Er is geen speciale aanleiding voor Pieter Steinz' artikel: er is geen belangwekkende archeologische vondst gedaan, 2001 is niet een Hadrianus-jaar, ook is er geen nieuwe vertaling van Yourcenars Herinneringen van Hadrianus verschenen.
Steinz geeft twee redenen: "spectaculairste monumenten van het klassieke Rome" (alinea 3) en "de psychologische roman waarmee Marguerite Yourcenar (1903-1987) precies vijftig jaar geleden naam maakte".

De Villa van Hadrianus in Tivoli is inderdaad een spectaculair monument en zeker een bezoek waard als je in Rome bent.

Ter plaatse is er nauwelijks uitleg, zoals je kunt lezen in alinea 7. Daarom verzamel je nu informatie en met name foto's en je maakt daar een simpele html-pagina van.

 1. Lees het artikel van Pieter Steinz rustig (otiose, alinea 3) door.

 2. Voordat je onderstaande sites gaat bezoeken, lees eerst de volgende 2 punten.

 3. Maak zelf een eenvoudige html-pagina, liefst met behulp van WordPad of Kladblok. Met Word of Frontpage kan ook maar hoe simpeler hoe beter.
  Kopieer onderstaande tekst in rood naar je tekstverwerkertje. Sla het bestand op een losse diskette op onder de naam 'villa.htm'.

  <html><title>Villa van Hadrianus in Tivoli</title><body><h2>Villa van Hadrianus in Tivoli</h2>

  <a href="HIER-KOMT-NAAM-BESTAND-MET-EXTENSIE">HIER KOMT OMSCHRIJVING</a><p>

  <a href="HIER-KOMT-NAAM-BESTAND-MET-EXTENSIE">HIER KOMT OMSCHRIJVING</a><p>

  <a href="HIER-KOMT-NAAM-BESTAND-MET-EXTENSIE">HIER KOMT OMSCHRIJVING</a><p>

  </body></html>

  Elke keer als je een plaatje tegenkomt op een van de pagina's van het vorige punt, sla je die afbeelding op je diskette op. Ga met de muis op het plaatje staan, druk op de rechtermuisknop en kies dan 'figuur/weergave opslaan als'.
  Vul daarna de naam van dit opgeslagen plaatje in bij HIER-KOMT-NAAM-BESTAND-MET-EXTENSIE. Zorg dat de aanhalingstekens blijven staan. Extensies zijn de letters achter de punt van de naam: jpg, gif, htm, html of iets dergelijks. Kopieer vooraf <a href=enzovoorts nog een paar keer zodat je er een stuk of tien onder elkaar hebt staan in plaats van drie.
  De omschrijving moet je zelf formuleren.
  Sla je veranderde 'villa.htm'-bestand op en
  roep nu 'villa.htm' op in de browser: je kunt al klikkend de afbeeldingen bekijken.
  Wil je een hele pagina tekst opslaan, kies dan in de balk bovenaan de browser 'bestand' en 'opslaan als'. Nota bene: als je een pagina opslaat worden de afbeeldingen daarop niet opgeslagen. Die moet je een voor een aanklikken en opslaan.

 4. Je hebt nu met knip-, plak- en jatwerk een aardige pagina over de Villa Adriana gemaakt. Het zou niet van veel fatsoen getuigen als je deze pagina nu op het internet gaat zetten: ook voor materiaal op het net gelden copyright-regels. Voor privégebruik ligt het anders.
  Bezoek nu de hierboven genoemde sites.

 5. Uitbreiding 1
  Je kunt vrij eenvoudig op het WWW via een zoekmachine afbeeldingen vinden van Hadrianus, van het Pantheon en van het mausoleum van Hadrianus, ook wel Engelenburcht of Castel Sant'Angelo genoemd (vijfde en laatste alinea). Neem een aantal hiervan op in je pagina.
  Hadrianus is makkelijk te herkennen (baard, alinea 5): voorbeeld 1 en 2.

 6. Uitbreiding 2
  Overleg met je docent KCV, KT, Frans, literatuur of je Herinneringen van Hadrianus kunt lezen.


Noot 1: Door omkering van 'Roma' krijg je 'amor', 'liefde'. Ook 'Tivoli' is een palindroom: I lov'it.Terug.
trefwoorden: bouwkunst, architectuur, receptie, KCV

samenvatting: Villa van Hadrianus in Tivoli

docenteninfo:

KCV, 4,5,6, havo/vwo, slu 4.
Eindterm 3; handelingsdeel: museumbezoek.
Soort opdracht: presentatie. Type opdracht: praktische opdracht.