Nieuwsbrief 14, 09-04-2001

Nieuwe leden
Extra materiaal Fortuna
Classica zoekt school
Proefvertalingen Fortuna
Praktische Opdrachten Stepnet
Varia


Nieuwe leden

Joost van Neer, Mannus Goris, Vera Veul, Remco Groetelaers, Ben Bongers, Rob Rietberg, Anita van Ommeren

Als je als nieuw lid bepaalde oude bijdragen of nieuwsbrieven wilt ontvangen stuur dan even een mailtje.

Naar boven


Extra materiaal Fortuna

Wederom wat Xtra materiaal (0033.doc) bij Fortuna 1 van mij. Het hoofdstuk over de genitivus (H 10) bleek aan duidelijkheid nogal wat te wensen over te laten, dus vandaar deze extra uitleg en oefeningen. Enjoy!

Otto Gradstein

Naar boven


Classica zoekt school

Claire Hoult verhuist komende zomer met haar Nederlandse partner van de VS naar Nederland en zoekt werk als docente Klassieke Talen, liefst in (de omgeving van) Amsterdam. Claire heeft in Oxford Klassieken, en Engels, gedaan en heeft hierna een jaar of 15 les gegeven in Rome, Oxford en Boston.E-mail: clairehoult@surfree.com.

Naar boven


Proefvertaligen Fortuna

Hierbij stel ik voor binnen GREX een verzameling op te starten van tekstproefwerken behorende bij de leergang Fortuna. Het gaat mij uitdrukkelijk om proefwerken waarin een nieuwe tekst vertaald moet worden en eventueel grammaticale en/of begripsvragen moeten worden beantwoord. Het aantal onbekende - dus er bij te geven - woorden moet in een redelijke verhouding staan tot de tekst (de teksten in de doc.-handleidingen bevatten m.i. te veel 'vreemde' woorden). Behalve dat deze verzameling niet gekraakt zal worden door leerlingen, hoop ik dat zij door collega's zal worden aangevuld. Een eerste voorbeeld (na les 10) is bijgevoegd (0034.doc). De volgende zal ik met tussenpozen van drie maanden (uitgezonderd de maanden juli, augustus en december) beschikbaar stellen, tenzij iemand anders eerder een tekst toevoegt. In zo'n geval zal ik meteen mijn volgende exemplaar toevoegen, totdat ik door mijn voorraad, die ik voortdurend aanvul, heen ben.

Ben Bongers

Naar boven


Praktische Opdrachten Stepnet

Voor Stepnet (onderdeel van ThiemeMeulenhoff) heb ik een aantal praktische opdrachten gemaakt, aansluitend op recente krantenberichten. Deze berichten maken de opdrachten tijdgebonden, maar een aantal is dat, denk ik, minder. In principe liggen de rechten bij ThiemeMeulenhoff maar aangezien ieder de opdrachten zo van de Stepnet-site kan halen ... De krantenartikelen staan daar ook, en wie wil kan ze daar ophalen.
* Laocoön als voorbeeld van receptie (0035.htm en cartoon 0036.jpg),
* het gebruik van Latijnse citaten (0037.htm),
* afbeeldingen zoeken op Internet en een eenvoudige presentatie-pagina maken adhv de Villa van Hadrianus (0038.htm),
* planeten(namen) en goden(namen) (0039.htm).
Laocoön, planeten en Villa Adriana zijn ook geschikt voor onderbouw.

Leo Nellissen

Naar boven


Varia

* Troje-tentoonstelling in Stuttgart (17 mrt 01 tot 17 jun 01), Braunschweig (14 jul 01 tot 14 okt 01) en Bonn (16 november 01 tot 17 feb 02). Aangehaald voorbeeld van receptie: Troje-condooms!
* Als alles goed gaat komt eind mei de Windows-versie van Verbarium (SOS Nijmegen) op de markt.
* Ook dit jaar organiseren de vaksecties Latijn en Grieks van de VCN weer regionale examenbijeenkomsten. Data/Verslag.

Naar boven


E-mail.