MUZtheater presenteert European Odyssey

14 auteurs uit 12 landen schreven voor 12 acteurs uit 9 landen 1 megaproductie

Zaandam - Op 5 september 2005 vindt om 19.30 uur in de Krakeling te Amsterdam de nieuwste internationale voorstelling van het MUZtheater in samenwerking met Magic-Net plaats: European Odyssey. Deze voorstelling is gebaseerd op de Odyssee. Nederland is, na Duitsland, Zwitserland en Portugal, het laatste land waar deze megaproductie te zien is.

Homerus' verhaal van Odysseus is voor velen een ankerpunt in de wereldliteratuur. Zijn reiservaringen waren voor auteurs altijd al aanleiding
om de vermeende 'held' nogmaals nader te bekijken en zijn avontuurlijke belevenissen tegen het licht van de actualiteit te houden. Er is bijna geen land in Europa waar het niet tot een literaire gedachtewisseling met het werk van Homerus is gekomen. Het is dus geen wonder dat theatermensen uit 12 landen het bij de Odyssee snel eens konden worden over een onderwerp van gemeenschappelijke interesse. In maart 2004 kwamen 14 auteurs uit 12 landen samen om van gedachten te wisselen over hun begrip en interpretaties van dit verhaal uit de oudheid. Tot eind 2004 hebben ze de Odyssee herschreven.

Odysseus als veteraan uit de Tweede Wereldoorlog? Odysseus die zijn zoon leert hoe je iemand moet doden? Er zijn 14 scènes ontstaan, waarin het moderne Europese denken in al zijn complexiteit dramatisch gestalte heeft gekregen. Jon Fosse (Noorwegen) en Lutz Hübner (Duitsland), twee gerenommeerde auteurs van het project, zijn in de proloog en epiloog verbazingwekkend gelijkgestemd in hun laconieke, onopgesmukte beschrijving van het vlechtwerk van familiebetrekkingen. Anderen trekken parallellen met de oorlog in Irak. 12 acteurs uit 9 landen met verschillende moedertalen en hun eigen nationale identiteit hebben drie weken lang gerepeteerd om deze voorstelling tot een theaterontmoeting te maken die een diepe, blijvende indruk achterlaat bij haar publiek.

European Odyssey wordt uitgevoerd in het Engels en is geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar. Deze locatievoorstelling is een productie van Magic-Net, een internationaal samenwerkingsverband van 13 Europese theatergezelschappen. De partners in Magic-Net, waarvan het MUZ mede initiatiefnemer is, komen o.a. uit in Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, Estland, Rusland, Slowakije, Spanje, Portugal, Zwitserland en Turkije. Magic-Net is een netwerk dat streeft naar een grensoverschrijdende artistieke samenwerking teneinde meerdere coproducties op de planken te brengen. Deze producties gaan op tournee door heel Europa en zijn voornamelijk bedoeld voor een jong
publiek van 16 tot 25 jaar. De voorstellingen zijn gebaseerd op regionale en nationale mythen, sagen, legendes en klassieke drama's. In European Odyssey is Nederland vertegenwoordigd in de persoon van Eva K. Mathijssen, die zowel een scène schreef als meespeelt in de voorstelling. Ook de muziek is door het MUZtheater gecomponeerd.

Deze voorstelling wordt slechts drie maal in Nederland gespeeld. Na de première op 3 september is European Odyssey nog te zien op zondag 4 september naast het Zaantheater om 21.00 uur en maandag 5 september in theater de Krakeling in Amsterdam om 19.30 uur. Voor 4 en 5 september zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Meer informatie, kijk hier...

terug