeches over Catilina het examenonderwerp, maar veel helpt het lezen van het boek niet, naar mijn mening. Je weet wel waar het over gaat in grote lijnen maar je mist echt niets als je het niet leest. Maar toch is het een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse cultuur.

Toevoeging van Dennis op 04-04-'99: Het boek kan gezien worden als een mogelijkheid om de zaak vanuit een ander oogpunt te benaderen; je krijgt bij het lezen van het boek een 'kijkje in de metaforische keuken van Kok Catlina', hoewel de schrijver Catilina nooit expliciete uitspraken laat doen over zijn slechte of goede bedoelingen. Kortom het boek biedt een nieuwe visie maar laat de mogelijkheid tot eigen interpretatie open.

Margje: Voor een schoolonderzoek geschiedenis heb ik wat in het boek van Steven Saylor verteld wordt vergeleken met de teksten van Cicero en Sallustius en wat er verder zoal (vaak met als basis de teksten van C. of S.) geschreven is over Catilina. De meeste figuren en gebeurtenissen die het toneel voor 'Catilina's riddle' vormen zijn soort van historisch, de ene wat meer vermomd dan de andere. Marcus Caelius bijvoorbeeld, de contactpersoon tussen Cicero, Catilina en Gordianus kun je ook in je examenbundel terugvinden. Het hele gedoe rond Gordianus en zijn problemen met Catilina en de Claudii is uit de duim van Steven Saylor opgestegen. Als het verhaal in een ander tijdperk had gespeeld zou ik het waarschijnlijk niet uitgelezen hebben. Het detective aspect met rondslingerende lijken etc. vind ik nogal flauw maar de visie op Catilina en de 'historische' achtergronden maken dat het boek toch interessant of op z'n minst aardig is voor wie een minder eenzijdig verhaal wil horen dat dat van Cicero en Sallustius.

Toevoeging van Margje op 30-01-'99: Hoe verder we met de examenstof komen hoe meer ik er aan heb dat ik het boek gelezen heb. Het helpt om overzicht te houden


Terug naar de inhoudsopgave


© LUMINA 1999