Nieuwsbrief 48, 24-06-2002

Aanvulling kalender

Nieuwe leden

Jan Harm Wubs, Cobi Nieuwland, Jan Pieter Baan

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 48 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 117 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: index, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomstwoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

CE 2002 II

Alleen de correctiemodel zijn door Cito ter beschikking gesteld. Grieks: 0115.pdf. Latijn: 0116.pdf.

Ik heb de normeringstabellen in de bestanden met de correctieverslagen geplakt. Grieks: 0051; Latijn: 0050.

Reactie op Verslag correctiebijeenkomsten Latijn CE 2002

Truus Veldhuizen reageert op Kees de Niet en stelt zelf een vraag. Bestand 0050.doc.

Internettip mbt P.O.

Ik heb een tip voor collega's die Praktische Opdrachten moeten corrigeren en daarbij stuiten op bijzonder taalgebruik, waardoor ze vermoeden dat die passage wel eens van het Internet geplukt zou kunnen zijn. Misschien is de tip te onbenullig voor woorden en weet iedereen dat al, maar op mijn school heb ik er enkele collega's mee verblijd die er meteen mee aan de slag gingen, dus wellicht is het voor een paar classici toch ook interessant.

Je typt simpelweg enkele rare woorden of een opvallende zinswending in op Google, klikt op "zoeken", en als het inderdaad van Internet komt, brengt Google je in twee seconden op de desbetreffende site. Wťl moet je de woorden tussen aanhalingstekens plaatsen. Zelf kwam ik door het intypen van "plaasteren kopieŽn in plaats van de bevallige witmarmeren Kariatiden" zonder omwegen op de site van de KU Leuven, waar tot mijn teleurstelling het halve werkstuk vandaan bleek te komen. Alleen de woorden "plaasteren kopieŽn" waren trouwens al genoeg geweest om de site te vinden. Een andere leerling kwam aanzetten met: "Onder het bewind van Koning Elgin..." en die onzin kwam niet van een van de sites of boeken die de leerling bij de bronnen had vermeld. Google bracht me vlot naar www.angelfire.com/sk/akropolis/bart1.html . Ik denk dat Bart1 niet hoog gescoord heeft met zijn werkstukje, maar dat heeft hem er niet van weerhouden het op Internet te zetten en daar is mijn leerling dus erg dom mee omgegaan. Zonder Google had ik dat nooit gevonden.

Mijn leerlingen zijn stomverbaasd dat hun juf van de Dode Talen op dat grote wijde Internet precies hun bronnen heeft gevonden. Dus ook die slimme computerkids hebben het trucje nog niet door...

Anneke Korevaar

(Dit geldt ook voor vertalingen. Zie ook nieuwsbrief 30)

Romereis: boekenlijst + toets

Harrie Habets heeft een literatuur/leeslijst opgesteld voor zijn Romereizen. Aanvullingen kun je meteen mailen. Bestand 0067.doc.
En bestand 0117.doc betreft een open-boektoets over Rome adhv Synopsis.

OPROEP Aantal lesuren examenklassen versus resultaten CE

In de vorige nieuwsbrief stond de oproep van Marieke Roelofs mbt aantal lesuren examenklassen. Ik heb een aantal reacties gehad maar zou graag nog meer cijfers ontvangen.

Wil eenieder zijn/haar gemiddelde resultaten voor Latijn en voor Grieks eens mailen, met daarbij het aantal lesuren in klas 6 en het totaal aantal lesuren over alle jaren?
Het resultaat zal ik in een staatje verwerken. Hier klikken om te mailen