Nieuwsbrief 13, 28-03-2001

Nieuwe leden
Regeling model diploma gymnasium
Griekenland zomerschool leerlingen
Opdracht Griekse goden en helden
Studieplanners
Extra materiaal Fortuna
Varia


Nieuwe leden

Piet Zegers, Harry Bootsma

Als je als nieuw lid bepaalde oude bijdragen of nieuwsbrieven wilt ontvangen stuur dan even een mailtje.

Naar boven


Regeling model diploma gymnasium

Gele katern nr. 8, 21 maart 2001, VO/BOB-2001/10037 stelt de modellen vast voor de diploma's die gelden voor de vwo- en havo-examens profiel. Interessante punten voor klassieke talen:

Naar boven


Griekenland zomerschool leerlingen

Onderstaande bijdrage heeft ook al in het VCN-Bulletin gestaan. Aangezien er nog plaats is voor deelnemers: breng het onder de aandacht van je leerlingen.

Euroclassica's zomerschool gaat door

Anton van Hooff

Applaus voor de zon
De zon kreeg een warm applaus voor de fraaie wijze waarop zij bij Sounion onderging. Alleen enige Amerikanen konden het niet laten te blijven kakelen, terwijl de anderen in zichzelf gekeerd het aangrijpende schouwspel ondergingen. Zeker de deelnemers aan Euroclassica's zevende Zomerschool waren onder de indruk. Ze beseften dat ze nog maar één dag hadden om Griekenland en de jonge mede-Europeanen te beleven. Eerst maakten ze uitbundig foto's van elkaar in allerlei formaties. Maar toen gingen ze in groepjes zitten en werden heel stil. Dat is het moment waarop wij als docenten een diepe voldoening voelen: opnieuw heeft zich 'le miracle grec' en het wonder van de Academia Aestiva voltrokken. Wij , José Navarro uit Spanje, John Thorley uit Engeland en deze Bataaf mochten er weer bij zijn.

Klein, maar fijn
Dit keer was het gezelschap betrekkelijk klein - de aankondiging was te laat doorgekomen. De 28 jonge mensen kwamen wel precies uit de leeftijdsgroep waarvoor de zomerschool bedoeld is, 16-18 jaar. Gelukkig waren Veronika en Sacha van het Klassiek Gymnasium van Sint-Petersburg erin geslaagd de bureaucratie van de EU te vermurwen. Op het laatste moment hadden deze vertegenwoordigers van het nieuwe, open Rusland een visum gekregen. Minder gelukkig was Tamara uit Sofia. Zij dook pas na een paar dagen op: Europa laat aan het oosten zijn grimmigste gezicht zien. In elk geval was het gezelschap gevarieerd genoeg om de deelnemers een Europese ervaring te geven. Naast Rusland en Bulgarije waren zoals gewoonlijk Spanje, Engeland, Zwitserland, Spanje, Kroatië, Vlaanderen en Nederland van de partij. En we hadden weer eens Zweden, keurige meisjes, die de docenten toestemming kwamen vragen om de maaltijd te verlaten. Iedere zomerschool lijkt op de vorige en is toch weer anders. Die van 2000 werd gekenmerkt door harmonie en gretige interesse. Misschien was de aandacht extra groot doordat er onder de scholieren maar liefst zes toekomstige studenten klassieken waren, uit zes verschillende landen (België , Engeland, Zwitserland, Kroatië, Bulgarije en Rusland). Zo draagt de zomerschool bij aan de toekomst van het klassieke Europa, hoewel het uitdrukkelijk niet onze bedoeling is een 'academie' voor aankomende classici te zijn. Het gaat ons erom de deelnemers het land te laten beleven waar Europa is uitgevonden.

Leerzaam en leuk
Daarom staan er dramasessies op het 'lesrooster'. Daarom ook is er ruim tijd samen te wandelen en te zwemmen. Ook de nachtelijk beach parties dienen het doel van de zomerschool. Bij de excursies leiden we uit principe niet rond. Deelnemers die dat wensen lopen met een van de docenten op. Soms vertellen we wat in de bus, maar we willen vóór alles oververzadiging en gejaagdheid voorkomen. Ontspannen drentelen we over de Akropolis en Agora. Mensen die zin hebben gaan met John en mij mee naar de Kerameikos, waar we ook dit jaar schildpadden aantroffen. Nemea, het mini-Olympia, heeft inmiddels een vaste plaats op het programma gekregen, omdat we gemerkt hebben dat het een bijzonder gevoel geeft de zuilen eens te mogen aanraken. En we kunnen er eens lekker rennen. Op de lange Peloponnesische dag deden we naast Nemea ook Mykenai, Tiryns, Nauplion (met zijn fraaie museum) en Epidauros aan. Hier zijn er altijd weer deelnemers die de orchestra betreden. De Spaansen voerden een stuk uit de Andromache op (na afloop kusten ze de centrale steen). Zweedse meisjes zongen er als nachtegalen en 'onze' Susanne droeg een stuk Shakespeare voor.
Delphi mag natuurlijk niet op het programma ontbreken. Minder gebruikelijk, maar steeds succesvol, is de oversteek naar Eretria. De deelnemers krijgen zo de 'eilandervaring'. Bovendien doen het kleine, maar fijne museum en de zwemgelegenheid het altijd goed.

Zomerschool 2001
Ieder jaar worden wij als docenten zo gul beloond door het geluk van de jonge Europeanen dat we telkens weer besluiten door te gaan. De zomerschool van 2001 zal zijn van 7 tot en met 16 september. De kosten (voor verblijf, maaltijden en excursies) zullen weer 500 Euro bedragen. Hierbij komt dan nog de vliegreis (tegen de 700 gulden) naar Athene, die ik voor de groep regel. Ik besef dat het een heel bedrag is. Het is onmogelijk gebleken van 'Europa' subsidie te krijgen omdat de zomerschool buiten alle kaders valt. Gelukkig kregen ook dit jaar diverse deelnemers uit schoolpotjes een tegemoetkoming.
Aspirant-deelnemers melden zich bij mij met een brief waarin zij duidelijk maken dat zij bij uitstek geschikt zijn om mee te gaan. Punten van gewicht bij selectie - als die nodig is - zijn:
1. Grieks in het eindexamen
2. Spreiding van deelname over scholen (bij meer aanmeldingen per school zal ik de vakdocent vragen de volgorde vast te stellen)
3. Geen eerder (studieus) bezoek aan Hellas
4. Overtuigende persoonlijke motivatie
5. Zekere positieve actie t.o.v. jongens (dit jaar slechts vijf)
6. Snelheid van aanmelding
Het postadres is: Anton van Hooff, Van Oldenbarneveltstraat 16B, 6512 AW Nijmegen, fax: 024-3240730, e-post:
a.v.hooff@let.kun.nl

Uit de essays van de drie Nederlandse deelneemsters:
· Toen we op kaap Sounion waren, kreeg ik een gevoel van rust en in Nederland is dat moeilijk te vinden.
· Het gevoel van nietigheid is ook sterk op zee, net of de god Poseidon ervoor zorgt dat je droog en veilig overkomt, want de zee is onvoorspelbaar ...
· Ik vind Athene de stad van grote contrasten. Oud en nieuw, arm en rijk.
· Ik kies ervoor thuis meer te lezen over Griekse kunst, bijvoorbeeld over de Cycladen (dat museum sprak mij vandaag het allermeest aan) en dan naar musea met die kunst terug te gaan en er met andere ogen naar te kijken.

Naar boven


Opdracht Griekse goden en helden

ik ga naar dordrecht, en heb voor mijn 29 lln een opdracht bedacht. omdat er op mijn school een tragedieuitvoering aankomt eind april en ik mijn 29 lln van kcv VWO4 tot theaterbureau heb gepromoveerd heb ik niet genoeg tijd om de excursie naar dordrecht zo voor te bereiden als ik zou willen (mede met hulp van de suggesteis van ajl van hooff op de docentendag van november). niettenmin stuur ik mijn idee (0026.doc) mee, men gebruike wat men wil.

harrie habets

Naar boven


Studieplanners

ik zou het plezierig vinden als ik van collegae een voorbeeld van studieplanners zou zien. als voorschot stuur ik een exemplaar (0027.doc, 0028.doc, 0029.doc en 0030.doc) mee van een stpl van een willekeurige periode v4 en v5 omtrent roma, seneca en plato; graag reacties, en wie wil kan meer voorbeelden krijgen.

harrie habets

Naar boven


Extra materiaal Fortuna

Beste mensen, Bij deze een tweetal (0031.doc en 0032.doc) hulp- en oefenvellen die ik voor mijn leerlingen hebben gemaakt, wegens de moeite die ze hadden met hoofdstuk 9 van Fortuna 1, waarin vlak achter elkaar een grote hoeveelheid nieuwe grammatica wordt aangeboden. Ze waren erg blij met dit extra materiaal. Hopelijk heeft U er ook wat aan.

Otto Gradstein

Naar boven


Varia

* Tentoonstelling Griekse goden en helden verlengd totenmet 20 mei. Volgens advertentie NRC 23-3.
* Softwareprogramma Latijn Veni Vidi Cognovi.
Website.
* Er komt een cdrom uit voor KCV van Newlearning/DiskComm. Ik heb demo gezien op NOT: biedt mogelijkheden.

Naar boven


E-mail.