GREX
Community Klassieke Talen en Klassieke Culturele Vorming
NB-0402
NIEUWSBRIEF, 21 FEBRUARI 2004
Jaargang 4, nummer 2
Grex-site
Vaklokaal
Forum
NB-archief
CE-archief
Lesmateriaal
Davindi
Kalender
Vacature
Aanmelden

INHOUDSOPGAVE
Voorwoord
Classici Retiarii
Bericht van de CEVO Grieks
Overleeft het Grieks?
Enquête lesmethoden
Uw ervaring met nieuwe lesmethoden is waardevol!
Forum

Voorwoord

De tweede Nieuwsbrief nieuwe stijl. Zoals in de vorige nieuwsbrief al vermeld is het streven om van de community meer en meer een online-gemeenschap te maken. Als je online bent kun je via de menubalk hierboven rechtstreeks naar diverse faciliteiten die GREX biedt. Het betreft hier louter bekende onderdelen met uitzondering van twee nieuwe items, Lesmateriaal en Davindi. Het Lesmateriaal is nog niet online te bekijken. Als de database geactiveerd wordt, stuur ik de inloggegevens, waarmee je toegang krijgt tot het lesmateriaal. Een maand geleden is het oude zoekprogramma van Kennisnet, Vakwijzer, vervangen door Davindi. Je kunt in Davindi zoeken in de databases met door docenten (aangemelde en) beoordeelde sites, die voor de verschillende vakken relevant bevonden zijn.
Aanmelden: dit is de laatste nb die via de nieuwe en oude mailinglist wordt verzonden!! Wil je in de toekomst nog steeds de nb ontvangen, meld je dan opnieuw aan. Je kunt hierboven klikken op aanmelden om rechtstreeks naar het formulier te gaan. Als je je hebt aangemeld krijg je een mailtje dat je vervolgens weer moet beantwoorden met een lege reply om opgenomen te worden in de mailinglist. Op basis van de oude ledenlijst zouden ongeveer 70 leden zich nog opnieuw aan moeten melden, als ze lid willen blijven van GREX.
Tot slot het verzoek om op- en/of aanmerkingen m.b.t. GREX te mailen naar grex@digischool.nl. Ik probeer alle tips, verzoeken en kritische noten te verwerken in de opzet van de community of ik geef argumenten, redenen of oorzaken voor het niet mee kunnen nemen van een opmerking. Ik sta open voor discussie.

Robert Peters
naar boven


CLASSICI RETIARII: Nederlandstalige klassieke webring

Ruim 2 jaar geleden is in Brussel het initiatief geboren om de verschillende sites van Belgische en Nederlandse docenten Klassieken te verenigen in een webring. Via het logo van de Classici Retiarii kan iedere bezoeker makkelijk langs de verschillende websites surfen. Iedereen wordt uitgenodigd zijn/haar site aan te sluiten bij deze kring. Bezoek de homepage van de Classici Retiarii: http://users.pandora.be/herman.lauvrys/classici.htm.

Herman Lauvrys en Leo Nellissen
naar boven


Bericht van de CEVO Grieks

De CEVO Grieks maakt bekend dat het nieuwe woordenboek Grieks, dat binnenkort zal verschijnen bij uitgeverij Eisma, valt onder de toegestane hulpmiddelen bij het CE Grieks m.i.v. CE 2005.
Dit woordenboek zal naast de woordenlijst een lijst van losse werkwoordsvormen en een overzicht van de grammatica bevatten. Om de gebruikers van de bestaande woordenboeken op het CE gelijke mogelijkheden te bieden, zijn deze lijst en dit overzicht ook voor hen als hulpmiddelen toegestaan. Eisma brengt dit als apart boekje op de markt. Natuurlijk blijft ook het grammatica-katern van de VCN (zolang voorradig) toegestaan. Omdat het nieuwe woordenboek minder woorden bevat dan de bestaande woordenboeken zullen bij de pensumteksten van het CE de woorden die niet in het nieuwe woordenboek zijn terug te vinden, of niet gemakkelijk kunnen worden herleid, worden geannoteerd.

naar boven


Overleeft het Grieks?
Het gymnasium groeit en bloeit. Zowel de gymnasiumafdelingen als de zelfstandige gymnasia trekken jaar in, jaar uit meer leerlingen. De belangengroepering gymnasiale vorming van de Algemene Onderwijsbond deed een onderzoek naar de stand van zaken bij gymnasiumafdelingen op scholengemeenschappen en signaleert een groot optimisme over verdere groei. Zorgen zijn er ook. Slechts een enkele leerling kiest Grieks als eindexamenvak, waardoor de klassen voor deze taal vrijwel onbetaalbaar worden. Kan het Grieks overleven?
Lees verder ...

naar boven


Enquete lesmethoden

Zoals een hele tijd geleden toegezegd is er inmiddels onder de deelnemers aan de enquête lesmethoden een boekenbon t.w.v. 50 euro verloot. De boekenbon is 'gewonnen' door Odette Lebbink. Van harte proficiat!

naar boven


Uw ervaring met nieuwe lesmethoden is waardevol!

Gebruikt u een nieuwe lesmethode? Een editie uit 2003 of 2002? Dan zijn uw vakcollega's extra nieuwsgierig naar uw ervaring!

Beantwoord de 18 meerkeuzevragen voor Grieks, KCV en/of Latijn en u ontvangt GRATIS de zeer complete Keuzegids Leermiddelen voor uw vak.
N.B. De enquête kan alleen ingevuld worden door leden die zich opnieuw aangemeld hebben!!

naar boven


Forum

Het Forum wordt zeer goed bekeken. Helaas wordt er nauwelijks of niet gereageerd. Jammer. Ben Bongers heeft een bericht achtergelaten m.b.t. het CE Cicero en zijn via de site van de VCN te verkrijgen documenten.

naar boven