Nieuwsbrief 54, 14-10-2002

Index receptiereeks VU

Nieuwe leden

Ronald van Tilburg, Lex Werdekker, Mark Heerink

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 54 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 133 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: index, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomstwoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
- excursie-nieuws: reis.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

OPROEP Toneelvoorstelling Den Bosch, Iphigeneia, wo 30 oktober

Geachte vakcollegae,

Zoals u wellicht weet toert theatergroep Aluin momenteel met de voorstelling Ifigeneia door het land. Plaatsen voor leerlingen bemachtigen valt niet mee. Wij (Dominicus, Nijmegen) hebben met Aluin geregeld dat zij op 30 okt, 15:00 een speciale voorstelling voor onze KCV-leerlingen spelen in Theater Bis te 's-Hertogenbosch. Maar de zaal is met onze 80 leerlingen nog maar half vol. Wie voelt aandrang om zich met een georganiseerde groep leerlingen bij ons aan te sluiten? Kosten bedragen nu 13 euro per leerling (mag worden betaald met CKV-bonnen), maar zouden dalen tot 6,50 euro als de zaal vol zou zitten (als er dus nog 80 toeschouwers bijkomen). Reageer via a.l.j.hereijgers@freeler.nl of telefonisch: 024-3240711.

Ad Hereijgers
Dominicus, Nijmegen

Vertalingen proefvertalingen CE-bundels 2003

Ook Latijn is nu compleet: bestand 0123.doc.

Joan Admiraal, Rosanne Bekker, Astrid Bezemer, Piet Boot, Leunis Gabrielse, Harrie Habets, Joop Jagers, Anneke Korevaar, Wolter Kuiper, Gjalt Lucassen, Rob Menting, Leo Nellissen, Annemieke van der Plaat, Anna Prins, Jorg van Rooijen, Michiel Simons, Lydia Stoffels, Emmy van Stratum, Toos van der Valk, Bram Veefkind, Truus Veldhuizen, Chris Weststrate, Theo Willems, Piet Zegers

OPROEP Dyslexie

Beste collega's,

In een van mijn tweede klassen zit een dyslectische leerlinge. Ze is erg ijverig en gemotiveerd. Toch zie ik haar wel erg worstelen bij het vertalen. Voor de eerste idioomtoets heeft ze een 5 gehaald. Dat vind ik jammer voor haar. Enerzijds wil ik haar graag 'helpen' om voldoendes te scoren voor Latijn. Anderzijds wil ik geen valse voorstelling geven van haar capaciteiten voor dit vak.
Ik heb contact gehad met de dyslexiebegeleiders voor advies. Zij komen echter niet verder dan 'zoeken naar ad hoc oplossingen' en 'ze heeft zelf voor je vak gekozen'.

Ik zou graag ervaringen van jullie willen horen en tips/adviezen krijgen.

Joan Admiraal

Reacties graag hier

Problemen met VOCABULARIUM?

Af en toe krijg ik een mailtje dat iemand VOCABULARIUM niet goed of helemaal niet aan de praat krijgt. Ik zou graag willen weten of dat bij meer mensen het geval is.
Zouden de gebruikers van het programma eens willen inventariseren of leerlingen problemen hebben? Graag hoor ik die problemen en ook op wat voor computer en besturingssysteem VOCABULARIUM geinstalleerd is. Misschien kan ik de problemen dan op laten lossen.

Leo Nellissen

Proefvertalingen Fortuna

Tekst van Peter de Greef bij hoofdstuk 3. Zie nieuwsbrief 14, bestand 034.

Gelijkenissen. Latijn

Latijn: Leesmateriaal voor de vierde klas: Gelijkenissen uit de bijbel. Na twee jaar in de onderbouw kennen de leerlingen genoeg Latijn om dit aan te kunnen (onder begeleiding, in groepen). Gemakkelijk en inhoudelijk zinnig. Bestand 0130.doc en 0131.xls.

Tip: De complete Vulgata staat op Internet (met dank aan het Vaticaan).
Tip2: Zoeken naar illustraties uit handschriften? Zoek via: www.kb.nl/kb/manuscripts/browser/index.html

Zwanetta de Vries

Periander. Her. V.92

Een bewerking van Herodotus V.92. Het verhaal van Socles over de tyrannis der Cypseliden in Corinthe. Te gebruiken na Pallas 2. Opmerkingen en evt. correcties zijn meer dan welkom. Bestand 0132.doc.

Anna Prins

Woordenlijst Pallas

Een selectie uit de woordenlijst van Pallas, in unicode. Kan beschouwd worden als een "in ieder geval te leren woordenlijst". Opmerkingen en evt. correcties zijn meer dan welkom. Bestand 0133.doc.

Anna Prins

Index receptiereeks VU

Ik heb de titels van alle bijdragen van de receptie-van-de-klassiekenreeks van Caroline Fisser/VU bij elkaar gezet, als service naar met name leerlingen die op zoek zijn naar secundaire literatuur bij een bepaald onderwerp.
Het register omvat de complete, afgeronde serie: 10 deeltjes en 4 supplementen. Bestand 0002.doc.

Leo Nellissen