Nieuwsbrief 12, 20-03-2001

Mijn Elektra
Varia

Nieuwe leden

Madelien Verheij, Jet Albers, Liesbeth Vos, Kees de Niet, Gerrit Oud, Gerrit Hagens, Ellen Rosenstein, Marijke van Riessen

Als je als nieuw lid bepaalde oude bijdragen of nieuwsbrieven wilt ontvangen stuur dan even een mailtje.

Reactie Emmy van Stratum op Joop Jagers, nieuwsbrief 10

Bijgevoegd stuk (0013.doc) van Emmy van Stratum is een reactie op Joop Jagers' pleidooi voor onder andere afschaffing van het gebruik van een woordenboek bij het CE.

Lucianus, de tovenaarsleerling

De tovenaarsleerling is een leuk onderwerp dat op een beperkte tijd verwerkt kan worden. Het is een wonderverhaal, verteld door één van de 'filosofische' gesprekspartners in een dialoog met de hoofdpersoon Tychiades uit Lucianus' Philopseudes. In mijn lessen is het een item bij het thema Mantiek, waarin ik ook bijvoorbeeld de Droom van Penelope zie (Odyssee 19). Je kunt er een hele hoop filosofie aan vastknopen (zie de inleiding bij de vertaling van Hein van Dolen, als die toevallig in je bezit is), maar ik lees het gewoon als een verhaaltje dat de eeuwen overleefd heeft en via Goethe, Dukas en Disney het derde milennium heeft gehaald. Het Duitse gedicht vraagt wel even goede wil van de leerlingen, van wie bij ons het merendeel Spaans volgt i.p.v. Duits, maar er is altijd wel iemand van de anderen te vinden om het voor te lezen. Net zoals er in de Griekse afdeling genoeg leerlingen zitten die muziek kennen en die een mooie uitleg bij 'L' apprenti sorcier' van Dukas willen geven, over programmamuziek en dergelijke. En dan natuurlijk het onvervalste plezier van het kijken naar Walt Disneys Tovenaarsleerling Mickey in Fantasia. Ik laat de leerlingen een vergelijking maken tussen Lucianus', Goethes en Disneys versie, waarin ze niet alleen overeenkomsten en verschillen moeten geven in het verhaaltje zelf, maar ook het verschil in stijl en vorm onderzoeken. En daar een waardebepaling aan vastknopen.
In het Worddocument heb ik gewerkt met Wingreek. Ik weet niet in hoeverre dat er nog als Grieks door zal komen bij de collega's die een ander systeem van Grieks hebben. Jammer genoeg kon ik voor de Griekse tekst ook geen internetlink geven; Perseus heeft Lucianus niet. De vertaling van Van Dolen heb ik erbij gevoegd, het is altijd leuk de eigen werkvertaling te vergelijken met die van een virtuoos.
Opmerkingen en suggesties bij dit document (0023.doc) zijn welkom.

Marjorie Hoefmans

Grammatica-overzicht Pallas 1

Hierbij (0024.doc) stuur ik voor GREX een overzicht van de grammatica van Pallas 1. Het overzicht is bedoeld voor leerlingen die Pallas 2 nog niet hebben.

Emmy van Stratum

Mijn Elektra

Hierbij (0025.htm) enkele recensies van de opvoering. Houd rekening met de rechten!
Bestellen van de (speel)tekst Mijn Elektra: fl. 15,30 (minimaal 5 ex.) + porto: Vink BV Toneeluitgeverij, 072-5112407

Varia

* Nieuwe uitvoering op cd: Dido and Aeneas van Purcell. René Jacobs, Harmonia Mundi HMC 901683. Trouw 15-03-2001
* Imperial Paintings from Prague in