Davinditips

Davindi Davindi is de zoekmachine speciaal voor het onderwijs. De Davindi zoekmachine is een initiatief van Kennisnet en Bibliotheek.nl. Davindi is geen gewone internetzoekmachine. Davindi zoekt zijn resultaten namelijk niet op het wereldwijde internet, maar binnen een speciale samengestelde, unieke onderwijscollectie. Daarin zijn webpagina’s te vinden, maar bijvoorbeeld ook video’s of geluidsopnamen. Bovendien is via Davindi ook informatie te vinden die níet via andere zoekmachines bereikbaar is, zoals artikelen van KennisLink of filmpjes van SchoolTV.

De informatie die via Davindi te vinden is, is verzameld, op kwaliteit beoordeeld en gerubriceerd door leraren en medewerkers van de Bibliotheken. Dat betekent niet alleen dat er geen zaken als sex, geweld en racistische uitlatingen te vinden zijn, maar ook dat alle treffers in de zoekmachine zijn voorzien van een duidelijke beschrijving en een waardering.

Voor natuurkunde bevat Davindi ondertussen meer dan 1000 url's.
De Davindi-beheerder voor de natuurkunde community, Marc Castenmiller, geeft op deze pagina regelmatig een url-tip van een zeer geschikte bron die (meestal recent) in Davindi is ingevoerd.
Doe er uw voordeel mee!

23-04-2006

Davinditip: pneumatica

Deze site gaat over pneumatica oftewel de leer van de perslucht. Op de site wordt de werking van diverse persluchtapparaten uitgelegd. Ook staan er oefeningen in het werken met de gaswetten zoals de wet van Boyle. Verder kun je er een cursus pneumatica downloaden.
20-03-2006

Spijkermotor maken

Webquest over het maken van een elektromotor. De doelgroep is klas 3 en 4 vmbo basis en kader maar het is mogelijk ook geschikt voor de onderbouw. Als docent moet je hem wel eerst zelf maken om de eventuele problemen te ontdekken. In de eerste les lezen de leerlingen alle sites. Van te voren hebben ze al wat gehad over spoelen en magneten. In de 7 lessen daarna bouwen ze de spijkermoter. De powerpoint presentatie en de pdf-file zijn daarbij uitgeprint zodat ze alles beter kunnen nalezen.
04-03-2006

Klokhuis

Een echte topper: een grote verzameling streaming video's van oude afleveringen van klokhuis die te maken hebben met wetenschap en techniek.
22-04-2006

Pneumatica

1-2-2006

Experimenteerkoffer

Deze site bevat filmpjes met demonstraties van proeven die met de hier te verkrijgen experimenteerkoffer zijn te doen. Bij de vier getoonde proeven staan ook opdrachten. Het maakt onderdeel uit van een vlaams project om de jeugd enthiousast te krijgen voor natuurkunde. Het duurt wel lang voordat de quicktime filmpjes geladen zijn.
29-12-2005

Sterke magneten

Bij deze Duitse firma kun je sterke mageneten en toebehoren zoals fluxdetectors bestellen.
15-11-2005

Opgave over vrije val

Opgaven over een vrije val vanaf 40 km hoogte aan de hand van een krantenknipsel. Uit het tijdschrift Exactueel. De uitwerkingen zijn aanklikbaar.
12-10-2005

Milieuloket

Zeer overzichtelijke site over alles wat met milieu te maken heeft. Goed toegankelijk voor leerlingen.
30-06-2005

Portaal Natuurkunde Wikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel in elke taal vanuit een neutraal standpunt een vrije encyclopedie op het web te creëren. Wikipedia is gratis en zonder aanmelding te gebruiken om informatie te zoeken, toe te voegen of te bewerken. Hierdoor kan Wikipedia geen garantie geven over de juistheid van de aanwezige informatie. De informatie die de Wikipedia op natuurkundegebied geeft ziet er echter degelijk uit. Duizenden natuurkundige onderwerpen staan dermate helder uitgelegd dat een leerboek het niet beter zou kunnen.

Hoe werkt het

Deze site is vooral geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Op eenvoudige wijze wordt de werking van allerlei apparaten uitgelegd. Helaas wordt de site sinds juni 2004 niet meer bijgewerkt.
3-05-2005

NICL Leermiddeleninformatiesysteem

Op deze uitgebreide site van het SLO kunt informatie vinden over een heleboel, voornamelijk commercieel, lesmateriaal dat in de handel verkrijgbaar is. U kiest het vak natuurkunde, natuur-en scheikunde of natuur-en milieu educatie. Kies daarna bij leermiddelensoort uit examenvoorbereiding, methode, practicummateriaal, software, thematisch materiaal, tijdschrifiten, toetsmateriaal en visueel materiaal.