Sterren, planeten, manen en planetoïden zijn vaak getooid met mythologische namen. Je onderzoekt nu wat het verband is tussen de (namen van de) manen van de planeet Jupiter en Jupiter zelf.
Voor je onderzoek maak je gebruik van zoekmachines op het WorldWideWeb; gebruik
Google, of Altavista, of een andere search engine. Begin met het invoeren van Nederlandstalige zoektermen: er is veel informatie in het Nederlands beschikbaar.


Noot: Met opzet staat hier vaak: toen de (Amerikaanse) Pathfinder in juli 1997 op Mars landde, kregen de steenblokken en bergen geen klassieke namen, maar namen van striphelden (Yogi, Scooby Doo) of televisieseries (Twin Peaks). Zie bijvoorbeeld deze site of deze. Terug.
trefwoorden: verhalengoed, mythologie, receptie, KCV

samenvatting: Samenhang en betekenis van mythologische namen voor planeten en hun manen.

docenteninfo:
* sites: http://www.dma.be/p/infoster/negepl/jupite.htm; voor uitbreidingsopdracht: http://www.edith.nl/studenten/zep/planeten/HTML/deepinfo.htm. Er zijn vele sites over dit onderwerp.
Bij niet alle namen is de relatie met Zeus even makkelijk te vinden. De volgende site geeft bij iedere n/maam/n de gezochte informatie: http://www.pantheon.org/mythica/
* 16 manen: Adrastea: 1. dochter van koning Melisseus voedde op Kreta Zeus op. Wordt ook wel gelijkgesteld aan Amalthea; 2. bijnaam van Nemenis, dochter van Zeus (en Ananke): uitdeelster van straffen en beloningen / Amalthea, geit (volgens anderen een nimf) die Zeus op Kreta voedde / Ananke: noodzaak, lot; moeder van Adrastea / Callisto: nimf uit gezelschap van Artemis. Zeus verleidt haar. Hera verandert haar na haar bevalling in een berin. Als haar zoon haar tijdens de jacht wil doden, verandert Zeus hen beide in de sterrenbeelden Ursa Major en Ursa Minor / Carme: dochter van Euboulos, moeder van Britomaris, met Zeus als vader / Elara: cohter van koning Orchomenus, geliefde van Zeus. Zeus verstopte haar (voor Hera) onder de aarde waar ze de gigant Tityas baarde / Europa: Zeus als stier ontvoert haar naar Kreta. Moeder van koning Minos / Ganymedes: Zeus als adelaar ontvoert deze Trojaanse prins en maakt hem tot nectar/wijnschenker op de Olympus / Himalia: Cyprische nimf, moeder van drie zonen van Zeus / Io wordt door Zeus verleid en in een koe veranderd om zo voor Hera niet herkenbaar te zijn. Io wordt door Argos bewaakt / Leda: Zeus als zwaan verleidt haar. Moeder van Helena en Polydeuces, met Zeus als vader. Met Tyndareus als vader moeder van Clytamnestra en Castor / Lysithea: geliefde van Zeus, dochter van Oceanus / Metis, godin van wijsheid. Eerste echtgenote van Zeus. Zeus verslindt haar als ze zwanger van Pallas Athena is / Pasiphae: vrouw van koning Minos van Kreta, zoon van Zeus en Europa / Sinope: stad aan Zwarte Zee aan noordkust van Turkije. De stichtster van de stad was de nimf Sinope op wie Zeus verliefd was geworden. Zij kon van hem een geschenk krijgen; en koos maagdelijkheid / Thebe: 1. dochter van de rivier Asopos, verkracht door Zeus. 2. stad gesticht door Cadmus, de broer van Europa, tijdens zijn zoektocht naar haar
* 9 planeten: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto.

KCV, 4,5,6, havo/vwo, slu 4.
Eindterm 3.
Soort opdracht: verwerving, presentatie. Type opdracht: praktische opdracht.