Nieuwsbrief 79, 29-11-2003

Nieuwe leden

Mirjam de Greeve, Arend van Dorp

Wijzigingen gegevens

Het archief bestaat op dit moment uit:
- 79 nieuwsbrieven, nb-000.htm
- 181 bijlagen, 0000.xxx
- 7 indices: indx, indx-all, indx-grk, indx-kcv, indx-lat, indx-pos, indx.var
- 2 kalenders: kalender.htm en kal-chr.htm
- ledenlijst: ldnlijst.htm
- uitleg archief: lees-dit.doc
- welkomstwoord: welkom.doc
- vacaturepagina: vacature.htm
- excursie-nieuws: reis.htm
Mis je iets stuur dan een mailtje.

Communitysite

De site van de community Klassieke Talen heeft een kleine metamorphose ondergaan. De openingspagina is gewijzigd en biedt een overzicht van hetgeen de community en de site zelf te bieden hebben. Daarnaast zijn er links opgenomen naar voor classici relevante sites, die van nut kunnen zijn als je op zoek bent naar... (denk bijvoobeeld aan het Klassieke Talen lokaal van de digischool, Classici Retiarii, VCN en NKV). Er is ook een onderdeel nieuws terug te vinden, waar ik zo veel en zo snel mogelijk actuele berichten zal plaatsen. Soms duurt het een tijd voordat bepaalde berichten in een nieuwsbrief verschijnen en vaak is dat jammer. Het is wel aan jou om regelmatig op de site te kijken of er nieuws is. Het bericht zal via de nieuwsbrief nog steeds verschijnen, maar zal dan in het algemeen minder actueel zijn.
Alle opmerkingen naar aanleiding van de site zijn welkom.

Robert Peters

Forum

Het Forum is al weer een tijdje geopend. Opmerkingen, vragen en reacties kun je op het Forum plaatsen. Iedereen kan de bijdragen lezen en er desgewenst op reageren. Denk je dat het Forum voor jou te ingewikkeld is lees dan eerst de uitleg die op de site staat. Je zult zien dat het zeer eenvoudig is aan een discussie deel te nemen of er een op gang te brengen.

Structureringsopdracht Cicero, De officiis 1.117-119

Een structureringsopdracht voor klas 6 Latijn (0181.doc).

Marcel Kuyper

Tentoonstellingskalender

Sinds kort verzorg ik voor Lumina een overzicht van tentoonstellingen die interessant zijn voor klassieke talen en KCV. Vooral Nederland, beperkt ook België en Duitsland.
Ik doe mijn best om het overzicht up to date te houden. Aanvullingen / tips van collega’s zijn welkom.

Annemie Mateusen

Vocabularium

Op www.stilus.nl/vocabularium staan nu ook de woordenlijsten van deel 1 van Lingua Latina en van deel 1, derde druk, van Pallas.
VOCABULARIUM is een gratis woordenoverhoorprogramma voor de computer.

Leo Nellissen

Woordenboek Grieks

Ondanks grote inspanningen van betrokkenen slagen wij er niet in om het nieuwe Woordenboek Grieks voor het VWO nog dit jaar te laten verschijnen.

Wij begrijpen dat we, door eerdere toezeggingen over de verschijningsdatum, een groot aantal scholen zullen teleurstellen. U zit te wachten op een handzaam woordenboek voor uw leerlingen. Het spijt ons zeer dat wij onze beloftes niet kunnen waarmaken.

Het woordenboek is toegesneden op de auteurs die gekozen zijn als de centrale auteurs voor het landelijke pensum en het kan worden gebruikt bij het CE Grieks. Dit zal, naar het zich laat aanzien, vanaf het examen 2005 mogelijk zijn.
Hiervoor zijn met de CEVO duidelijke afspraken gemaakt en CEVO zal u hierover nog informeren via Uitleg en het VCN Bulletin.

Het is, achteraf gezien, veel moeilijker gebleken om tot afstemming met de vereiste wensen en normen te komen. Discussies over een breder gebruik, mogelijke uitbreiding van het aantal centrale auteurs, over de uitgangspunten en praktische problemen in relatie tot de examenopgaven hebben de ontwikkeling van het woordenboek vertraagd.
Daarnaast blijkt het vervaardigen van een speciaal woordenboek een tijdrovender aangelegenheid te zijn dan wij hebben voorzien.

Feit blijft dat wij het woordenboek Grieks gaan uitbrengen. Wij zijn ervan overtuigd dat het een geweldig hulpmiddel zal zijn voor het onderwijs Grieks, dat een grote tijdwinst en gemak voor de gebruikers zal opleveren ten opzichte van bestaande woordenboeken Grieks.
In het woordenboek zijn, naast de woordenlijst, een lijst van losse werkwoordsvormen en een overzicht van de Attische grammatica opgenomen.

Om de gebruikers van de bestaande woordenboeken op het CE gelijke mogelijkheden te geven zal Eisma een apart boekje, het 'Compendium Grieks', op de markt brengen met daarin de lijst van losse werkwoordsvormen en de Attische grammatica.

De planning
Op dit moment is het 'screenings-team' aan de afronding bezig. Wij zullen in januari met de productie kunnen starten. In maart hebben wij het boek beschikbaar voor u.
Het Woordenboek Grieks van Eisma Edumedia zal rond de € 30,- gaan kosten. ISBN: 90-76589-27-5
Het Compendium Grieks zal ook beschikbaar zijn in maart 2004 en zal ongeveer 100 pagina's bevatten. Prijsindicatie: € 7,-. ISBN: 90-76589-52-6

Alle scholen kunnen een gratis beoordelingsexemplaar, één per sectie, bij Eisma Edumedia aanvragen.