Nieuwsbrief 34, 17-01-2002

Varia

Nieuwe leden

Guus Smits, Maarten Grond

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 34 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 89 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: index, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomswoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

Internetopdrachten Atte Visser

Atte Visser heeft me een paar internetopdrachten toegestuurd. Deze opdrachten staan ook op Atte's website. Maar daar staat nog meer!
Een greep uit de onderwerpen: Orpheus, Sabijnse Maagden, Romulus en Remus, Theseus, Ajax, Daedalus en Icarus, Iphigeneia, Dido en Aeneas.

Film Gladiator

Anneke Korevaar stuurde een artikeltje van Michael Steiner, classicus aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem:
Michael heeft dit artikel geschreven voor de (leerlingen-)schoolkrant van zijn school, vandaar de prijsvraag waarmee hij afsluit, en misschien is het juist daardoor snel en handig te gebruiken voor collega's in het land. Ikzelf heb er al twee mooie KCV-lessen over gegeven. De informatie in het artikel is niet schokkend nieuw, maar het spaart de eenvoudige hardwerkende classicus een hoop uitzoektijd als hij het op een presenteerblaadje krijgt aangeboden.
Bestand 0016.doc.

Kruiswoordraadsel. Roma

Liesbeth Berkvens heeft een kruiswoordraadsel gemaakt bij Roma, les 3-5. Bestand 0089.xls.

Geschiedenis Griekenland

Hierbij een Praktische Opdracht die de Griekse geschiedenis als onderwerp heeft. Als basisboek is Forum gebruikt en een (zelf gemaakt) werkboek over de Griekse geschiedenis dat bij Forum aansluit.
na klassikale behandeling van de stof, i.c. de geschiedenis van Griekenland, van 1600-323, krijgen de kinderen een katern (met voornamelijk plaatjes en een paar vertaalde teksten) met de opdracht de plaatjes en teksten in een juiste, b.v. chronologische, volgorde te plaatsen en van eigen commentaar te voorzien.

Peter de Greef

Het document staat in MSPublisher en is 6MB groot. En staat daarom op het archief op het net. Bestand 0090.pub.

Proefvertalingen Fortuna

2 nieuwe vertalingen van Susanne Borowski, bij hoofdstuk 5 en hoofdstuk 14 (Ablativus). Zie nieuwsbrief 33; bestand 0034.doc.

Varia

* CITO heeft vacature voor examenmaker Latijn

* Michel Buijs heeft nog plaatsen open op zijn Alexander de Grote-studiedag volgende week vrijdag.

* Woordenoverhoorprogramma VOCABULARIUM biedt nu ook woordenlijsten Fabulae aan.

* En op de valreep: Eisma heeft ook nog plaatsen open voor nascholingscursus KCV "Griekse kunst" volgende week donderdag.