Communities

Wat is een community?
Wat heb ik eraan?
Wat kost het?
Aanmeldingsformulier
Nieuwsbrieven
Lijst van Community-leden en hun achtergrond
 
Wat is een Community?
Het oprichten van vakcommunities is een initiatief van Kennisnet en de Digitale School en heeft als doel iedereen die in Nederland betrokken is bij het onderwijs een platform te bieden en nader bij elkaar te brengen. Zowel mensen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs als mensen uit de vakverenigingen of van beleidsbepalende instanties kunnen lid zijn van deze communities.

Deelname aan een Community verplicht tot niets. Maar het wordt natuurlijk op prijs gesteld als leden bijvoorbeeld een artikel schrijven voor de nieuwsbrief of een bijdrage leveren aan een andere activiteit voor de community.

Wat heb ik eraan?

Veel mediathecarissen maken zelf materiaal, zoals lessen media-educatie, begrotingen, reglementen voor mediatheekgebruik of beleidsplannen. Andere collega's zoeken aanvullend materiaal, bijvoorbeeld ter oriŽntatie op een bepaald onderwerp of hebben een probleem dat mogelijk door collegiaal overleg opgelost kan worden. Via de community wordt uitwisseling van kennis en producten gestimuleerd. Via internet kunnen we van elkaars ervaringen en ideeŽn profiteren. Gratis!

Een paar voorbeelden:

  • In de communityruimte kun je materialen downloaden van collega's als achtergrondinformatie over mediatheken, tips voor gebruik van bepaalde software, instructieprogramma's voor vrijwiligers of leerlingen, opdrachten, pr-materiaal als teksten voor schoolgidsen etc. Natuurlijk kun je via de mailinglist elkaar handige tips en materialen toesturen
  • Vragen, meningen en opvattingen kunnen in de vorm van een stukje geplaatst worden in de nieuwsbrief!
  • Je hebt een hele leuke mediatheekles in elkaar gezet. Uren werk aan gehad, maar het resultaat mocht er zijn. We weten allemaal hoeveel tijd daar in gaat zitten. Des te leuker voor anderen als je het materiaal wilt delen. De volgende keer vind je misschien zelf iets in de community.
  • Je hebt op internet een interessante site gevonden! Maak hem bekend, dan hebben we er allemaal wat aan! 
  • Je vindt het leuk om af en toe je dagelijkse beslommeringen op papier te zetten? Maak er een column van en plaats hem in de nieuwsbrief! We lezen het graag van elkaar! Hetzelfde geldt natuurlijk voor eigen ervaringen, lesideeŽn, recepten, of gewoon leuke en gekke dingen.
Wat kost het?
Er zijn geen kosten aan het lidmaatschap van een community verbonden. Dit zou ook in strijd zijn met de doelstellingen van de Stichting De Digitale School.
Aanmeldingsformulier
Mediathecarissen, maar ook anderen die geinteresseerd zijn in het vakgebied: jullie zijn van harte welkom bij de community. Je kunt je aanmelden via het aanmeldingsformulier
Nieuwsbrieven
ommunityleden ontvangen per e-mail iedere maand een nieuwsbrief.
Alle verzonden nieuwsbrieven staan in een online-archief. zodat je altijd kunt nalezen wat er in eerdere brieven is geschreven.
Lijst van Community-leden en hun achtergrond
Bij het onderdeel ledenlijst kun je zien welke mediathecarissen en anderen zich als lid hebben aangemeld
Vragen?
Marleen Wijnen
Community Manager Mediathecarissen
 
 

Laatst bijgewerkt op 17 september 2002