Nieuwsbrief 51, 08-09-2002

Varia

Nieuwe leden

Louise Gyselen

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 51 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 122 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: index, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomstwoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

OPROEP Synopsis

Ik geef dit jaar voor het eerst KCV, en mijn voorganger heeft m.i.v. dit jaar ook nog een nieuwe methode ingevoerd, nl. Synopsis. Dus ik begin met dubbel niks. Graag zou ik van de andere community-leden willen weten of zijn toetsmateriaal hebben, en/of suggesties voor het 'inrichten' van de lessen. Ik begin bijv. in 4VWO met hoofdstuk 1 "De Griekse Goden", nieuw misschien voor de ath.lln, maar daarvan weten de gymnasiasten natuurlijk alles al. Dus ik kan moeilijk daarover nog eens uitgebreid gaan spreken.

Cecile Barnard

Theateragenda 2002-2003

Waarde collega,

Ook dit jaar is hij er weer, geprolongeerd wegens succes, want op veler verzoek: de KCV Theateragenda met een overzicht van alle 'klassieke' voorstellingen dit theaterseizoen, u aangeboden door het Vaknetwerk KCV van de Universtiteit Utrecht. Onmisbaar bij het plannen van het theaterbezoek door uw KCV-klas (of door uzelf), biedt de agenda een jaaroverzicht in een oogopslag, en gedetailleerde informatie per voorstelling. Dit alles in de vertrouwde lay-out op de vertrouwde plaats: in de rubriek 'In Theatro' op de KCV Site van het Vaknetwerk:
of, voor wie niet kan wachten en onverwijld wil kijken, rechtstreeks:
Ten overvloede zij vermeld dat de agenda door het jaar heen up-to-date gehouden wordt...

Ik wens u een prachtig theaterseizoen.

Beste groet,

Michel Buijs

North America / The Netherlands Teacher Exchange Programme

Twee weken kennismaken met het onderwijssysteem van de Verenigde Staten of Canada staat centraal in dit programma. Hoe is het onderwijs K-12 (van Kindergarten tot en met Grade 12) opgebouwd? Welke verschillen zijn er en welke overeenkomsten? Zelf voor de klas staan in een geheel andere cultuur met enthousiaste leerlingen. Vertellen over hoe het in Nederland gaat, je vak "uitproberen". Hoe gaat men om met je eigen vak, multicultiraliteit, Engels als tweede taal, 'special needs'-education, ICT?

De afgelopen jaren maakten tientallen Nederlandse docenten gebruik van de gelegenheid om in dit kortlopende uitwisselingsprogramma kennis te maken met land, onderwijs en cultuur van de Verenigde Staten of Canada. Daarnaast is er de gelegenheid om samenwerkingsprojecten tussen scholen op te zetten. Het programma staat open voor docenten PO en VO (docenten uit MBO en aan lerarenopleidingen nemen ook deel). Bij het tegenbezoek, ook twee weken, ontvangt men de onderwijspartner in de eigen schoolomgeving. Het is een groepsreis (10 personen) met een individuele invulling. Samen met je Amerikaanse of Canadese onderwijspartner stel je een programma op naar eigen wens. Het tegenbezoek van de partner aan Nederland vind meestal in juni plaats. Nederlandse docenten reizen rond de Herfstvakantie.

In de VS wordt samengewerkt met onderwijsorganisaties in Michigan, North Carolina, Florida en CaliforniŽ, in Canada gaat het om de provincies Ontario en British Columbia.

Achtergronden over het programma, ervaringen van docenten, reisinformatie, financiŽn en een inschrijfformulier zijn te vinden op de website van EuroSchool www.euroschool.nl onder 'building bridges', volg de Engelstalige route! Telefonische inlichtingen zijn direct in te winnen bij Harry Rogge, programmacoŲrdinator Noord-Amerika tel. 0318-523031 of hrogge@europeesplatform.nl.

Op woensdag 25 september 2002 is er een informatieavond van 19.00 uur tot 21.00 uur in Utrecht, Zalencentrum Vredenburg 19 aan het Vredenburg, nadere bijzonderheden treft u ook op de website. Voor deze avond, waaraan deelname gewenst is, verzoeken wij u zich bij EuroSchool in Alkmaar op te geven: tel 072-5118502. U ontvangt dan een uitnodiging met agenda.

Inschrijving voor dit programma is het gehele door jaar mogelijk! Als u zich nu inschrijft kunt u nog deelnemen met vertrek in oktober 2002, maar u kunt ook aangeven in 2003 te willen reizen.

Het North America / The Netherlands Teacher Exchange Programme is een unieke ervaring op het gebied van internationalisering in het onderwijs!

Verbarium SOS Nijmegen

De Windows-versie van het computerprogramma Verbarium is af en te koop, via http://www.xs4all.nl/~sosnijm .

Groepopdracht Latijn, congruentie

Bij deze een bijdrage waarvan ik hoop dat anderen er ook iets aan hebben. Het is een groepsopdracht Latijn en het gaat over grammatica (zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden en de congruentieregel). Bestand 0122.doc.

Astrid Bezemer

Reactie op Verslag correctiebijeenkomsten Latijn CE 2002

Emmy van Stratum reageert op Truus Veldhuizen. Bestand 0050.doc.

Varia

Tentoonstelling Museum Het Valkhof Nijmegen