Jij wordt vast leraar Nederlands

 

Wat wil je eigenlijk gaan doen met die studie Nederlands van jou? Zeker leraar worden! Vooral toen ik nog in Groningen studeerde, kreeg ik regelmatig dat soort vragen en opmerkingen naar mín hoofd geslingerd. Ik ging Nederlands studeren, omdat ik tekstschrijver wilde worden. Mensen in geschikte bewoordingen informeren en/of overtuigen. Een droge brok informatie sprekend maken. En veel schrijven. Dat leek mij wel wat.

 

Ik ben als copywriter nu ruim een jaar werkzaam binnen de reclamewereld. Veel corrigeren, redigeren, schrijven en herschrijven. Van de klant naar mijn computer en weer terug naar de klant. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Je moet kunnen schrijven, wensen en ideeŽn kunnen vertalen, flexibel zijn en onder druk kunnen werken. Ik heb ondertussen geleerd dat de commerciŽle reclamewereld vooral is gericht op verkoop.

 

Jouw creatieve ideeŽn staan altijd in dienst van de wensen van de klant. En klanten hebben natuurlijk zo hun eigen ideeŽn en vooral een bepaald budget. Je moet dan ook bereid zijn een stuk artisticiteit op te geven, je moet los kunnen laten wat je hebt gecreŽerd, maar ondertussen ook je eigen inbreng mee laten spelen. JŪj bent tenslotte de deskundige op het gebied van tekstschrijven, maar de klant heeft uiteindelijk altijd het laatste woord.

 

Ik neem even afstand. Vraag mezelf af of ik in dienst van onze consumptiemaatschappij gebakken lucht wil blijven verkopen. Maakt het schrijven op zich alles goed? Haal ik voldoende eer uit mín werk? Misschien draag ik toch liever bij aan de geestelijke welvaart van onze maatschappij. Hoe en waar? Toch het onderwijs? De wetenschappelijke wereld trekt momenteel sterk mijn aandacht. Ik ben mijn opties aan het afwegen.

 

MarjanLichthart

Reacties naar: lichthart@hscg.nl