Nieuwsbrief 56, Sint Maarten 2002

Aanvulling kalender

Nieuwe leden

Jolien Warmerdam, Mijntje Remeijer-Prinsen, Caroline Trieschnigg

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 56 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 141 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: index, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomstwoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
- excursie-nieuws: reis.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

Intervisieclub beginnende docenten

Ik wil graag eens polsen of er behoefte bestaat om voor beginnende docenten een intervisiegroepje op te richten: een clubje dat af en toe bij elkaar komt om over het lesgeven en het vak te praten zonder dat het meteen een functionering/beoordelingsgesprek of een studie(mid)dag is. De bedoeling is dat de groepsleden elkaar advies en steun geven.
Onderwerpen kunnen heel divers zijn: PTA's, hoe krijg ik mijn leerlingen enthousiast, mee/tegenwerking van de schoolleiding, woordkennis, museumbezoek.
Heb je interesse, mail me dan even.

Leo Nellissen

Philoktetes door Crew

Chris Weststrate stuurde het volgende, integraal weergegeven mailtje:

Beste Leo,
Gisteren ben ik met mijn vierde klas naar Philoktetes geweest een voorstelling verzorgd door Crew. Netjes vermeld bij allerlei lijstjes met te verwachten voorstellingen enzo. Op zich was het geen onverdienstelijk stuk experimenteel theater, wel niet mijn smaak, maar daar valt nu eenmaal over te twisten. Ik wilde echter toch een voorzichtige waarschuwing doorgeven voor mensen, die verwachten iets te gaan zien, dat meer dan zijdelings te maken heeft met het Philoktetes thema. Het is allemaal luidsprekers, geluids- en lichteffecten en zwaaiende en draaiende toneelmachines en de enige erbij betrokken persoon ligt verlamd midden in de arena en pas tegen het eind had ik door, dat daar een vent lag. Ook mijn leerlingen snapten van het "multimediagebeuren" geen ene bal! we waren kortom een ervaring rijker en zeker een illusie armer.
Citeer vrij uit mijn mail, misschien zijn er nog mensen die ten halve kunnen keren!
Met vr.gr.
Chris Weststrate

Livius 2003

Marcel Kuyper stuurde een paar dagen geleden het volgende bericht:
Voor Grex heb ik twee bestanden op mijn homepage staan. Er zullen nog meer volgen.
* een bestand met een structuuranalyse van Livius 23.33-34.9
* een bestand met extra vragen bij 23.33-34.9
http://users.keyaccess.nl/~kuypm01/school.html (onder het kopje CE 2003 Livius)

Homepages, classici retiarii

Ik wil in reactie op het bericht van Marcel hierboven graag nog eens de aandacht vestigen op de classici retiarii. Dit betreft een lijst links naar homepages van docenten klassieke talen. Iedere docent kan zijn site koppelen aan deze pagina. Vanuit dit verzamelpunt kan iedereen heel eenvoudig eens rondkijken op de sites van collegae.

Meld je aan en doe mee; een aantal illustere namen is je al voorgegaan!

Didasko

Jan Leenders' Didasko heeft een eigen site: www.didaskoo.nl.

Sinterklaasliedjes

Een paar aanvullingen. Bestand 134.doc. Nieuwste versie op www.stilus.nl/liedjes.

PO Latijn Vergilius

Vergilius' AENES, vertalingen vergelijken, van Harrie Habets. Bestand 0138.doc.

Kruiswoordraadsel

De door Liesbeth Berkvens gemaakte puzzel uit nieuwsbrief 34 is met behulp van het - voor onderwijsdoeleinden gratis! - programma Hot Potatoes in een uurtje om te werken naar een webpagina. Hoewel ik de laatste zal zijn om de computer de Olympus op te prijzen als het wondermiddel van het onderwijs in onze vakken, vinden leerlingen het wel leuk om met dit materiaal te werken en wat belangrijker is: ze leren ondertussen de woorden van ROMA 3 tot en met 5! Meer voorbeelden zijn te vinden in het klassieke gedeelte van de website van onze school onder de link 'Oefenen'. Het programma Hot Potatoes is gratis te verkrijgen op de site http://web.uvic.ca/hrd/hotpot. Na enig oefenen maak je al snel dingen waarvan leerlingen vragen: 'Kunt u dat maken?' Misschien zijn er mensen die denken: 'Dat lijkt me leuk. Ik ga dat ook doen.' Deel dan via GREX! Wat wij produceren wordt steeds toegevoegd op de genoemde site.

Rob Menting

OPROEP I Claudius

Heeft iemand een compleet set van de Engelse televisie-serie "I, Claudius" en zou hem door mij willen laten kopiëren? Wij hebben helaas maar een incomplete versie :-(

Susanne Borowski, email: montis@dds.nl.

Bingokaartenwoordenspellen

2 bingospellen voor het leren van woorden. Bestand 0140.doc en 0141.doc gemaakt door Joan Admiraal en bestand 0139.doc gemaakt door Janneke Veenman.

Graag wilde ik met een klas eens op een leuke manier bezig zijn met de woorden die ze voor Latijn of Grieks moeten leren. Ik heb toen een bingo-spelletje gemaakt met verschillende bingo-kaarten. Als we bingon, lees ik het Latijn (of Grieks) voor en de leerlingen kruisen op hun kaarten de juiste vertaling aan. En kaart geeft op een bepaald moment bingo. Het spelen van deze bingo duurt ongeveer 10 a 15 minuten. Bijgevoegd is mijn bingo-spel tot en met les 5 van Fortuna. Ook heb ik kort uitgelegd hoe ik het spel in elkaar zet. Ik hoop dat meer mensen er plezier aan beleven, de leerlingen in mijn tweede en derde klassen in elk geval wel.

Janneke Veenman