Nieuwsbrief april 2004

 

Dit is de negende nieuwsbrief  van de vierde jaargang van de vakcommunity Nederlands. De nieuwsbrief wordt verstuurd via de mailinglist van 500 docenten en a.s. docenten Nederlands, als Word-attachment bij de mail. Wie geen attachments meer wil openen, kan de nieuwsbrief ook in HTML-formaat lezen bij de vakcommunity. Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kunnen per mail opgestuurd worden aan Willy Weijdema. Hebt u een urgent bericht voor de communityleden, gebruik dan de mailinglist: list-nederlands@digischool.nl  Het directe adres van vakcommunity Nederlands is http://www.digischool.nl/communitynederlands. De community is ook te vinden via de portal van Kennisnet: Nederlands

 

Inhoud

 

Miniconferentie over Elektronische Leeromgevingen bij het Schoolvak Nederlands.

Laaggeletterdheid in de Lage Landen

Krant in de klas

Werkwoordsvormen oefenen

Miniconferentie over Elektronische Leeromgevingen bij het Schoolvak Nederlands.

Terug

Op 7 april heeft een select gezelschap van 8 leden van de vakcommunity Nederlands een miniconferentie bijgewoond over het gebruik van elektronische leeromgevingen bij het Schoolvak Nederlands. Er is het volgende besloten.

  1. Er komt een platform elektronische leeromgevingen bij Nederlands, bestaande uit docenten Nederlands die in hun lespraktijk met elektronische leeromgevingen experimenteren.
  2. In de vakcommunity Nederlands komt een Open Digitale Werkplaats. Pierre Satijn, docent Nederlands aan het Elde College in Schijndel wordt daar de trekker van.

3.      In de werkplaats zal men kunnen zien hoe je materiaal maakt voor Nedleren

Pierre gaat in de werkplaatsmodules bouwen voor het schooljaar 2004 – 2005 voor havo-4. De leden van het platform geven commentaar op zijn werk en helpen mee.

  1. Iedereen kan in de Open Digitale Werkplaats volgen hoe je een module voor een elektronische leeromgeving bouwt: het proces wordt transparant gemaakt. Omdat het een open werkplaats is, komt ook het gereedschap voor het bouwen van modules beschikbaar.

Het volledige verslag van de miniconferentie is beschikbaar in de vakcommunity Nederlands.

Laaggeletterdheid in de Lage Landen

Terug

In Nederland en Vlaanderen samen zijn er ongeveer twee miljoen volwassenen die maatschappelijk niet al te best functioneren omdat ze onvoldoende kunnen lezen of schrijven. Reden voor de Nederlandse Taalunie om van laaggeletterdheid een speerpunt in haar sociaal taalbeleid te maken. De publicatie van het rapport ‘Laaggeletterdheid in de Lage Landen. Hoge prioriteit voor beleid’ is hierbij de eerste stap.

Naar aanleiding van dit rapport en in samenspraak met diverse betrokkenen zal de Nederlandse Taalunie verdere activiteiten opzetten. ‘Laaggeletterdheid in de Lage Landen’ is te bestellen of te downloaden op http://taalunieversum.org/onderwijs/publicaties/geletterd_in_de_lage_landen/

Krant in de klas

Terug

De Stichting Krant in de Klas: KIK, heeft een website, waar alles te vinden is over dagbladen en onderwijs. Na vijf jaar was deze drukbezochte site aan een  restyling toe. Dat is nu gebeurd. Twee weken lang gratis kranten bestellen, lesmaterialen voor spectaculair lage prijzen aanvragen, informatie over dagbladen vinden en direct doorklikken naar alle dagbladen in Nederland, en er kan nog veel meer. Kijk op www.krantindeklas.nl en maak kans op een gratis lespakket van Stichting Krant in de Klas.

Werkwoordsvormen oefenen

Terug

Vorige maand was er een uitwisseling via de mailinglist over de didactiek van de spelling van de werkwoordsvormen. Er was ook een vraag:

Weet iemand in welke afleveringen van Levende Talen de artikelen van Van Peer zijn verschenen?”

Die vraag is gedeeltelijk beantwoord: die artikelen zijn niet in het tijdschrift van Levende Talen verschenen, maar in MOER, het tijdschrift van de VON.

“Misschien weet nu iemand in welke jaargang van MOER dat was?“

De informatie-uitwisseling over dit onderwerp gaat wel door. Henk Bakker van Neerkom komt waarschijnlijk met commentaar: www.nedercom.nl en Pim Wolsink, docent Nederlands aan het Da Vinci College in Dordrecht komt over ruim een maand met de resultaten van zijn onderzoek naar effectieve instructiemethoden. Ondertussen staat op het forum een adres waar leerlingen online de werkwoordsvormen kunnen oefenen: http://www.onlineklas.nl/

Er is basisschoolmateriaal, maar ook voor materiaal voor het voortgezet onderwijs. De auteur: Paul Koning, wil graag commentaar op zijn materiaal: zie het forum in de vakcommunity.

 

Terug