Nieuwsbrief 36, 01-02-2002

Fortuna studiewijzers
Varia

Nieuwe leden

Wendy Geerts, Leopold Winckelmans, Bernard Huyvaert, Romain Bardoul, Josette Donné, Herman Lauvrys, Tineke Broer

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 36 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 93 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: index, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomswoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

Proefvertalingen Fortuna

De tekst bij 19 is van Ed van Houte, via Susanne Borowski.
En verder van Ben Bongers 2 teksten, bij hoofdstuk 9 en 29. Ben heeft nog 7 teksten op de plank liggen.
Wie levert er iets in?
Zie nieuwsbrief 34; bestand 0034.doc.

Gebruik Pallas-werkboeken

Wij (docenten klassieke talen van het Praedinius Gymnasium Groningen) overwegen de invoering van Pallas in de onderbouw. Vanwege de hoge kosten die de invoering van de werkboeken met zich meebrengt, denken we er over die niet te nemen.
Zijn er ook scholen die, net als wij van plan zijn, alleen de lesboeken gebruiken (deel 1 en 2) en niet de werkboeken? Zo ja, wat zijn dan de ervaringen? En is het ook mogelijk de methode zonder deel 3 te gebruiken, of blijft er dan teveel grammatica liggen?
Graag een
reactie

Pauline Gombert

Naschrift Leo: ik zal alle reacties bundelen en in een volgende nieuwsbrief plaatsen.

PO Bijbel en schilderijen / Medea

Hierbij stuur ik onze nieuwe PO Latijn/Grieks/KCV (wat je wilt). De leerlingen moeten kunst, meestal schilderijen, vergelijken met bijbelverhalen. Ook hebben we geprobeerd een link te leggen met onze reis naar Italie (Rome, Siena, Venetie). Dit is een zeer gestructureerd v4 klas po. Bestand 0092.doc.

Verder een ongestructureerd po voor v5, Grieks, Medea. Ook pas ontworpen. De leerling krijgt alleen de hoofdvraag (en misschien is dat eigenlijk al te veel - een volgende keer probeer ik het misschien zonder zelfs een hoofdvraag). Bestand 0091.doc.

Zwanette de Vries-Por

Fortuna studiewijzers

Bij deze draag ik als steentje mijn Fortuna-studiewijzers (16-35) bij. Bestand 0093.doc. Ontwikkeld vanwege de eeuwige strijd om de tijd. Als ik ze pas stuur als ze volmaakt zijn, komen ze nooit. Iedereen zal ze toch wel naar eigen inzicht aanpassen. Ik werk ermee vanaf begin derde klas en dat lukt wel. Als de leerlingen behoefte hebben aan meer klassikaal werk, pas ik me daaraan aan. Bij diverse studiewijzers zit ook wat extra oefening of een plan van aanpak, met name bij het participium coniunctum, de ablativus absolutus, het gerundivum en gerundium.

Lydia Stoffels

Varia

* Eten als de Romeinse keizers.
In Rome is een restaurant geopend dat 44 gerechten serveert uit de tijd van de grote Romeinse keizers. De maaltijden zijn geselecteerd uit ruim 200 antieke recepten. Het restaurant Magna Roma is eigendom van een archeoloog en bevindt zich aan de Via Capo d'Africa. Een arrangementje voor twee personen kost vanaf E40 inclusief wijn en bediening in Romeinse klederdracht.
Bron: Algemeen Dagblad: Toerisme, zaterdag 26 januari