Nieuwsbrief 52, 15-09-2002

Varia

Nieuwe leden

Alette Rosing, Janny Haan, Frank Vercleyen

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 52 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 125 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: index, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomstwoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

Vertalingen proefvertalingen CE-bundels 2003

Hierbij de proefvertalingen van de examenbundels 2003.
Grieks: compleet: bestand 0124.doc.
Latijn: incompleet: bestand 0123.doc.
1 collega had geen tijd. 2 collegae hebben nog geen definitieve afwijzing laten horen.
Ik heb de tekst van collega 1 wel vertaald maar geen correctiemodel gemaakt.

Joan Admiraal, Rosanne Bekker, Astrid Bezemer, Piet Boot, Leunis Gabrielse, Joop Jagers, Anneke Korevaar, Wolter Kuiper, Rob Menting, Leo Nellissen, Annemieke van der Plaat, Anna Prins, Jorg van Rooijen, Michiel Simons, Lydia Stoffels, Emmy van Stratum, Toos van der Valk, Bram Veefkind, Truus Veldhuizen, Chris Weststrate, Theo Willems, Piet Zegers

Bericht van de VCKT: sollicitatieoproep

Één van onze trouwe leden verruimt zijn blik door in een andere 'klassieke club' zitting te nemen Daarom zijn wij op zoek naar een nieuw lid dat per 1 januari 2003 zich in wil zetten voor het werk van de commissie. Gezien de huidige samenstelling gaat de voorkeur uit naar een docent met ervaring en affiniteit met Latijn. Ervaring in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is een pre.
Een ieder die aan dit profiel voldoet, enthousiast is voor het vak op het VO en zich de komende jaren bezig wil houden met pensumkeuze en de verdere uitwerking van de CE-syllabi, wordt van harte uitgenodigd te reageren op deze oproep.
De commissie vergadert behoudens de zomermaanden ongeveer eenmaal per maand op een maandag in de namiddag te Leiden of Utrecht. Op dit moment wordt gewerkt aan de syllabi voor 2005 (Herodotus en Ovidius); voor 2006 staan in principe de auteurs Homerus en Livius op het programma. Het werk van de leden wordt sinds kort door het ministerie OC&W gehonoreerd afhankelijk van de taak die het lopende jaar wordt opgenomen (salarisschaal 12) in de vorm van een tijdelijke uitbreiding of detachering.

De samenstelling va de commissie is als volgt:
Sjef Kemper (vz., RUG)
Annemieke van der Plaat (secr., UL)
Piet van Arendonk (vertrekkend)
Reinoutje Artz (docent, schoolboekauteur)
Michel Buijs (UU)
Remco Regtuit (docent, schoolboekauteur)

Een reactie kunt u richten aan:
J.A.R. Kemper
Zwaansburg 16
1121 GN Landsmeer
kemper@let.rug.nl

Archief voor Centraal Examens

Ik heb de CE van afgelopen 13 jaar bij elkaar gezet op http://www.digischool.nl/kt/community/ce-archf/index.htm. Bovendien staan daar ook nog wat publicaties die ik in de loop van de tijd ben tegengekomen op het WWW.
Alle bestanden zijn pdf-files. Je kunt ze rechtstreeks bekijken in je webbrowser. De kwaliteit is beter als je ze opslaat en dan opent in een pdf-viewer, veelal Adobe Acrobat Reader. Ook 'vergroten' komt de kwaliteit ten goede.
Nota bene: ik heb nog niet alle bestanden van de laatste jaren gescand. Ik wacht op het CITO dat deze bestanden per 1 augustus 2002 op het net zou gaan zetten.
De bestanden varieren in grootte: de examens van '90 t/m '98 zijn tussen de 1 en 4 Mb (bij deze bestanden kun je niet knippen-en-plakken). De examens vanaf '99 liggen onder de 500 Kb. Alles bij elkaar is het een 200 MB.
Je kunt een cdrom bestellen met de complete site, zowel CE als andere publicaties. Maak € 12,00 over op girorekening 9187030 tnv Stichting Stilus in Tilburg, ovv CE-CD-ROM.
LET WEL: je betaalt alleen de kosten voor (de tijd van) het maken en versturen van de cd-roms.

Leo Nellissen

OPROEP Synopsis

Annemie Mateusen-de Wolf reageert op de oproep van Cecile Barnard in de vorige nieuwsbrief.
"Ik stuur hierbij mijn studiewijzer voor de hoofdstukken 1 t/m 3 en een PTA toets over deze hoofdstukken. Ik heb per week een contactuur (50 minuten) KCV en ik probeer zo weinig mogelijke klassikale instructie te geven."

Deze bijdrage is samengevoegd met de toetsen van Ton Kuijpers en de Rometoets van Harrie Habets. Bestand 0018.doc

Alternatief Pallas 2-3

Emmy van Stratum heeft de behandeling van de Griekse grammatica na Pallas 27 op haar eigen manier herschreven. Bij het bestand zelf heeft ze een uitgebreide verantwoording (met o.a. de uitgangspunten) geschreven. De moeite waard!
Het bestand, 0117.doc, is groot, anderhalve MB. Het staat dus op de archiefsite http://www.digischool.nl/kt/community/deelarchief. Nota bene: dit bestand 117 vervangt het oude 117 met de Rometoets van Harrie Habets. Zie hierboven.

Latijnse fabels

Latijnse fabels. Bedoeld als materiaal om de leerling zelfstandig te laten vertalen eind derde, begin vierde klas. De leerlingen moeten de instructies voor vertalen volgen (met dank aan het Format van Peter Stehouwer).

Zwanetta de Vries

Zwanetta had 2 documenten. Ik heb ze samengevoegd tot 1 bestand, bestand 0125.doc. Het tweede bestand (de werkbladen voor de leerlingen) begint op pagina 11.

Varia

* Website vertaalstrategie wedstrijd ThinkQuest: http://www.dynalyse.tmfweb.nl