Nieuwsbrief 7, 16-02-2001

Varia
Aanvulling kalender

Nieuwe leden

Hilda de Wijn, Otto Gradstein, Henk Jan Tops, Michiel Simons, Wiebe Koopmans, Simon Veenman, Patrick Rijke, Harrie Habets, Fred Frieke, Paul Groos

Als je als nieuw lid bepaalde oude bijdragen of nieuwsbrieven wilt ontvangen stuur dan even een mailtje.

2001 Classics & ICT Conference, Oxford

Dinsdag 17 en woensdag 18 juli 2001. Informatie en inschrijfformulier.

Corrigenda vertalingen Hellenike, nieuwsbrief 6

Bert Oude Kotte meldt een paar foutjes in zijn vertalingen.
3.A, 'Vuursignalen op Salamis':
regel 3 van onder moet zijn: omdat de vuursignalen ons iets verschrikkelijks duidelijk maken.
3.B, 'Polos en Protarchos':
regel 2 moet zijn: en talrijk de kreten.
regel 8/9 moet zijn: Want groot is het rumoer, en groot is het geschreeuw in de haven.

De klassieke oudheid in de pop- en rockmuziek

Arno Essens heeft een bijdrage geschreven over de receptie van de klassieken in de hedendaagse populaire muziek: Aphrodite's Child, dEUS, Filth hounds of Hades, Ides of march, Midas' Touch, Persona non grata, Sisyphus, The last days of Pompe´, Zo÷n politicon.
Als aanvulling gaf Arno nog de volgende site http://metal.pagina.nl.

Caesars Rijnbrug

De Teleac-serie Mysteries van verdwenen beschavingen wijdt op woensdag 28 februari 2001 (17:10 - 18:00, Ned 1) een aflevering aan de bouw van Caesars brug. Deze passage (BG IV.17) maakt deel uit van het CEpensum.
Summiere informatie: hier en daar.

Handleiding opbouw archief nieuwsbrieven

Uit reacties is me duidelijk geworden dat ik niet goed duidelijk heb gemaakt hoe je zelf alle bijlages kunt opslaan in een off-line te raadplegen archief. Ik heb daarom een handleidinkje daarvoor geschreven, bijgevoegd onder de naam 'lees-dit.txt'. Mocht ook dit niet duidelijk zijn aarzel dan niet om contact op te nemen!

Cumulatieve grammatica Fortuna

Als gebruiker van Fortuna merkte ik bij mijn leerlingen dat ze al snel dreigden te verdwalen in het woud van de Latijnse grammatica. De grammatica-aanhangsels achter in de boeken voldeden niet. Daarom heb ik voor mijn leerlingen een 'cumulatief' grammatica-overzicht gemaakt.
De leerlingen hebben daarmee na ieder hoofdstuk (vanaf Les 6 ) een totaalbeeld van de grammaticale stof die tot dat moment is behandeld. Wat nieuw is in het laatste hoofdstuk is steeds onderstreept.

Voorgaande jaren heb ik aan leerlingen af en toe (maar niet na ieder hoofdstuk) een nieuw overzicht op papier uitgereikt, maar dit jaar heb ik de map laten kopiŰren naar schijfjes van de leerlingen zelf, zodat ze zelf het overzicht op elk gewenst moment kunnen bekijken en afdrukken.

Peter van der Pasch

Varia

* De Appel voert Trojaanse Vrouwen op. Onder andere op het Oerolfestival.
* Er is een DVD uit van de film Gladiator met veel extra's.
* Zeus, Master of Olympus: homepage voor de game.
* Het Nederlands Klassiek Verbond biedt scholen een schoollidmaatschap aan op Hermeneus, tijdschrift voor antieke cultuur. Zie Hermeneus 73 (2000) 51.
* Ovidius' Metamorphosen in Teylers Museum, 17 februari t/m 10 juni 2001.